Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στο Twitter, προϊδεάζει για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, μετά από την τουρκική εισβολή και την αιματοχυσία στη Συρία.
«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει. Μείνετε συντονισμένοι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter σε μία προσπάθειά του να δείξει ότι ετοιμάζεται για δυναμική απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και να… μαζέψει ελαφρώς την οργή που έχει ξεσπάσει εναντίον του εξαιτίας των χειρισμών στο κουρδικό ζήτημα.
Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ΄ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη»
Η αλλοπρόσαλλη στρατηγική του προέδρου είναι ακόμη πιο εμφανής και στις προηγούμενες αναρτήσεις του, όπου ο Τραμπ φρόντισε να επαναλάβει ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους στη μάχη κατά των τουρκικών δυνάμεων.
Αναλυτικά:
Ήταν πολύ έξυπνο να μην αναμειχθούμε στην σκληρή σύγκρουση στα τούρκικα σύνορα, έτσι για αλλαγή. Εκείνοι που μας έσυραν λανθασμένα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής πιέζουν ακόμη για να πολεμήσουμε. Δεν έχουν καμία ιδέα πόσο κακή ήταν η απόφασή τους. Γιατί δεν ζητούν κήρυξη πολέμου;
Θυμάστε πριν από δύο χρόνια όταν το Ιράκ ετοιμαζόταν να πολεμήσει τους Κούρδους σε άλλο μέρος της Συρίας; Πολλοί άνθρωποι ήθελαν πάλι να πολεμήσουμε μαζί με τους Κούρδους στο Ιράκ, για το οποίο είχαμε μόλις πολεμήσει. Είπα όχι και οι Κούρδοι εγκατέλειψαν τη μάχη δύο φορές. Τώρα το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την Τουρκία.
Οι Κούρδοι και η Τουρκία πολεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Η Τουρκία θεωρεί το PKK την χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση από όλες. Άλλοι μπορεί να θέλουν να πάνε και να πολεμήσουν με τη μία πλευρά ή την άλλη. Ας τους αφήσουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Ατελείωτοι πόλεμοι.
«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα» είπε χθες ο πρόεδρος για να συμπληρώσει «Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, δήλωσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός. «Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε».

Ποιος ετοιμάζει και ποιος επιβάλει τις κυρώσεις;

Παρά τις σημερινές μεγαλοστομίες του προέδρου, οι παλινωδίες της προηγούμενης εβδομάδας, οδήγησαν σε μία σύγκλιση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εντός Κογκρέσου, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις για απάντηση στην τουρκική εισβολή με επιπλέον κυρώσεις.
Ήδη στη Σύγκλητο συζητείται ένα πακέτο κυρώσεων και στο Κογκρέσο άλλα δύο.
Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα κατά Τούρκων αξιωματούχων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και τράπεζες που συνδέονται με την στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας.
Παράλληλα, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις και για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ επιχειρεί να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στις τουρκικές δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ονομαστικά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του Γενικύ Επιτελείου Στρατού, τον διοικητή της δεύτερης στρατιάς, ο οποίος επιβλέπει την εισβολή και τον υπουργό Οικονομίας, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.
Στο νομοσχέδιο καλούνται οι αμερικανικές αρχές να δώσουν τα ονόματα των Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην εισβολή στη Συρία «σε λιγότερο από 30 ημέρες μετά την ψήφισή του».
Περιλαμβάνει, επίσης, στοχευμένα οικονομικά μέτρα για την τράπεζα Halk, την μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της Τουρκίας, σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες μετά την ψήφισή του.


Απαιτεί, ακόμη, ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία του Τούρκου προέδρου σε λιγότερο από 120 ημέρες αφότου τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: