Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

"Robominds" από Δεσφίνα..

εικόνα και κείμενο από το blog  του Δημοτικού Σχολείου Δεσφίνας


Η ομάδα Ρομποτικής «RoboMinds» του σχολείου μας συμμετείχε την Κυριακή 17 /02/ 2019 στονΠεριφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Στερεάς Ελλάδας για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Οι μαθητές  μας διαγωνίστηκαν και κατακτώντας τη δεύτερη θέση προκρίθηκαν και θα συμμετέχουν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξαχθεί το Σάββατο 23/02/2019στην Αθήνα στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.
Ο διαγωνισμός που τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας,  αποτελεί το πρώτο στάδιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος καταλήγει στην Αθήνα για τη διεξαγωγή του Τελικού.
Η Ρομποτική αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης που βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή μας. Οι μαθητές που προσπαθούν να φέρουν σε πέρας δοκιμασίες ρομποτικής, εκπαιδεύονται στην επίλυση προβλημάτων, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και παράγουν καινοτόμες ιδέες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρομποτικής, είναι ότι συνδέει πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία με τρόπο μοναδικό. Έτσι μέσα από αυτή, οι μαθητές συνθέτουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τα μαθηματικά, τους αλγορίθμους, τον προγραμματισμό, τη μηχανική και τις φυσικές επιστήμες γενικότερα. Η σημαντικότερη ίσως συμβολή της ρομποτικής στην εκπαίδευση είναι ότι συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, προάγει τη συνεργασία καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες και γενικότερα καλλιεργεί τη μάθηση με ένα τρόπο τόσο φυσικό, όσο είναι η αναπνοή μας.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:
  1. Ανοικτή κατηγορία «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά», για μαθητές Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού
  2. Παράλληλη ανοικτή κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», για μαθητές Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού
  3. Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού.
Σκοπός του διαγωνισμού για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνισμός εξοικειώνει τους μαθητές με το  κεφάλαιο των «απλών μηχανών», εμπλουτίζοντας τους διδακτικούς στόχους του Προγράμματος   Σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: