Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Τα πλαστικά ποτάμια της Ινδονησίας- Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν βρέχει

Το έθνος που «πνίγεται» από τα σκουπίδια και τα πλαστικά απορρίμματα


Τα σκουπίδια και τα πλαστικά είναι μια ολοένα αυξανόμενη απειλή για την Ινδονησία ενώ σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τα μολυσμένα ποτάμια.   

Στη Δυτική Ιάβα, υπάρχουν ολόκληροι ποταμοί φραγμένοι με εκατοντάδες τόνους δύσοσμων σκουπιδιών και εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.   

Οι αρχές του έθνους των 260 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζουν έλλειψη πολιτισμού ανακύκλωσης ή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου μείωσης κατά 70 τοις εκατό των πλαστικών απορριμάτων στα ύδατα μέχρι το 2025. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σπατάλησαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα χρόνο.   

«Κάθε φορά που βρέχει και πλημμυρίζει, ολόκληρο το χωριό κατεβαίνει για να βοηθήσει με τα σκουπίδια και να καθαρίσει τον ποταμό», δήλωσε κάτοικος  του Tarumajaya, στις όχθες του ποταμού Pisang Batu.   

«Δεν κουραζόμαστε ποτέ, αλλά και τα σκουπίδια δεν σταματούν ποτέ», λένε οι κάτοικοι.   

Ωστόσο, ο ποταμός είναι μόνο ένας από τους πολλούς που μεταφέρουν σκουπίδια που αποτελούνται κυρίως από πλαστικά απόβλητα.   

Καθώς η Ιάβα αγωνίζεται με τα ποτάμια της, το νησί του Μπαλί  απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών σακουλών από μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, ένα μέτρο που στοχεύει να διευρυνθεί σε μικρότερα καταστήματα.   

H Ινδονησία παράγει περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμάτων ετησίως, ενώ σχεδόν το ήμισυ καταλήγει στη θάλασσα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Science.   

Το αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών εκτιμάται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπογόνος παράγοντας πλαστικών στους ωκεανούς μετά την Κίνα, πρόσθεσε η μελέτη.   

Το πόσο δραματικά μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά στην Ινδονησία φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει στα ποτάμια όταν βρέχει: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: