Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ (του Ν.Δρόλαπα)

( φωτογραφία και κείμενο Δήλωσης κ. Παπούλια )











Μήπως ήρθε η ώρα για τον Εισαγγελέα Διαφθοράς ;
                          Του Νίκου Δρόλαπα

        « Το θέμα, εντός κόκκινου κύκλου, είναι τόσο τεράστιο που θα περάσει γρήγορα σε κύριο πρωτοσέλιδο.  Πηγές εκτός Φωκίδας αναφέρουν ότι το θεωρούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της περιοχής μας και είναι διαχρονικό, εξ ου και η κλήση ατόμων ήδη στην προανακριτική φάση »     
         Η αναφορά αυτή του συμπολίτη μας κ. Βαγγέλη Παπούλια έγινε ύστερα από δημοσίευμα  Καθημερινής εφημερίδας της Φωκίδας σχετικά με τον Δικαστικό έλεγχο που ξεκίνησε για δύο από τα Κληροδοτήματα της Άμφισσας, αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαστάσεις των σκανδάλων από την ένοχη διαχείριση της μεγάλης περιουσίας των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας.
         Η εν λόγω έγγραφη δήλωση, ακολούθησε αντίστοιχο άρθρο της ίδιας εφημερίδας για τη μηνυτήρια αναφορά του συμπολίτη μας κ. Αργύρη Δεδούση προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας για τη διαχείριση τόσο του Μαρκίδειου Κληροδοτήματος, όσο και του Γηροκομείου Άμφισσας, το οποίο αφού καταχρέωσαν, το έκλεισαν, πετώντας τους γερόντους στο δρόμο, ξεπουλώντας τη περιουσία του.
          Απαιτείται έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές στα οικονομικά των δύο Κληροδοτημάτων και όχι μόνο σε αυτά και μάλιστα από της συστάσεώς των, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, εφόσον βέβαια κριθεί ότι υπάρχουν.
          Ενδεχομένως ο κ.Παπούλιας με τη δήλωσή του αυτή να έδωσε και έμμεση --  αλλά όχι πλήρη -- απάντηση σε ερώτημα που του απευθύναμε για τις διαπιστώσεις του από την επίσκεψή του στο Κτήμα του Κληροδοτήματος του Μεγάλου Ευεργέτη και Δωρητή της πόλεως Αμφίσσης Νικολάου Γιαγτζή,  στο Αυλάκι Στυλίδας.
          Ως γνωστόν, το Κτήμα αυτό, μία χορτολιβαδική έκταση τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων στρεμμάτων  ( 4.500  στρ. ) που αρχίζει από τη θάλασσα και φθάνει ως το βουνό, αξιοποιήσιμη για τουριστικές και αγροτικές επενδύσεις, έχει ενοικιασθεί από τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιωτόπουλο σε εταιρεία  Ι.Κ.Ε. που η ευθύνη της έναντι οιουδήποτε φθάνει το πολύ έως ένα ευρώ !,  χωρίς να απαιτήσει και να λάβει την ανάλογης αξίας εγγυητική επιστολή, χωρίς να καταβάλει τα ενοίκια στο Κληροδότημα, αμέτρητα τα οφειλόμενα ενοίκια και ο ενοικιαστής να μην εκμεταλλεύεται την έκταση  για τους συμφωνημένους σκοπούς,  αλλά πραγματοποιώντας παρεμβάσεις και εκμεταλλεύσεις οι οποίες είναι αντισυμβατικές και μειώνουν την αξία του Κτήματος.
           Βέβαια, το Κληροδότημα Νικολάου Γιαγτζή διέθετε και καταθέσεις και μετοχές εκατομμυρίων, οι οποίες κατ ένα περίεργο τρόπο εξανεμίστηκαν, ενώ σημαντικά ποσά παίχθηκαν και στο Χρηματιστήριο και χάθηκαν.
           Το Κληροδότημα του Γηροκομείου με τον τίτλο :  ΣΤΑΛΛΕΙΟ  - ΓΑΤΕΙΟ  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ, δεν αποτελείται από ένα Κληροδότημα, αλλά από πολλά άλλα Κληροδοτήματα των οποίων οι περιουσίες συνενώθηκαν με τη περιουσία του Γηροκομείου και γι΄αυτό  γινόμαστε συνεχώς  μάρτυρες του ξεπουλήματος τόσων περιουσιακών στοιχείων.  Με προσωπικές μας παρεμβάσεις, αποτρέψαμε κάποιους πλειστηριασμούς, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. 
            Δρομολογούνται δε και άλλες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων Κληροδοτημάτων. Είναι πολλά τα Κληροδοτήματα. Μεγάλη η περιουσία τους. Πολλά από αυτά τα πήραν συγκεκριμένοι άνθρωποι που ευρίσκονται στο περιβάλλον των διοικούντων,  Δημάρχων, Διαχειριστικών Επιτροπών, υπαλλήλων, κλπ. χωρίς οι ενέργειες αυτές να δημοσιοποιηθούν και να γίνουν ευρέως γνωστές.  Σίγουρα έχουν γίνει λάθη, σκόπιμα ή μη. Πιθανότατα υπάρχουν ευθύνες, ενδεχομένως και σοβαρές. Αυτό δεν θα το πούμε εμείς . Είναι δουλειά και καθήκον των αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών.  Αν υπάρχουν όμως ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. 
          Να γίνουν οι έλεγχοι για την οικονομική διαχείριση των Κληροδοτημάτων.  Ίσως απαιτηθεί να επεκταθεί ο έλεγχος και στον Δήμο Δελφών που έχει σπηλαιώδη ελλείμματα και χρέη, αφού υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, με τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να διαχειρίζονται την Δημόσια Περιουσία.
          Όπως έχουμε αναφερθεί πολλές φορές,  η Άμφισσα ήταν η δεύτερη πόλη μετά τα Ιωάννινα σε αριθμό και αξία Κληροδοτημάτων, και εάν γινόταν σωστή διαχείριση και αξιοποίησή τους θα μπορούσαν να ζήσουν δέκα χιλιάδες κατοίκους, όσος και ο πληθυσμός της Άμφισσας, ακόμη και αν δεν είχαν εργασία ή και άλλα εισοδήματα.
          Τεράστια και εύλογα τα ερωτήματα που ανακύπτουν : Γιατί μέχρι σήμερα δεν έγιναν οι επιβαλλόμενοι  Δημοσιονομικοί  Έλεγχοι ;  Ποίοι τους παρεμπόδισαν ;  Ποίοι άλλαξαν τις θελήσεις των Δωρητών και Ευεργετών ;
           Ίσως να μην είχαν φθάσει τα Κληροδοτήματα στη σημερινή δυσμενή θέση αν είχαν γίνει οι έλεγχοι αυτοί για κακοδιαχείριση, δημοσιονομικά ελλείμματα, κλπ.
            Η μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, ή, η μη αύξηση αυτής σε περιπτώσεις παράνομης μη είσπραξης εσόδων,  συνιστούν ουσιαστικό έλλειμμα και πρέπει να διενεργηθούν οι σχετικοί Δημοσιονομικοί έλεγχοι και ενδεχομένως ο καταλογισμός κατά των υπευθύνων, αν αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των πράξεων ή παραλείψεων  όσων έχουν αναμιχθεί με τη δημιουργία των ελλειμμάτων, τα οποία, οδήγησαν και στο ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων των Κληροδοτημάτων.   
             Από ετών, είχαμε δημόσια απευθυνθεί στους Δημάρχους, τους κατά καιρούς Προέδρους και τα Μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών, τον επί πολλά έτη νομικό σύμβουλο αυτών και την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας, επί των ημερών των οποίων δημιουργήθηκαν οι συνθήκες διάλυσης, προκειμένου να ενημερώσουν στα πλαίσια της οφειλόμενης από αυτούς λογοδοσίας, τι συνέβη και χάθηκαν τόσες περιουσίες Κληροδοτημάτων, να εξηγήσουν στους Δημότες της Άμφισσας που πλήττονται περισσότερο από την απώλεια της κοινής τους δημόσιας περιουσίας, αλλά και τους Πολίτες ολόκληρης της Φωκίδας, οι οποίοι σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους θα είχαν την ανάγκη των Ιδρυμάτων αυτών, για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, με πόρτες ανοιχτές για όλους.
           Κανένας από τους διοικούντες το τόπο αυτό δεν απάντησε, εδραιώνοντας έτσι τη πεποίθηση των Πολιτών ότι κάτι άσχημο συμβαίνει, επαληθεύοντας τη παροιμία  :  « κόρακας  κοράκου μάτι  δεν βγάζει ».  Και ενώ δεν πολεμούν τα προβλήματα του τόπου μας και δεν κάνουν, όπως φαίνεται,  αυτοκριτική για τη πολιτική τους συμπεριφορά, τους φταίνε αυτοί οι οποίοι δημοσιοποιούν αυτά που οι ίδιοι θέλουν να κρύψουν,  και τους πολεμούν, στρέφοντας εναντίον τους Δημόσιους λειτουργούς όλων των βαθμίδων και κατηγοριών….προς εξόντωση, όπως τη ταπεινότητά μου !
           Ως πολίτες της Φωκίδας, αλλά και εν όψει εκλογών, απευθυνόμαστε προς όσους συνδέθηκαν ή προτίθενται να αναμειχθούν στη διοίκηση του τόπου, ή και εκ του αξιώματός των, ή της θέσεώς των γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, ή άμεσα εμπλέκονται με τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων έως σήμερα, να τοποθετηθούν δημόσια  και να εξηγήσουν τη θέση τους μπροστά στα διαρκή αυτά σκάνδαλα, που ζημίωσαν με εκατομμύρια το τόπο.
           Απευθυνόμαστε στις κυρίες και τους κυρίους  :
Νικόλαο Φουσέκη,  Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο,  Γεώργιο Δελμούζο,    Παναγιώτη Ταγκαλή,  Ασημάκη Ασημακόπουλο,  Αντώνη Ιωάννου,   Ιωάννη Μπούγα,Ηλία Κωστοπαναγιώτου,Κων/νο Χαλιορή, Αθανάσιο Μανανά, Γεώργιο Ιωσηφίδη, Γεώργιο Δρακάκη, Παναγιώτη Μέγκο, Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, Φάνη Σπανό, Ευστάθιο Κάππο, Ευάγγελο Κατσαγούνο,  Δημήτριο Αναγνωστάκη, Απόστολο Γκλέτσο, Κώστα Μπασδέκη,  Αφροδίτη Παπαθανάση, Ασπασία Μανδρέκα, Γιώτα Γαζή, Πέγκυ Αραβαντινού, Κατερίνα Μπατζελή.
            Η Αλήθεια και η Διαφάνεια πρέπει να λάμψει.-




Δεν υπάρχουν σχόλια: