Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΙΤΕΑΣ- ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΑΠΟ ΤΟΝ Ε. ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ)


Με αφορμή το τραγικό συμβάν στην ΜΕΣΣΑΡΑ –ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ και της ακύρωσης εκτέλεσης του έργου που αφορά τον οδικό άξονα από τη διασταύρωση της εθνικής οδού ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ , 51 , ΑΜΦΙΣΣΑ , ΙΤΕΑ , ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ, ΝΑΥΠΑΚΤΟ ( Ε 65 ) , το οποίο συμπεριελάμβανε εκτός των άλλων , την κατασκευή δύο σηράγγων , κόμβους , παράπλευρους δρόμους , αύξηση του εύρους των στροφών και διαπλάτυνση του υπόλοιπου τμήματος του δρόμου , έχω να επισημάνω τα παρακάτω.

Ο εν θέματι δρόμος που έχει κατασκευαστεί πριν 50 περίπου χρόνια δεν μπορεί να ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστον στις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές .
Η δε επιδίωξη των αρμοδίων υπηρεσιών μέσω τοποθέτησης πινακίδων ή διαγράμμισης του δρόμου όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά το μετακυλούν , σε περίπτωση ατυχήματος , μεταξύ των πολιτών . Και συγκεκριμένα στους οδηγούς από Ναύπακτο προς Ιτέα , έξω από το Γαλαξείδι , υπάρχουν πινακίδες στα 200 και 100 μέτρα πριν τη διασταύρωση , προς ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ .
Όταν οι οδηγοί πλησιάζουν σε εκείνο το σημείο … διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει επί πλέον ξεχωριστή λωρίδα για όσους θέλουν να στρίψουν !!! Τι θα κάνουν οι οδηγοί που θέλουν να πάνε προς ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ , ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ , ΛΙΔΩΡΙΚΙ όταν βλέπουν να έρχεται κάποιος από την αντίθετη μεριά και συγχρόνως από … πίσω έρχονται άλλα οχήματα ; (συν. φωτογραφίες )
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. θα πρέπει να κινηθούν επί του …. φερόμενου ως άξονα μέχρι την Ιτέα και να επιστρέψουν , 30 ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΑ ΕΠΊ ΠΛΈΟΝ !!!
Επίσης είναι δυνατόν να μην επιλύεται το πρόβλημα των μόνιμων κατοίκων που διαμένουν στην … ενδοχώρα μεταξύ της προαναφερόμενης διασταύρωσης μέχρι την περιοχή ΑΛΕΠΟΥ καθώς και των τουριστών οι οποίοι διαμένουν στις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή προς την μεριά της παραλίας ;
Οι υπάρχουσες πινακίδες και η ΜΗ διακοπτόμενη διπλή γραμμή στο δρόμο συνιστά στους προαναφερόμενους , προκειμένου να πάνε στον προορισμό τους σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. , να οδηγήσουν επί πλέον 30 χιλιόμετρα με αναστροφή στην Ιτέα !!! Συμβαίνει αυτό ; Ασφαλώς όχι Επειδή λοιπόν υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης του συνολικού έργου λόγω υψηλού κόστους, , αναγκαίο κρίνεται , ΣΕ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , να προβείτε ΑΜΕΣΑ , στην προαναφερόμενη περιοχή , σε μία σειρά εκτέλεσης έργων που να περιλαμβάνουν
α) κατασκευή των παράπλευρων δρόμων, οι οποίοι είναι χαραγμένοι και υπάρχουν ,

β) την επισκευή της μικρής γέφυρας , 200-300 μέτρα πριν την κεντρική είσοδο στο Γαλαξείδι , η οποία , σύμφωνα με τη διαπίστωση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φωκίδας Α.Π. 258837/4380/ 5.12.2018 , έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες λόγω αποσάθρωσης του σκυροδέματος
γ) επί πλέον ξεχωριστή λωρίδα για όσους προτίθενται να στρίψουν προς ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ και
δ) ότι άλλο κρίνετε προς άρση τον προαναφερόμενων προ-βλημάτων. Επισημαίνεται ότι τα θύματα σε αυτό το τμήμα του δρόμου είναι πάρα πολλά . Ευνόητο ότι οι περισσότερες εργασίες θα ανταποκρίνονται στα όσα προβλέπει η μελέτη για το όλο έργο. Συν 4

Με εκτίμηση Ευστάθιος Μαρματάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο σημειο διασταυρωσης για Πεντεορια-Λιδωρίκι, η διπλη γραμμη ΕΙΝΑΙ διακοπτόμενη, απλά απαιτείται μεγαλη προσοχή (και συντονισμός οδήγησης)