Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Δεκάδες μικροεπενδυτές μηνύουν την Folli-Follie



Του Παναγιώτη Στάθη 
Έναν πολυμέτωπο δικαστικό αγώνα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας Folli Follie, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr δεκάδες μικροεπενδυτές και μικρομολογιούχοι της εταιρείας, προσφεύγουν τις επόμενες ημέρες στην εισαγγελία Πρωτοδικών αλλά και τα αστικά δικαστήρια, ζητώντας διώξεις αλλά και αποζημιώσεις (αθροιστικά) εκατομμυρίων. Ήδη μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (στην οποία οι επενδυτές λογίζουν καθυστέρηση και ολιγωρία) ο εισαγγελέας Σπ. Παππάς ξεκινά προκαταρκτική εξέταση καλώντας μάρτυρες που θα εξηγήσουν τα γεγονότα.
Παράλληλα μια ομάδα περίπου 10 μικροεπενδυτών υποβάλλει άμεσα μηνυτήρια αναφορά για τα κακουργήματα της χειραγώγησης μετοχών, απάτης και υπεξαίρεσης, ενώ ταυτόχρονα θα υποβληθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελών του ΔΣ με τα οποία θα ζητείται η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού της ζημίας. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο θα "παγώσουν" (δεν θα μεταβληθούν) οι περιουσίες των μελών του ΔΣ ώστε να αποζημιωθούν στο μέλλον οι επενδυτές, αν στοιχειοθετηθούν ευθύνες. 
Αγωγές
Παράλληλα θα υποβληθούν αγωγές αποζημίωσης (για αδικοπραξία με βάση το άρθρο 914 ΑΚ) για αποζημίωση και ηθική βλάβη. Όπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπός τους, Β. Νουζέλας, "εκτός από την παραποίηση οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων της διεθνούς εισηγμένης εταιρείας κυρίως για τα οικονομικά έτη 2016-17 όπου εμφανίζεται με δήθεν δισ. κερδών και εκατοντάδες καταστήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ουσιαστικά εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό με την ευθύνη και ορισμένων παραγόντων της αγοράς και κυρίως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία ολιγώρησε και καθυστέρησε όταν η εταιρία αδυνατούσε να παράσχει επαρκή οικονομικά στοιχεία και να ανταποκριθεί στον διαχειριστικό έλεγχο που ήταν επιβεβλημένος. Τα ποσά που χάνουν οι μικροεπενδυτές, εκτός από τους μικρομολογιούχους, είναι από 17-50.000 ευρώ ο καθένας". 
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος "θα κινηθούν νομικά κατά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ολιγωρία της στον διενεργηθέντα  διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, που φέρεται να μην παρείχε τα αιτούμενα  στοιχεία και να παρεμπόδισε τον έλεγχο".
Παράλληλα, επισημαίνει πως "η κείμενη νομοθεσία που ισχύει τόσο για επενδύσεις όσο και εισαγωγή στο ΧΑ πρέπει να συμπληρωθεί και να θωρακιστεί ανάλογα,  μετά τη νέα δυσάρεστη εμπειρία της Folli Follie, μιας οικονομικής φούσκας που ανακάλυψαν οι Αμερικανοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: