Για μίζες κατηγορούνται 21 άτομα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, Ιω. Σμπώκος. Το Συμβούλιο Εφετών τους στέλνει στο εδώλιο για σειρά κακουργηματικών πράξεων.
Εικοσιένα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δικογραφία, που αφορά στα ιπτάμενα ραντάρ της σουηδικής εταιρίας Έρικσον.
Με το υπ' αριθμ. 1115/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο αντιμέτωποι κατά περίσταση με βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτή της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, ζημίας άνω των 150.000 ευρώ, υπό επιβαρυντικές περιστάσεις αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ΄εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλες.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο έμπορος όπλων Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος μάλιστα είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την επίμαχη υπόθεση, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, τα τραπεζικά στελέχη γνωστά για την εμπλοκή τους και σε άλλες δικογραφίες, Ζαν Κλωντ Οσβλαντ και Φάνης Λυγινός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο Βρετανός δικηγόρος, Πίτερ Κόλεριτζ, αλλά και στελέχη της εταιρίας Ericsson.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για τιςμερικότερες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων και άμεσης συνέργειας σε αυτήν, που φέρονται τελεσθείσες από το 1998 έως 3-6-1999 λόγω παραγραφής. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή τεσσάρων κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με την κατηγορία, η σουηδική εταιρεία Ερικσον μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου, να έδωσε "δώρα" σε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσίο. Οι μίζες φέρονται να ανήλθαν στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, 756.291 δολάρια και 24,9 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας με τελικούς αποδέκτες τους Ι.Σμπώκο, Ακη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου