Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αυτός ο ..παλαιστής μας έβγαλε νόκ άουτ !

Mοιάζουν σαν να ετοιμάζονται για αγώνα, στις φωτο που τραβήχτηκαν από μια χαμηλή γωνία, ενώ οι κεραίες τους προβάλλουν, στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους.


Kόκκινα σκαθάρια σηκώνουν τις κεραίες τους -που προεξέχουν από το ρύγχος τους, πάνω από τα μεγάλα compound μάτια τους- σαν να είναι γάντια του μποξ σε απίστευτες κοντινές φωτο.





Ο 56χρονος Javier Rupérez,ειδικός στην φωτογράφηση " macro photography" ,δείχνει τη μοναδική εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού,(από τα μεγαλύτερα είδη σκαθαριών που φθάνει τα 4 εκατοστά) στη γενέτειρά του Almáchar, στην Ισπανία.

Το έντομο αυτό κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει εξαπλωθεί όμως στην Αφρική και την Ευρώπη (με αποικίες στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ιταλία) και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.
Τα θηλυκά κάνουν τρύπες με το ρύγχος τους στους φοίνικες, όπου γεννούν τα αυγά τους, έτσι καταστρέφουν τα δένδρα και θεωρούνται παράσιτα για φυτείες φοίνικα.


Η μεγάλη προέκταση στο τέλος κάθε κεραίας του εντόμου ονομάζεται "the capitulum".


Οι ειδικά τροποποιημένες κεραίες του, χρησιμοποιούνται για την αίσθηση, τη μυρωδιά και τη γεύση του κόσμου γύρω τους.


Οι ρυγχωτοί κάνθαροι είναι είδος σκαθαριού που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα των εντόμων στη γη και αντιπροσωπεύει το 40% όλων των γνωστών ειδών εντόμων.


Οι σύνθετοι οφθαλμοί του εντόμου  είναι 'compound' συγκρότημα εκατοντάδων μικροσκοπικών απλών ματιών (ομματιδίων) και του επιτρέπουν να βλέπει τον κόσμο σχεδόν σε κάθε κατεύθυνση, την ίδια στιγμή.


Τα θηλυκά έντομα εναποθέτουν μέχρι και 500 αυγά σε μια στιγμή που εκκολάπτονται σε προνύμφες με απαλό κίτρινο χρώμα που τρέφονται με τους φοίνικες, όπου γεννιούνται, τα ενήλικα κόκκινα σκαθάρια ζουν περίπου 2-3 μήνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: