Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 30.06.2017

ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ : «Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου».



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           ΑΜΦΙΣΣΑ       26.06.2017
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                         ΑΡΙΘΜ. ΠΡ.    14598
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                     
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                                                                        
              -------
Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                                                    ΠΡΟΣ: Πίνακας Αποδεκτών
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                 
Πληροφορίες: Ε.Λαγγουράνη                                                  ΚΟΙΝ.:1.  κ. Δήμαρχο Δελφών
Τηλέφωνο: 2265350023                                                                                            
Ηλεκτ. Δ/νση: e.lagourani@0585.syzefxis.gov.gr                                                 
                                                                                                                      


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠEΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σύγκλησης στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (άρθρο 70, Ν. 3852/2010).

Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλατεία Κεχαγιά) στην Άμφισσα  την 30.06.2017, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 13:00΄ για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο παρακάτω θέμα  της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 70  του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α’/07.06.2010) :

1)     «Προστασία του  Κορινθιακού Κόλπου».


                                    Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
                                                     ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΙΛΑΛΑ - ΤΣΑΚΙΡΗ
                                                                              ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
        
  Πίνακας αποδεκτών  
--
Μέλη

κ. Νικόλαος Μολιώτης, Αντιδήμαρχος.

κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου, Αντιδήμαρχος .

κ. Αθανάσιος Τσονάκας, Δημ. Σύμβουλος.

κ. Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, Δημ. Σύμβουλος.

κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα Πονήρη, Δημ. Σύμβουλος.

κ. Παναγιώτα Κασούτσα, Δημ. Σύμβουλος.

κ. Γεώργιος Δρακάκης, Δημ. Σύμβουλος.

κ. Γεώργιος Ιωσηφίδης, Δημ. Σύμβουλος. 
κ. Δημήτριο Τρικούζα
κ. Παναγιώτη Λάιο   

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:  (2)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ  1)
Ο Κορινθιακός εκπέμπει SOS (Από την έντυπη καθημερινή)


Μέδουσα στα ρηχά


Αποτέλεσμα της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης, είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Και δεν είναι η μόνη συνέπεια: η υπεραλίευση πλήττει τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας και οδηγεί στη μείωση των θηρευτών των αχινών, που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξησή τους και στην «υπερβόσκηση» των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί στο σύνολό του ο Κορινθιακός θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί.
Τα οικολογικά προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα που απασχολεί φέτος όλες τις παράκτιες περιοχές: τη μεγάλη αύξηση των μεδουσών. «Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να μας πει αν πονάει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης. Μόνο όταν χάσουμε τις ανέσεις μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων». «Αυτό που γίνεται στον Κορινθιακό δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κλειστή θάλασσα και δεν μπορεί να επιτρέπεται χωρίς καμία προστασία και ελεγκτικούς μηχανισμούς να γίνεται υπεραλίευση και μάλιστα από γρι γρι», προσέθεσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός.
«H αύξηση των μεδουσών είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα», εκτίμησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν πολύ ενοχλητικά, εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, όπως τα ρεύματα και οι άνεμοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει».
Ομως η υπεραλίευση του Κορινθιακού είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009. «Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... “τα κατσίκια της θάλασσας”, προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».
Παλιές «αμαρτίες»
Υπάρχουν όμως και οι «παλαιές αμαρτίες». «Η απόρριψη λάσπης από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον σταματήσει, αλλά το πρόβλημα των 40 ετών απόρριψης δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σήμερα η κόκκινη λάσπη, που έχει εκατοντάδες φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από τα φυσικά ιζήματα, καταλαμβάνει περισσότερα από 200 τ. χλμ. στον πυθμένα του Κορινθιακού», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Παρ’ όλα αυτά, ο Κορινθιακός «αντιστέκεται». Οπως ανέφερε η κ. Σαλωμίδου, ο κόλπος με τα λιβάδια ποσειδωνίας, τις υποθαλάσσιες εκλύσεις αερίων, τους υφάλους και τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς είναι μια γοητευτική μικρογραφία της Μεσογείου. Οπως συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Κορινθιακός φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών και μάλιστα έχει καταγραφεί και ένα είδος «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, κάτι που δεν συμβαίνει ανοιχτοπέλαγα. 
Οι επιστήμονες ζητούν να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο των θαλάσσιων Natura, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η ένταξη του Κορινθιακού στις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα», ανέφερε η Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. «Ο Κορινθιακός “βρέχει” τέσσερις περιφέρειες, επομένως ένας ενιαίος χωρικός σχεδιασμός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο».

Γιώργος Λιάλιος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)




(ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ                                 ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ                           Αίγιο, 16 Ιουνίου 2017

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ»
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
«Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου»

Με μεγάλη συμμετοχή και εκπροσώπηση επιστημονικών φορέων, οικολογικών οργανώσεων και του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15/6/2017, η προγραμματισθείσα συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα συζήτησης την “Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου”.
Εκ μέρους του Σ.Π.Ο.Α.Κ., τις θέσεις μας ανέπτυξαν ο Πρόεδρος, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων και ο Αντιπρόεδρος, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων.
Μετά από μια μεστή συζήτηση τεσσάρων ωρών περίπου, ομόθυμη ήταν η θέση των παρευρισκομένων προσκεκλημένων αλλά και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέμειναν έως το τέλος της συζήτησης και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, ότι ο Κορινθιακός χρήζει άμεσης προστασίας και για το λόγο αυτό απαιτούνται επιστημονικές έρευνες, που θα τεκμηριώσουν και θα καθορίσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Η διαβεβαίωση του εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακήρυξη και ένταξη των περιοχών, που αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, όπου εντάσσεται συνολικά όλος ο Κορινθιακός Κόλπος, πιστεύουμε ότι θέτει το όλο εγχείρημα προστασίας του Κορινθιακού στη σωστή του βάση.
Την όλη συζήτηση μετέδωσε ζωντανά το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής (Vouli TV) απευθείας, ενώ θα την δείξει και σήμερα το απόγευμα (16/6) στις 17:20' – 20:30' μ.μ.

Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα δεχτούν να μας περιλάβουν στο NATURA τη στιγμή που στην Ιτέα πέφτει ο βωξίτης στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης που δεν υπάρχει περίφραξη? Θα δεχτουν με χαλασμένους βιολογικούς? Με ύδρευση και αποχέτευση προβληματική?

Ανώνυμος είπε...

ζήτω οι τσούχτρες αργήσανε αλλά πηρανε μπροστά τα ξεφτέρια, εκπρόσωπο στο σποακ δήμε δελφών θα στείλετε, η δωρίδα εστειλε