Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ενίσχυση των εξαγωγών υπόσχεται ο Παπαδημητρίου

Ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης συνιστά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τερματίζει την αβεβαιότητα και ενισχύει την πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας".
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου "το νέο μοντέλο της οικονομίας προβλέπει την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο τη μείωση της ανεργίας".
Η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία που βασίζεται στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προωθώντας ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με βάση μια καινοτόμο οικονομία που στηρίζεται στη γνώση και στοχεύει στη παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το νέο μοντέλο στοχεύει στην εντατικοποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, ώστε να αντισταθμιστεί το συνεχιζόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τέλος να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων με στόχο τη διείσδυση των προϊόντων τους διεθνείς αγορές.
«Στόχος είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε νέες αγορές» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι "υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το 2017 να είναι χρονιά καμπής για την ελληνική οικονομία.
Θα μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης που ενδεχομένως θα μας εκπλήξει". Τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην ελληνική οικονομία επιτρέπουν, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, την αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2017 έχουν ξεκινήσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα τα οποία είναι επακόλουθο της υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια.
"Η κυβέρνηση με αποφασιστικό τρόπο, πέρα από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προχώρησε και ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και κυρίως δέχθηκε σε ελάχιστο διάστημα να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κλίμα το οποίο επιτρέπει τη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων και επιτρέπει τη δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος. Αυτό πρέπει σιγά σιγά να ενισχυθεί και όχι να εμποδιστεί", εξήγησε ο ίδιος.
"Αν από κάτι κινδυνεύει η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι από τη διατύπωση υπερβολικά απαισιόδοξων εκτιμήσεων ή από την έκφραση έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των δανειστών της" ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε: "θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την πλευρά των δανειστών και των εταίρων μας, διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα πολύ συγκεκριμένα ότι μπορεί να ολοκληρώσει την υλοποίηση του προγράμματος με κοινωνική, αν όχι συναίνεση, τουλάχιστον ανοχή και μπορεί για πρώτη φορά να δημιουργήσει στην Ελλάδα θετικό κλίμα για επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας από τους επόμενους μήνες" ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.
Το μοναδικό μέλλον της Ελλάδας αυτή τη στιγμή αποτελούν οι επενδύσεις, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στο Ελληνικό εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εγκριθεί το σχέδιο από το ΣτΕ και μέχρι τον Δεκέμβριο θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα. Επίσης, εκτίμησε ότι "στο πρώτο μισό του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το 2021 θα μπορεί να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες".
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε στην ομιλία του ότι στόχος της εταιρείας είναι "να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε παραθαλάσσιο μέτωπο της χώρας" και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί.
Στην υψηλή φορολογία που στέκει εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα στάθηκε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι φόροι σκοτώνουν κάθε ελπίδα επένδυσης στην Ελλάδα".
Επίσης, πρόσθεσε ότι αναγκαίος είναι ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε βασιλικό διάταγμα του 1923 το οποίο απαγορεύει τη χρήση φρούτων στην παραγωγή παρεμφερών προς την μπύρα προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Μηνά, "η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική για τη χώρα ωστόσο απαιτούνται τροποποιήσεις των κανονισμών που θα βοηθήσουν στην επίτευξη της ανάπτυξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: