Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Προσοχή στον ήλιο όσοι πάσχουν από γλαύκωμα ή έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα

   ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, πρέπει να είναι την καλοκαιρινή περίοδο όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα η έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι, για εκατομμύρια ανθρώπους, η άφιξη του Καλοκαιριού είναι συνώνυμη με τα ταξίδια, τις διακοπές,  τις υπαίθριες δραστηριότητες  και γενικά την αλλαγή τρόπου ζωής.
 «Το υπεριώδες φως (η υπεριώδης ακτινοβολία), όπως είναι γνωστό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια χωρίς τη σωστή προστασία» αναφέρει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει
« Το φως αντανακλάται σε επιφάνειες όπως νερό ή άμμος και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού (στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή χιτώνα). Όταν υπάρχει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περιγραφεί βλάβες και σε εσωτερικές δομές, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή  και ο αμφιβληστροειδής».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η περίπτωση του γλαυκώματος παρουσιάζει συχνά επίσης ευαισθησία στο φως, ενώ η αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν μπορεί να επιδεινώσει την γενικότερη αίσθηση της όρασης.
«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά φορώντας γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και ένα καπέλο ώστε να εξασφαλίζει σκιερό περιβάλλον στο ύψος των ματιών» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.
Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια για τους πάσχοντες από γλαύκωμα η επίδραση στην πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές στην πίεση μέσα στην αεροπορική καμπίνα ελέγχονται αυστηρά στα σημερινά σύγχρονα αεροπλάνα ενώ οι όποιες αλλαγές, πραγματοποιούνται πολύ σταδιακά κατά την απογείωση  και την προσγείωση.
Ωστόσο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς με εισαγωγή αέρα ή ειδικού αερίου στην οφθαλμική κοιλότητα, αυτές οι αλλαγές κατά την πτήση μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του αερίου εντός του βολβού του ματιού, μεταβάλλοντας συνεπώς και την ενδοφθάλμια πίεση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί βλαπτική για το οπτικό νεύρο. Η φυσαλίδα αερίου που αφήνεται εντός του ματιού για να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής κολλημένος στην ανατομική θέση του μπορεί να διαρκέσει για 6-8 εβδομάδες.
«Σε γενικές γραμμές σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς και οι οποίοι έχουν αέριο ενδοβολβίως συνιστάται όπως αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του αερίου εντός του ματιού» αναφέρει ο  καθηγητής οφθαλμολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, πριν ταξιδέψει ο ασθενής όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση σχετικά πρόσφατα, είναι επιβεβλημένο να ζητηθεί από τον οφθαλμίατρο την άποψη του.
Επίσης, συνιστάται - όπως και σε κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή - να φέρουν οι ασθενείς τα κολλύρια μαζί τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού, η των διακοπών ώστε να αποφεύγονται κενά στην θεραπεία τους ειδικά σε περίπτωση καθυστερήσεων, μακρύτερων πτήσεων ή απώλειας αποσκευών.

                     ΓΛΑΥΚΩΜΑ   ΚΑΙ   ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Τα αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά που εμπεριέχονται σε πολλά φάρμακα αλλεργίας μπορούν να έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, μία εκ των οποίων είναι η διαστολή της κόρης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο οξέως γλαυκώματος σε άτομα με συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του ματιού (γλαύκωμα στενής ή κλειστής γωνίας).
Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο και η χρήση αντιισταμινών είναι συνήθως αποδεκτή στους ασθενείς με γλαύκωμα αρκεί τα αποσυμφορητικά φάρμακα να μη περιέχουν κορτιζόνη.
Τα αντιισταμινικά δεν έχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις με φάρμακα για το γλαύκωμα.
«Εάν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος, μην αγνοείτε ένα κόκκινο μάτι. Τα πρώιμα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης μπορεί να είναι ερυθρότητα, βλεννώδεις εκκρίσεις, αλλαγή στην όραση και πόνος στον μάτι. Η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής θεραπείας μπορεί να αποβεί σωτήρια» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.

              ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ   ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΣΤΗ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι συχνές μετακινήσεις, οι αλλαγές στην διαμονή  και γενικά του καθημερινού τρόπου ζωής κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού μπορούν να δυσκολέψουν την συνέπεια του ασθενούς στη θεραπεία του και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της ίδιας της θεραπείας.
Συνιστάται λοιπόν τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών σε ότι αφορά την δοσολογία και την ώρα ενστάλλαξης των κολλυρίων.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση των κολλυρίων, οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες συνιστούν τη διατήρηση των σταγόνων στους 15-25ºC, οπότε αν ταξιδεύουμε σε θερμότερες ζώνες, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την έκθεση των φιαλιδίων στο άμεσο ηλιακό φως και να τα κρατήσουμε σε δροσερό μέρος όταν φτάσουμε στον προορισμό μας.
http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

Δεν υπάρχουν σχόλια: