Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος - Έτοιμος να κάνει τον «μεγάλο συμβιβασμό»

Μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με το Reuters 
Alexandros Michailidis / SOOC

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε στη βελγική πρωτεύουσα «σε μία τελευταία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που, για μία ακόμα φορά, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μία νέα ελληνική κρίση - και αδυναμία πληρωμής μέχρι το καλοκαίρι».   

Η αρθρογράφος Helena Smith, τονίζει πως «είναι έντονη η φημολογία ότι ο απόφοιτος της Οξφόρδης Τσακαλώτος είναι έτοιμος να κάνει αυτό που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν σήμερα το πρωί ως τον "μεγάλο συμβιβασμό", προκειμένου να εξασφαλίσει μία "τεχνική" συμφωνία με τους δανειστές, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου». 

Όπως αναφέρει η Guardian, αν υπάρξει συμφωνία, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία είναι το επίκεντρο του αδιεξόδου. Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να παρουσιαστεί το απόγευμα από τους δανειστές, μία εναλλακτική δέσμη μέτρων, που θα μπορούσε να υπογράψει η κυβέρνηση εγκαίρως για μία συμφωνία, πριν ξεκινήσουν οι διάφορες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί σε χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει το άρθρο.   

Στο μεταξύ, το Reuters μετέδωσε νωρίτερα πως η ενιαία πρόταση των θεσμών που θα παρουσιαστεί θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες όμως θα γίνουν σε δύο δόσεις. Τα πρώτα μέτρα ύψους 1,8 δισ. θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2018 και τα υπόλοιπα την περίοδο μετά το 2018. Όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο, τα μέτρα επικεντρώνονται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στα τέσσερα οι ψεύτες.