Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Εργασιακή ζούγκλα σε μεταλλείο Βωξίτη στη Φωκίδα. Κλείδωσαν 300 εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις



Τρομοκρατία και εκφοβισμός επικρατεί στις στοές μεταλλείου Βωξίτη στη Φωκίδα με αποκορύφωμα το περιστατικό που κατήγγειλε χθες μιλώντας στον ρ/σ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.
Ο γ.γ. είπε ότι πριν από λίγες μέρες η εργοδοσία του μεταλλείου κλείδωσε 300 εργαζόμενους στην αίθουσα ανακοινώσεων απαιτώντας να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλές αποδοχές και να μην συμμετάσχουν σε καμία κινητοποίηση και απεργία.
Την ίδια ώρα συστηματικά από την εργοδοσία επιχειρείται η στοχοποίηση του εργοταξιακού σωματείου των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις στους κανόνες και τις συνθήκες που επιβάλλει.
Πριν από λίγους μήνες οι συνεχόμενες καταγγελίες των εργαζομένων για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα μεταλλεία οδήγησαν σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρέθηκαν ο Αν. Νεφελούδης, το σωματείο των εργαζομένων και εκπρόσωποι της εταιρείας.
Ο Α. Νεφελουδής είχε προχωρήσει σε συστάσεις προς την εταιρεία να σταματήσει να παρεμβαίνει στο σωματείο χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «επικίνδυνη», ενώ είχε τονίσει πως θα ήταν λύση για αρκετά προβλήματα η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης από τους εργαζομένους, καθώς το καθεστώς με τις ατομικές συμβάσεις και τις σημαντικές μισθολογικές διαφορές δημιουργούσε ανισορροπία.
Η εταιρεία δεσμεύτηκε και για τα δύο, όμως, με το που πέρασε την πόρτα του υπουργείου, φαίνεται πως τα ξέχασε.
 

Τους υπέβαλαν σε ψυχολογικό μαρτύριο


“Όποιος δεν υπογράψει θα απολυθεί” ούρλιαζαν τα αφεντικά στους 300 εργαζομένους τους οποίους κλειδαμπάρωσαν, σύμφωνα με μαρτυρία εργαζομένου. Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαθαν κρίση πανικού, λόγω του συνωστισμού και της εκβιαστικής συνθήκης. Απόδειξη της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι στη συνέχεια αρκετοί εργαζόμενοι ζητούσαν να μάθουν αν η υπογραφή τους που αποσπάστηκε εκβιαστικά είχε πραγματική ισχύ.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές ακόμη στο παρελθόν. Όπως μας λένε εργαζόμενοι, «αν κάποιος από εμάς γλιτώσει από θανατηφόρο ατύχημα, η διοίκηση αμέσως μετά τον αναγκάζει να δηλώσει στο νοσοκομείο ότι τραυματίστηκε με δικό του φταίξιμο και όχι επειδή δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Μετά τον περιφέρουν από στοά σε στοά για να υποβιβάσουν το γεγονός, με τον εργαζόμενο να υποχρεώνεται να λέει ότι είναι μια χαρά».
 

Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας


Την ίδια στιγμή στις στοές από τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας δεν τηρείται κανένα. Στις στοές, όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές το σωματείο των εργαζομένων, δεν τηρούνται ο εξαερισμός, το ξεσκάρωμα της στοάς (ό,τι είναι ετοιμόρροπο να αφαιρεθεί) και η κοχλίωση της οροφής (βίδες που την κρατούν σταθερή). Παράλληλα η μεταφορά των εκρηκτικών γίνεται με... αγροτικά τζιπάκια δεκαετιών, στα οποία δεν υπάρχει ούτε καν μόνωση, με αποτέλεσμα «στην παραμικρή διαρροή ρεύματος να υπάρχει κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα».
Σε αρκετές περιπτώσεις η διοίκηση έχει μαζέψει τους εργαζομένους και αρχίζει να εξευτελίζει και να βρίζει τα μέλη του σωματείου μπροστά τους. “Π...δες δεν είναι συμπεριφορά αυτή” ήταν μία από τις ύβρεις που εκτόξευσε τελευταία στέλεχος της διοίκησης μετά τη αντίδραση του σωματείου στις υποχρεωτικές άδειες που επιβάλλει η διοίκηση χρησιμοποιώντας προφάσεις ώστε να μην καταβάλλονται τα μεροκάματα, να μειώνεται το μισθολογικό κόστος, αλλά και να αποφεύγονται έλεγχοι.
 

Υποχρεωτικές άδειες, χαμένα μεροκάματα


Τον Δεκέμβριο χορηγήθηκαν άδειες σε εργαζόμενους παρά τη θέλησή τους λόγω της χιονόπτωσης. Όπως καταγγέλλει το σωματείο, “η εταιρεία επικαλέστηκε τις ακραίες καιρικές συνθήκες (10 πόντους χιόνι!) λες και οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτές”. Στην πραγματικότητα όμως “με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν δούλεψαν στοές” και αυτό γιατί «η εταιρεία δεν φρόντισε έγκαιρα για τον αποχιονισμό».
Επισημαίνεται από το σωματείο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι παρόμοιο η εταιρεία, αφού την κατ’ έθιμο αργία των Θεοφανίων και της Καθαρής Δευτέρας για το 2016 τις χρέωσε στους εργαζόμενους ως κανονική άδεια. “Με αλλά λόγια η εργοδοσία ‘τρώει’ την κανονική άδεια των συνάδελφων χρεώνοντας στους ίδιους τους εργαζόμενους μέρες που δεν ευνοούν την εταιρεία για να πετύχει την ‘απόλυτη παραγωγικότητα’” καταγγέλλει το σωματείο.
 

Σε... εξόριστη στοά όσοι αντιδρούν


Η δράση του σωματείου “ενοχλεί” πολύ την εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας λέει εργαζόμενος, ότι “τους εργαζόμενους του σωματείου τούς έχει μαζεμένους σε μια στοά ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή με εργαζομένους από άλλες στοές”. Τα μέλη του σωματείου ξεκαθαρίζουν όμως ότι πρωτοστατούν απέναντι στις πρακτικές της εταιρείας όχι γιατί, όπως κατηγορούνται από τη διοίκηση, επειδή θέλουν να κλείσει το μεταλλείο, αλλά για να λειτουργήσει με ασφάλεια και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Από την πλευρά του ο Αν. Νεφελούδης, μετά και την τελευταία εξέλιξη, υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και επίσημα σε ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και τόνισε πως η κυβέρνηση διαθέτει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, από διοικητικά πρόστιμα έως και προσφυγή στη Δικαιοσύνη μέσω ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και ο εργοδοτης?