Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η Σερβία προειδοποιεί για στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο



Οι σχέσεις της Σερβίας με την αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, δοκιμάζεται έντονα, μετά την άρνηση των αρχών του δεύτερου να επιτρέψουν σε σερβικό τρένο, το οποίο είχε ως προορισμό τη Μιτρόβιτσα, να εισέλθει στο κοσοβαρικό έδαφος.
Το τρένο ήταν βαμένο στα εθνικά χρώματα της Σερβίας και έφερε γραμμένη επάνω του τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβία».
Επρόκειτο για την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση - μετά από 18 χρόνια - μεταξύ της πρωτεύουσας της Σερβίας, Βελιγραδίου και της Μιτρόβιτσα, πόλης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου με σημαντικό σερβικό πληθυσμό.
Το Κόσοβο, αυτόνομη επαρχία της Σερβίας με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό, έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από το 2008, χωρίς ωστόσο να έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ.
Το τρένο σταμάτησε λίγο πριν εισέλθει στο έδαφος του Κοσόβου από τις ειδικές δυνάμεις της κοσοβαρικής αστυνομίας (ROSU), αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς να το ανακαλέσει πίσω στο Βελιγράδι.
«Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις, εάν χρειαστεί, για να σώσουμε τους Σέρβους από μια πιθανή σφαγή... Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση, αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου κανείς δε μπορεί να υποχωρήσει. Έχουμε καθήκον να υπεραπιστούμε κάθε ικμάδα σερβικού εδάφους και κάθε πολίτη. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας δοκιμάσει», δήλωσε ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.
Ο εθνικιστής Σέρβος πολιτικός απείλησε ακόμη ότι οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια να υπάρξει μπλόκο στο τρένο στο μέλλον θα έχει άσχημα αποτελέσματα και ότι η αλβανική ηγεσία του Κοσόβου, όπως και οι «σπόνσορές» της, θα πρέπει να σκεφτούν τι θα πράξουν την επόμενη φορά, κάνοντας έμμεση αναφορά σε ΗΠΑ και Ε.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: