Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Στην μέγγενη του «κόφτη» αφορολόγητο και συντάξεις

Σενάριο που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του «κόφτη» των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό, όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή» δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναφοράς των δύο παραπάνω μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης της ισχύος του «κόφτη» δαπανών για μετά το 2018.
Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί προβλέπει:
1. Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.
2. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.
3. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
4. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.
5. Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».
Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες από την κυβέρνηση. Αποτελεί, ωστόσο, μία κίνηση «καλής θελήσεως» από την ελληνική πλευρά, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν πως υπάρχει κενό ύψους 700 εκατ. ευρώ. Για να κλείσει η «τρύπα» των 180 εκατ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προτείνει στους δανειστές μέτρα όπως η μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και η φορολόγηση στις μισθώσεις κατοικιών μέσω Διαδικτύου (όπως η airbnb). Παράλληλα, υπάρχει και καλύτερη εκτίμηση για την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Πάντως, κατά την Αθήνα τα μεγάλα προβλήματα που «κολλάνε» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δύο:
• Η επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
• Η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στις συζητήσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμός που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προσκόμματα.
Αν επιλυθούν τα δύο αυτά θέματα, τότε εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ότι οι υπόλοιπες διαφορές σε εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα μπορούν να γεφυρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: