Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ή ΚΟΥΡΕΜΑ Ή ΠΤΩΧΕΥΣΗ - "STOP" στα 31,5 δισ. μέχρι να γίνει "κούρεμα" - Τελικό veto από ΗΠΑ , ΔΝΤ

Η εκλογή Ομπάμα στο "τιμόνι" της αμερικανικής ηγεσίας επαναφέρει την οριστική πλέον απαίτηση των Αμερικανών για "κούρεμα" της τάξεως του 50% για να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην "αιματοβαμμένη" δόση που η χώρα περιμένει να λάβει μέσα στον Νοέμβριο.
Στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το "κούρεμα". Στο ΔΝΤ άρα και στην Αμερική θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "βαρέλι" δίχως πάτο, και για να κλείσει πρέπει να διαγραφεί τουλάχιστον το μισό χρέος, αλλιώς η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, και η μόνη ανάπτυξη που θα γνωρίσει θα είναι "ανάπτυξη" του χρέους.
Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε μπορεί να ελιχθεί εκταμιεύοντας αυτό που τους αντιστοιχεί, καθότι από το σύνολο της δόσης μόνο 3,5 δισ. θα πάνε για αποπληρωμή χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε στην ανακαιφαλαιοποιήση των τραπεζών, αποφεύγοντας έτσι προς το παρόν τις αμερικανικές απαιτήσεις.
Επιστροφή στα σενάρια για GRexit το 2013 βλέπει όμως και ανάλυση της Royal Bank of Scotland (RBS), εκτιμώντας, παράλληλα ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων και έτσι η Ελλάδα θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος της δόσης από τους δανειστές (το μεγαλύτερο προφανώς εννοεί της Ε.Ε, και όχι του ΔΝΤ).
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έρθουν, και πάλι στο προσκήνιο λόγω των δυσκολιών που συναντά ένα νέο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών τίτλων του επίσημου τομέα. Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής τράπεζας RBS, η άρνηση των δανειστών στο ενδεχόμενο "κουρέματος" αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, καθώς η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις επιταγές του προγράμματος αναμένεται να παραμείνει αδύναμη.
Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι σκληρότερες απαιτήσεις από την Ελλάδα τόσο στο μέτωπο των μέτρων λιτότητας όσο και σε αυτό της εποπτείας αναμένεται να οδηγήσουν το πρόγραμμα σε οικονομική και πολιτική αποτυχία.
Τα φιλικά λόγια προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές και η συζήτηση για απομάκρυνση της χώρας αναμένεται να επανέλθει από την άνοιξη του 2013 με αφορμή μια νέα «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς "κούρεμα" η Ελλάδα όχι μόνο θα έχει δυσοίωνο μέλλον, αλλά πιθανώς να μην έχει καθόλου μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: