Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά

Συνεχίζονται οι αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά

Σημαντικότερη ήταν η άνοδος στο πετρέλαιο θέρμανσης


Στο 1,6% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2012, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που ήταν στο 0,9%, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο σημειώνεται αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, αφού τότε είχε διαμορφωθεί στο 3%.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από τα 34 βασικά αγαθά και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», στα 14 κατεγράφη άνοδος των τιμών σε ετήσια βάση. Σημαντικότερη ήταν στο πετρέλαιο θέρμανσης, που έφτασε στο 45,2%, καθώς εξισώθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η δεύτερη μεγαλύτερη ανατίμηση, αφορά στο φυσικό αέριο, που ανήλθε στο 17%, ενώ ακολούθησαν ο ηλεκτρισμός (16,3%) και τα αεροπλάνα (16%).

Αίσθηση, όμως, προκαλεί ότι, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011, φέτος τον Οκτώβριο αυξήθηκαν και οι τιμές σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Κατά 9,4% αυξήθηκαν οι πατάτες, κατά 3% τα λαχανικά, κατά 1,7% τα κρέατα και κατά επίσης 1,7% τα γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ κατά 1,5% αυξήθηκαν οι τιμές στα ψάρια.

Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν τον Οκτώβριο οι τιμές στα ξενοδοχεία (9,2%), στις οικιακές υπηρεσίες (8%), στα φάρμακα (5,8%), στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό (5,6%), στις υπηρεσίες αναψυχής (4,5%) και τις οικιακές συσκευές (4,4%).

Με τα μέχρι στιγμή δεδομένα, ο πληθωρισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012 κινείται στα επίπεδα του 1,6% κατά μέσον όρο, ενώ υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1%.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει αποκλιμάκωσή του τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 1%, για πρώτη φορά το 1968.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: