Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ



Στο τραπέζι του Προκρούστη οδηγούνται οι μισθοί τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων, υπό το βάρος των ανατροπών που επέρχονται στις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", οι επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου σταθμίζονται από εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς, ενώ το υπουργείο Εργασίας συντάσσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, με τις οποίες επιχειρείται να αμβλύνει τις συνέπειες των μέτρων.

Οι άμεσα ορατές ανατροπές στον εργασιακό τομέα που συνδέονται με τη μείωση των αμοιβών και την αλλαγή στις κλαδικές συμβάσεις αφορούν τα εξής:
* Από 1ης Μαρτίου μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φτάνει στο 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.
* Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν προς τα κάτω μία σειρά από κοινωνικών και άλλων παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επίδομα ανεργίας, για το οποίο καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να υποστεί μικρότερη μείωση σε σχέση με τη μείωση του κατώτατου μισθού.
* Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η μερική διατήρηση της μετενέργειιας επιφέρουν μειώσεις που ενδέχεται να φτάσουν το 40%.

Ωστόσο, η "σανίδα σωτηρίας" που προσφέρει η κυβέρνηση για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων τους επόμενους τρεις μήνες δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσκρούει στην αρνητική στάση των εργοδοτών, οι οποίοι φυλλομετρούν τα νέα μέτρα, αναζητώντας τρόπους για να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών.
Ήδη πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν άμεσα στη μείωση κατώτατου μισθού, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με την ερμηνευτική διάταξη του υπουργικού Συμβουλίου, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μειώσεις μετά την 14η Φεβρουαρίου είναι νομότυπες, παρ' ότι η έναρξή του προσδιορίστηκε για την 1η Μαρτίου.
Ακόμη και επιχειρηματίες που είχαν ταχθεί κατά της μείωσης των μισθών προβληματίζονται κατά πόσον θα αντέξουν τον ανταγωνισμό, διατηρώντας το σημερινό ύψος αμοιβών.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο της διαπραγμάτευσης και δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ο μισθός θα υποχωρεί αυτόματα στο ύψος του βασικού της κλαδικής και θα εμπεριέχει μόνον τα επιδόματα τέκνων, εκπαίδευσης, ωρίμανσης και βαρέων, όπου υπάρχουν.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το επίδομα γάμου.
Όπως είναι αναπόφευκτο οι πιέσεις που θα ασκηθούν στους εργαζομένους για περαιτέρω μειώσεις, υπό την απειλή της απόλυσης, θα οδηγήσουν σε μαζική υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μισθούς πείνας.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: