Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις, σφοδρότερες από τις συνηθισμένες, παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, επισημαίνουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια.

Στη διάρκεια των χειμώνων του 2009-2010 και 2010-2011, στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφηκε η δεύτερη και η τρίτη συγκέντρωση χιονιού στα χρονικά. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1979, όταν άρχισε η χρήση δορυφόρων, ως το 2010 δείχνουν ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκε κατά ένα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα , έκταση διπλάσια της Γαλλίας, τονίζουν οι επιστήμονες.

Αυτή η μείωση συμπίπτει με τις αυξημένες χιονοπτώσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα», υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.

«Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 27 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: http://eleftheriskepsii.blogspot.com/





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://afipnisoy.blogspot.com/2012/01/blog-post_28.html