Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

 
(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Το "Αθλόμετρο της Ιτιάς" βρέθηκε από το Σάββατο 25 του μήνα στην πόλη, προκειμένου αρχικά να παραβρεθεί στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση του Ησαΐα με τον Αστέρα, για το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας.

Έφτασα, οδηγώντας με ταχύτητα και αφήνοντας την υπόλοιπη οικογένεια να γευματίσουν μόνοι στην Ιτέα, στις 3:15 μ.μ. στο γήπεδο Δεσφίνας, πιστεύοντας ότι θα αντίκρυζα κόσμο να παροτρύνει τις προσπάθειες των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, αλλά έκπληκτος δεν βρήκα ψυχή! Από τυχαία διερχόμενο νεαρό ποδηλάτη ωστόσο, πληροφορήθηκα πως οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είχαν μετατεθεί κατά μια εβδομάδα.

  • Ρε φιλαράκια της ομάδας στο facebook δε με ειδοποιούσατε για την αναβολή; Μου κάνατε like στο post και πίστευα ότι θα παρακολουθήσω ζωντανά το κρίσιμο ματς...

Τέλος πάντων, το συγκεκριμένο τριήμερο ούτως ή άλλως προσφέρονταν για κάλυψη άλλων σημαντικών δρώμενων που έχουν άμεση σχέση με την πολιτιστική παράδοση ολόκληρου του Νομού Φωκίδας.

Το εντυπωσιακό θέαμα, από το μπαλκόνι του δημαρχείου
(Φωτό: Νίκος Αβραμίκος, Άμφισσα)
Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από το βράδυ του Σαββάτου απολαύσαμε για ακόμη μια φορά το χρονικό του "Στοιχειού της Χάρμαινας", στο οποίο συμμετέχει με ενεργή προσήλωση ολόκληρη η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία της Άμφισσας! Πλήθος κόσμου συνέρρευσε, όπως πάντα, στην πλατεία Κεχαγιά όπου είχε και πάλι στηθεί η γνωστή πελώρια εξέδρα-σκηνή, επί της οποίας και έλαβε χώρα η σπάνια φολκλορική παράσταση, βγαλμένη μέσα από μύθους και παραδόσεις της περιοχής.

Δεκάδες νέοι και νέες, μεταμορφωμένοι χάρις στις μέγιστης έμπνευσης αυτοσχέδιες στολές τους, επεφύλαξαν ζωηρές συγκινήσεις στους παρισταμένους θεατές, που διασκέδασαν με την ψυχή τους, σε μια αυθόρμητη και αμφίδρομη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, εκλεκτά εδέσματα αλλά και κόκκινο κρασί προσφέρονταν αφειδώς στους επισκέπτες του θεάματος.

Επόμενο βήμα στην αλληλουχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων αποτέλεσε η "Γιορτή της Νερατζ-Ιτιάς" που πραγματοποιήθηκε στο Μώλο της Ιτέαςτην Κυριακή, από τις 4:30 το απόγευμα μέχρι αργά, έχοντας σαν "κλου" την παρουσίαση ενός γιγανυιαίου "Κολοχαλβά", ικανού να διεκδικήσει επάξια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness! Όπως διαβάσαμε στο φυλλάδιο του Δήμου, καταβάλλεται προσπάθεια, από τις τοπικές αρχές, η "Γιορτή" να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια, σαν τακτικό δρώμενο της τελευταίας Κυριακής των Αποκρεών! Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε προηγηθεί το "Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού" για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι ξεφάντωσαν σε ένα κλίμα απόλυτης παιδικής ευφορίας και αγνής αθωότητας, μακριά από τα προβλήματα και τις σκοτούρες των ενηλίκων συνοδών τους.

"Αλευρομουτζουρώματα"
(Φωτό ΑΘΛΟΜΕΤΡΟ της Ιτιάς)
Η "τριλογία" ολοκληρώθηκε την Καθαρή Δευτέρα με τα παραδοσιακά "Αλευρομουτζουρώματα" στην προβλήτα του Γαλαξειδίου. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, αλλά και το ελαφρύ ψιλόβροχο που έπεφτε, εκατοντάδες μπαρουτοκαπνισμένοι "μουτζούρηδες" μπηκαν θαρραλέα στο χορό της ανταλλαγής "φούμου", βγάζοντας κυριολεκτικά το "άχτι" τους κόντρα στην καθημερινότητα και τη μονοτονία της σύγχρονης ζωής.

Την ίδια ώρα, στο Μώλο της Ιτέας υπήρχαν οι καθιερωμένοι εορτασμοί για τα "Κούλουμα", από τους οποίους απουσίασε μόνο, καιρού μη επιτρέποντος, το πέταγμα των χαρταετών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας "Δεσμός" και η Δημοτική Ενότητα.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: http://astiriteas.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: