Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΠΩΣ “ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ” ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τρέχουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ιθυνόντων για την κατάντια της κτηματαγοράς και την ανεργία στους κλάδους που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων. Οι αιτήσεις για νέες άδειες οικοδομής έχουν μειωθεί πάνω από 50%, οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν το 2011 λιγότερες από 70.000 και δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι περιμένουν υπομονετικά στα σπίτια τους μήπως και χτυπήσει το τηλέφωνο έστω για ένα μερεμέτι. Και όμως οι ιθύνοντες που παρακολουθούν έναν ολόκληρο κλάδο να καταρρέει, αποτελούν μέρος του προβλήματος καθώς με δικές τους αποφάσεις βούλιαξαν το real estate.

Η καρδιά της κτηματαγοράς στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει η πρώτη κατοικία. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ο Έλληνας θέλει να ζει στο δικό του κεραμίδι. Αυτό το όνειρο του το διέλυσαν. Συντονισμένα, ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτος στη σειρά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πείστηκε ότι αν επιβάλλει το πόθεν έσχες ακόμη και στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας θα μπορέσει να περιορίσει τη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Έπρεπε να καταρρεύσουν οι πωλήσεις για να πειστεί η κυβέρνηση ότι ο υπουργός της πήρε λάθος απόφαση μέσα στην κρίση.

Τώρα το πόθεν έσχες δεν υπάρχει για κανένα ακίνητο. Τι να το κάνεις όμως. Και πάλι ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε ότι πρέπει να αποτελεί τεκμήριο ακόμη και η πρώτη κατοικία από το 1ο τετραγωνικό. Έκλεισε την πόρτα σε όλους τους γονείς που ήθελαν να αγοράσουν ένα ακίνητο στο όνομα του παιδιού τους. Διότι το παιδί θα πρέπει μετά από αυτό το μέτρο, να εμφανίζει εισόδημα τουλάχιστον 8000 ευρώ για να δικαιολογήσει μόνο και μόνο την κατοχή ενός σπιτιού.

Το… έργο Παπακωνσταντίνου έρχεται να ολοκληρώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πήρε την πρωτοφανή απόφαση να επιβάλλεται φόρος κατοχής (βλέπε χαράτσι ΔΕΗ) ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Ακόμη και την πιο μικρή και ταπεινή. Πήρε επίσης την απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να αυξήσει τα τεκμήρια των ακινήτων –μαζί και της πρώτης κατοικίας- κατά 40%.

Κι όχι μόνον αυτό. Έκοψε ακόμη και κατά 75% την έκπτωση φόρου για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η συγκεκριμένη έκπτωση θα καταργηθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ακριβότερο χρήμα σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και αν δώσουν τα φορτώνουν με περιθώρια κέρδους της τάξεως του 3-4%.

Τώρα, ετοιμάζονται να κλείσουν και τον ΟΕΚ έναν οργανισμό ο οποίος έχει σταματήσει να εγκρίνει επιδοτήσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Και μόνο αυτή η κίνηση μειώνει τις αγοραπωλησίες κατά μερικές χιλιάδες τον χρόνο.

Υπάρχει και το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Αν η πρόβλεψη του μνημονίου επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό να αυξηθούν τόσο οι φόροι μεταβίβασης όσο και τα έξοδα.-
Γιώργος Παλαιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: