Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΚΙΡΡΑ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!




















Το έργο: “ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΙΡΡΑΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ»  αναλύεται σε υποέργα:

1) Ολοκλήρωση Αποχετευτικού δικτύου Κίρρας» 1.414.500,00€

2) «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Ιτέας» 1.230.000,00€

3) Τεχνικός Σύμβουλος 135.300,00 €

4) Αρχαιολογική επίβλεψη 70.000,00 €

Ξεκίνησε ωρίμασε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2010 και ήταν μία συλλογική προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2010 είχε υπογραφεί και σύμβαση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας ως φορέα υλοποίησης του έργου.

Στην συνέχεια και ενώ προέκυψε ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δελφών, ως φυσικός κληρονόμος του Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα αυτά.

Μάλιστα από τις πρώτες μέρες της δημοτικής θητείας, η νέα δημοτική αρχή επεδίωξε να αντικαταστήσει τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και να αναλάβει υπό την δική της επίβλεψη (δια της τεχνικής της υπηρεσίας ) τα συγκεκριμένα έργα με το σκεπτικό ότι διαθέτει πλέον διαχειριστική επάρκεια .

Ιδιαιτέρως ο δήμαρχος κ Ν. Φουσέκης στις αρχές Ιουλίου του 2011 είχε αναφέρει ότι ο Δήμος Δελφών με συστηματική εργασία ολοκλήρωσε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και άρχισε άμεσα μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας τις διαδικασίες της άμεσης δημοπράτησής του. Με την ίδια μεθοδικότητα ο Δήμος Δελφών βρίσκεται προ της ένταξης και της δημοπράτησης έργων σε προγράμματα της Δ΄ προγραμματικής περιόδου ενέργειες που θα ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οπότε και θα εκδοθούν προς ενημέρωση και τα σχετικά Δελτία Τύπου.

Δυστυχώς όμως λόγω της ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ για την οποία υπερηφανεύεται ο Δήμαρχος, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και να μην ολοκληρωθεί σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κου Χρησοχοίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2011 είχε δηλώσει ότι έργα των οποίων οι διαδικασίες δεν θα τελεσφορήσουν εντός ενός εξαμήνου θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ. Και από τον Ιούνιο έως σήμερα έχουν παρέλθει ήδη οκτώ μήνες!!!

Πρώτα απ’ όλα, προς τι το υποέργο Τεχνικός Σύμβουλος; Γιατί να ζητηθεί από το Υπουργείο να ενταχθεί και ως υποέργο ο Τεχνικός Σύμβουλος όταν ο Δήμος με την τεχνική του υπηρεσία έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα έργα;
Μήπως τελικά η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν έχει επί της ουσίας την επάρκεια να διαχειριστεί τέτοιου είδους έργα;

Και αφού τελικά εντάχθηκε και ως υποέργο ο Τεχνικός Σύμβουλος, γιατί οι διεργασίες για την δημοπράτησή του (σύνταξη όρων διακήρυξης κλπ τον Δεκέμβριο του 2011) προσβλήθηκαν από τις εταιρείες που έχουν έννομο συμφέρον; Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι καταγγελίες και οι προσφυγές των συμμετεχόντων εταιρειών στον διαγωνισμό εναντίον της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου την οποία κατηγορούν για σωρεία παραλείψεων και παραβάσεων της νομοθεσίας (για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα) .

Αποτέλεσμα φυσικά των παραβάσεων και παραλείψεων είναι να ακολουθήσουν και προσφυγές εναντίον των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις και στρεβλώσεις στην ανάδειξη Τεχνικού συμβούλου αλλά και εν γένει σε όλη την αλυσίδα του έργου αφού σύμφωνα με την προκήρυξη ο αναδεικνυόμενος από τον διαγωνισμό Τεχνικός Σύμβουλος θα επέβλεπε και θα συντόνιζε και τις δημοπρατήσεις των άλλων δύο υποέργων (Βιολογικού και Αποχέτευσης) .

Ακόμη και σήμερα, οκτώ μήνες μετά τις εξαγγελίες του Δημάρχου τα τεύχη δημοπράτησης για τον Βιολογικό της Ιτέας, γιατί δεν έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση ; Όλοι ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη διεργασία και προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπρασία για τον Βιολογικό.

Το μόνο που έχει γίνει είναι να εγκριθούν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής τα τεύχη δημοπράτησης του υποέργου «Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Κίρρας».

Φυσικά, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποχετευτικό χωρίς τον νέο Βιολογικό!

Για ποιά λοιπόν μεθοδικότητα και ποιά άμεση δημοπράτηση μιλάει ο Δήμαρχος όταν 8 μήνες μετά τις εξαγγελίες του δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη;
Και επειδή η ίδια «μεθοδικότητα» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δήμαρχος είχε παρατηρηθεί και στα υπόλοιπα έργα (π.χ. ΣΧΟΑΠ Γαλαξειδίου, Γενικό Πολεοδομικό Ιτέας,

Αντικατάσταση Δικτύου Υδρευσης Ιτέας, κ.λ.π) τα οποία κινδύνεψαν και κινδυνεύουν από τις απίστευτες καθυστερήσεις, τους λανθασμένους χειρισμούς και τις αποφάσεις των υπηρεσιών του Δήμου ενώ είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010 από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, φοβάμαι για το μέλλον αυτού του Δήμου.

Διότι κάτω από αυτή την διοίκηση και με το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί, διαγράφεται όχι μόνον δυσοίωνο αλλά και θλιβερό…


Γεώργιος Δρακάκης
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν και πόσο αληθινά είναι τα αναφερόμενα στο άρθρο, αλλά αλοίμονο εάν χαθεί η ευκαιρία κατασκευή του αποχετευτικού στην Κίρρα.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ευκαιρία μωρέ Μαρία,άντε χάσου