Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΙΤΕΑ: “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


το ΣΑΒΒΑΤΟ   4/2/2012 και ώρα 18:30 στο  Δημαρχείο Ιτέας  

Στη προβολή θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Μυρτώ Παράσχη, Θάνος Γραμμένος, Μπάμπης Αλατζάς κ.α. Στο ρόλο του μικρού Κώστα, ο Φωκίων Σπύρογλου
Έκτατη συμμετοχή: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Γερασιμίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου.

Υπόθεση:
Ο Κώστας μετά από είκοσι χρόνια παραμονής του στο Παρίσι  επιστρέφει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη, με αφορμή τη κληρονομιά του οικογενειακού σπιτιού. Είχε φύγει από την Μυτιλήνη στα δεκαοχτώ του για σπουδές κινηματογράφου στο Παρίσι και έκτοτε δεν ξαναγύρισε. Ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό τον κρατούσε μακριά. Επιστρέφοντας συναντάει όσους έχουν απομείνει από τους συγγενείς του και ξαναθυμάται αυτούς που έχουν φύγει. Ζώντες και τεθνεώτες τον κάνουν να ξαναγαπήσει τον τόπο του. Η επιστροφή του στο γενέθλιο τόπο του σηματοδοτεί  και την επιστροφή του στην ομορφιά της ζωής. Καταλυτικό ρόλο παίζει η σχέση του με την Ελένη, τη δυναμική κι ευαίσθητη γιατρό που εργάζεται στο γηροκομείο της Μυτιλήνης και του ανοίγει νέους δρόμους στην ζωή του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη Λέσβο,  ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά στο βόρειο Αιγαίο, εκεί όπου έζησε τα δικά του παιδικά κι εφηβικά χρόνια ο Λάκης Παπαστάθης. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον κόλπο της Γέρας, στην πόλη της Μυτιλήνης και σε πολλά χωριά της Λέσβου. Πολλοί ερασιτέχνες Λέσβιοι, ανάμεσα τους και συμμαθητές του Λάκη Παπαστάθη μαζί με τα παιδιά τους, συμμετείχαν στα  γυρίσματα. Ας σημειωθεί ότι στην ταινία ακούγεται η ντοπιολαλιά της Λέσβου,  την οποία αποδίδει περίφημα και ο πρωταγωνιστής της Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, καθώς έλκει την καταγωγή του από το Πλωμάρι και την Αγιάσο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:
Ο Λάκης Παπαστάθης γεννήθηκε στο Βόλο και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο.  Σπούδασε σκηνοθεσία στο «Κέντρο Σπουδών Κινηματογράφου Αθηνών».  Την περίοδο 1970-71 συνεργάστηκε - ως βοηθός σκηνοθέτης - με τον Αλέξη Δαμιανό στο γύρισμα της θρυλικής «Ευδοκίας».
Από το 1981 ως σήμερα, γύρισε τέσσερις βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «Τον καιρό των Ελλήνων» (1981), «Θεόφιλος» (1987), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001) και  «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010)
Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους.
Παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα εργάστηκε επίσης - ως σκηνοθέτης και παραγωγός – στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης.
Το 1970 ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Χατζόπουλο την εταιρεία Cinetic που έγινε γνωστή για τις θαυμάσιες τηλεοπτικές παραγωγές της και κυρίως για την πολιτιστική σειρά Παρασκήνιο (1976 – 2010) που είναι η μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.
Ως πεζογράφος, δημοσίευσε τις συλλογές διηγημάτων «Η Νυχτερίδα πέταξε» (2002), « Ήσυχη» (2005) και το χρονικό « Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (2006).


Δεν υπάρχουν σχόλια: