Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ!

Νέα κίτρινη κάρτα στην Αθήνα έδωσε η τρόικα στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, επειδή εκτιμά ότι τα ελλειμματικά ταμεία λειτουργούν σε βάρος του προϋπολογισμού.
Για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν θα επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα.
Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί κανονικά τον ερχόμενο Ιούλιο η αύξηση 2,5%, που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 769 ευρώ από 751 ευρώ που είναι σήμερα

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει σε τριετές (2013 – 2015) πάγωμα του νέου κατώτατου μισθού με παράλληλο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.
Από την πλευρά της η κυβέρνησης προέβαλε σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο κατάργησης ή και μείωσης του 13ου – 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πιστεύει ότι θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2011.
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών νόμων, ειδικότερα στα θέματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών. Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε εκ νέου το θέμα των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: