Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΣ «ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙ» Η ΤΡΟΙΚΑ!


Η Τρόικα απαιτεί: Όλα εδώ και τώρα


Σε αδιέξοδο κατέληξε και η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με το κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο παρέμεινε αμετακίνητο στο σύνολο των θεμάτων που έχει θέσει.

Κατά τις τέσσερις ώρες που διήρκεσε η συνάντηση το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς οι Τροϊκανοί άσκησαν εκβιαστικές πιέσεις για τα θέματα του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις.
Αναλυτικά, το κλιμάκιο της τρόικας έθεσε εκ νέου τη μείωση του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσεγγίσει το επίπεδο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Επίσης, σημείωσε το θέμα του ανταγωνισμού σε σχέση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που «είναι δίπλα και συνεπώς ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».
Επέμεινε στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στο «πάγωμα» των αυξήσεων που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στην ανατροπή των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Επίσης, ζήτησε αλλαγή πλαισίου για τις προσφυγές στον ΟΜΕΔ, με κοινή απόφαση εργοδοτών και εργαζομένων και κατάργηση της μετενέργειας, καθώς σήμερα οι κλαδικές συμβάσεις ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι υπάρχει «τεράστια» απόσταση θέσεων μεταξύ του υπουργείου και της Τρόικας και ότι οι σχετικές αποφάσεις «ξεπερνούν τα όρια» του υπουργείου. Μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται για «πολιτικές αποφάσεις».
Το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% που ζητά το κλιμάκιο, ο υπουργός παρέπεμψε να συζητηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή.
Η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, θα πραγματοποιήσει αργότερα συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για το θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Το κλιμάκιο της Τρόικας θα έχει νέο γύρο επαφών με τον υπουργό Εργασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: