Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ;

Παρότι ήταν από τα πρώτα πράγματα που επισήμαναν και οι δανειστές μας, όταν συνομιλούσαν με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει, παρότι υπήρχε και μέσα στο αρχικό μνημόνιο, αλλά και σε κάθε επόμενο επικαιροποιημένο κείμενο, το δημόσιο στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά.
Μας έλεγαν: «Μειώστε το κράτος. Περιορίστε τις δαπάνες του».
Τι κάναμε γι' αυτό; Σχεδόν τίποτα. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα, είκοσι μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου, συζητάμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πώς θα κάνουμε πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και πιο μικρό το δημόσιο τομέα.

Και, επειδή με το «σχεδόν όλα» δε συμφωνούν οι πάντες, σας παρουσιάζουμε σήμερα τα στοιχεία, που έχει καταγράψει ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, τα οποία και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, εν έτει 2012, το Δημόσιο, και συγκεκριμένα μόνο το κεντρικό κράτος, έχει:

23.000 αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν υπό την ευθύνη τους
4.500 τμήματα και γενικές διευθύνσεις, που υπάγονται σε
15 υπουργεία, τα οποία στεγάζονται σε 950 κτίρια !

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως όλα αυτά, που μας κοστίζουν ουκ ολίγα χρήματα, τα χρειαζόμαστε πραγματικά για τη λειτουργία του Δημοσίου, δεν τα αξιοποιούμε όπως πρέπει. Δείτε γιατί:

Εκτιμάται πως οι μονάδες του ελληνικού κράτους καλύπτονται τεχνολογικά σε ποσοστό 101%. Αυτό σημαίνει πως παντού υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλες τέτοιου είδους παροχές. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πόσοι από τους δημοσίους υπαλλήλους διαθέτουν διεύθυνση e-mail για να επικοινωνούν με συναδέλφους τους στην ίδια ή άλλη υπηρεσία;

Μόλις το 16%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 6 ! Γιατί, όμως, δεν αλλάζουν τα πράγματα; Γιατί διατηρούνται οι στρεβλώσεις τόσων ετών; Το επόμενο στοιχείο θα σας δώσει την απάντηση: Μέσα σε 15 χρόνια, από τους νόμους, που έχουν ψηφιστεί, εφαρμόστηκε επί της ουσίας μόλις 1 στους 5... είτε γιατί κάποιοι δεν ίσχυσαν καν, είτε γιατί κάποιοι άλλοι εφαρμόστηκαν μια φορά και στη συνέχεια κρίθηκαν αντισυνταγματικοί !


Δεν υπάρχουν σχόλια: