Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

H ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»


Μια ιτιά δίπλα στο κύμα

    Ληξιαρχική πράξη γέννησης» της Ιτέας ήταν η έγκριση του Καποδίστρια για την ίδρυση οικισμού στη Σκάλα Σαλώνων, μιας υποτυπώδους υποδομής με ξύλινη αποβάθρα, τελωνείο, καλύβες και αποθήκες. Πίσω από την παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας απλώνεται ο Ελαιώνας της Αμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό, πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό.
    Κοιτώντας προς τη θάλασσα, κάτω στη παραλία, φαίνεται το Γαλαξίδι αλλά και η Πελοπόννησος. Η Ιτέα και η διπλανή Κίρρα έχουν πλέον ενωθεί και αποτελούν ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι την αποκαλούν Ιτιά, από το ομώνυμο δέντρο δίπλα από το οποίο ξεπηδούσε κατά την αρχαιότητα η μοναδική πηγή της περιοχής.
    Η σύγχρονη μαρίνα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 250 σκάφη, ενώ το άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ακολουθεί το πρότυπο του ιπποδαμείου συστήματος. Ο τοπικός ναυτικός όμιλος διακρίνεται στα πρωταθλήματα ανοιχτής θάλασσας.

ΦΩTOΓΡAΦIΑ: Χρήστος Κατσαούνης

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Φωκίδα - Συνταγή: Γαρίδες με πένες & κρασί.



Υλικά
  • 1 πακέτο πένες
  • 500 γρ. γαρίδες μεγάλες
  • 500 γρ. σπανάκι φρέσκο πλυμένο και μικρά κομμάτια
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση


Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες ωμές και αφαιρούμε το μαύρο αντεράκι με οδοντογλυφίδα. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και τις διατηρούμε ζεστές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και τις καθαρισμένες γαρίδες για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, σβήνουμε με το λεμόνι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πένες μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη γαριδομακαρονάδα με λίγο ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.

Nίκη Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr






11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΙΤΕΑ Αυτή είναι Η πόλη κύριοι.Η πρώτη πόλη της Φωκίδας σε πληθυσμό, σε ανάπτυξη, σε προοπτική.Κάτοικοι εξ απογραφής 6.300 (στη πραγματικότητα 11.000)
ΑΜΦΙΣΣΑ δεύτερη πόλη κύριοι.Κάτοικοι εξ απογραφής 5.900(στη πραγματικότητα 5.500)
(Σημ.) Μην μας πει κανείς ότι βάζουμε και την Κίρρα μαζί! Καί βέβαια την βάζουμε μαζί, αφού αποτελούμε ενιαίο οικιστικό σύνολο όπως πολύ σωστά αναφέρει η εφημερίδα ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Γ.μω τα μνημονια,γ.μω τον καλλικρατη
γαμ.σατε ιτεα-κιρρα-γαλαξιδι κλπ
μας ξεσκισατε
τωρα τα παιρνει πισω ο χρυσοχοιδης,η κατσελη
γ.μω τον καλλικρατη σας παρτε τα πισω ρε που..ηδες μας καταστρεψατε

Ανώνυμος είπε...

kati exoun kanei stin ikona kai fenonte ta nera ble...kai orismenoi toixoi spition...

Ανώνυμος είπε...

'' Ληξιαρχική πράξη γέννησης» της Ιτέας ήταν η έγκριση του Καποδίστρια για την ίδρυση οικισμού στη Σκάλα Σαλώνων, μιας υποτυπώδους υποδομής με ξύλινη αποβάθρα, τελωνείο, καλύβες και αποθήκες. ''

Θα σας ελεγα τι ειναι η Ιτεα αλλα τεσπα!!Αν δεν ερθουν οι Σαλωνιτες δεν ΥΠΑΡΧΕΙ Ιτεα ''αδερφια'' μου!!Μιας και ολοι σας, εξαιρουντε οι Ξεροπηγαδιωτες δεν ειστε απο εκει!!!!

Κουδουνας!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το πρόβλημά σου κομπλεξικέ από το γυφτομαχαλά? Αμέσως πρόσεξες τα καθαρά νερά... βρομιάρη!

Ανώνυμος είπε...

Απο ποτε οι ''Ιτιωτες΄΄εχουν τοπικη συνταγη και οχι οι Ξεροπηγαδιωτες?

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡ’ OTI Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΑΛ...ΚΑΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΙ ΉΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ.
ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΕ ΈΝΑ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΑΝΕΙ ΑΝ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ. ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΩΕΚΤΟΝΩΣΗ. ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ , ΜΗ ΣΚΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ‘ΟΛΑΣ , ΜΕ ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ Ο 4:06. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΛΕΞΟΤΑΝΙΛ, ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΟΤΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΚΑΙ, Ή ΕΜΕΙΣ, Ή ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ, ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΙΑ, ΜΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΑ, ΧΡΙΣΣΟ ΔΕΛΦΟΙ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΔΕΣΦΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΟΛΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΕΔΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΚΕΙ , ΑΥΡΙΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ,

ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ.
ΟΤΙ ΤΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ Ή ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΣΑΡΙΑ Ή ΤΟΥ ΆΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ.
ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΛ…ΚΕΣ ΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΣΟ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ, ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΣΤΗ ΔΕΣΦΙΝΑ, ΣΤΟ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΒΩΞΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΚΩΛ…ΦΑΡΔΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΘΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΑ ΕΞΟΡΥΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΨΩΜΟΛΥΣΑΜΕ.
ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ , ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΜΑΛ..ΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΜΑΛ..ΚΕΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡ....ΛΙΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ.
ΟΤΙ ΡΕ ΜΑΛ..ΚΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΥΓΑΔΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΛ..ΚΑΣ.
Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΑΟΥΜΕ. ΛΙΓΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ , ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΙΜΩΞΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΑΠΙΣΕΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥ ΚΛΑΝΙΑΡΙΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ;
ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΕΝΟΣ ΒΡΑΧΟΥ Η ΕΝΑ ΚΑΛΥΒΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΖΩ. ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

'' Αυτό είναι το πρόβλημά σου κομπλεξικέ από το γυφτομαχαλά? Αμέσως πρόσεξες τα καθαρά νερά... βρομιάρη! ''

Παντα απο κατω μας και το παραρτημα μας θα ειστε!!!ΠΑΝΤΑ!Τα νερα ειναι προιον photoshop !! ;) ''ιτιοτη'' !!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ, ΕΝΑΣ ΙΤΙΩΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΕΩΣ ΜΙΣΟΥΣ ΤΗΝ ΙΤΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙΣ;
ΚΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ.
ΤΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ TO ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΑ;
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΣΑΜΠΑ; TO ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΝΤΙΑ ΠΟΡΝΗ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ;

Ανώνυμος είπε...

Μια Φωτό χίλιες λέξεις! Αντε για σκλιοσκατάδες

Ανώνυμος είπε...

poliasxoloi isete vlepo oloi sas...bravo..o allos den exei ti na kanei olii mera..ksenete...kai ipe na vrisei kai na perifronisei....magiko epipedo....