Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ & ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στις 22 Νοεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Δελφών ως όφειλε από καιρό, συντάχθηκε με το δίκαιο αίτημα εκατοντάδων δημοτών του, χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα, δεκάδων σωματείων & Δήμων αποφασίζοντας τα αυτονόητα. Η απόσταση βέβαια μιας απόφασης από την υλοποίηση της ελπίζουμε να είναι τόση και τέτοια ώστε το κίνημα κατά του χαρατσιού να εμπνεύσει τους συμπολίτες ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ αλλά και να ανατρέψουμε την πορεία εκποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας, που στην κορυφή τους είναι η πτώχευση μας.

Οι ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις, αποφάσεις, και ενέργειες θα προβληματίσουν θετικά και το Συμβούλιο Επικρατείας ώστε στις 2 Δεκεμβρίου να αποφασίσει με βάση το περί δικαίου αίσθημα του Ελληνικού λαού. Ισχυρότατος παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων
σε αυτή τη χρονική συγκυρία και η τοποθέτηση – απάντηση του Γερμανού επιτρόπου Ενέργειας Όττιγκερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία παραδέχτηκε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να έχει σχέση με την ικανοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την Οδηγία 97/2007, το δικαίωμα στην ηλεκτρική ενέργεια δεν εξαρτάται από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για δε τις ευάλωτες ομάδες, η Οδηγία προβλέπει πως δεν μπορεί να κοπεί η παροχή ακόμη κι αν δεν πληρώσουν ούτε για την κατανάλωση του ρεύματος! Πιο συγκεκριμένα:

Ο κ. Oettinger, στην απάντηση του επισήμανε ότι, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν
"τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)."

"Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία", "γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".

Η δυναμική στάση των εργαζομένων της ΔΕΗ που εκφράστηκε από την ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ είναι πρωτοπόρα, έχει χαρακτηριστικά ενός αγώνα που μπορεί να εμπνεύσει και να κερδίσει ευρεία κοινωνική στήριξη. Αυτό τρέμουν οι κυβερνώντες: τη συνάντηση όλων των εργαζομένων με τα σωματεία σε μια πραγματική αντινεοφιλελευθερη πορεία. Τώρα είναι η ώρα η πίεση να κλιμακωθεί, ώστε να καταργηθεί οριστικά αυτό το παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό χαράτσι το οποίο δεν πρέπει κανένας να πληρώσει και δεν πρέπει να αφήσουμε να εφαρμοστεί. Κανείς δεν πρέπει να πληρώσει, όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες, γιατί το χαράτσι στην ουσία του είναι καθαρή φοροληστεία με τη μορφή «ανταποδοτικού» τέλους, που αποσκοπεί στην σάρωση του όποιου ρευστού έχει απομείνει στη λαϊκή & τη μέση ελληνική οικογένεια προς ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών.

 Τι είναι η καθολική υπηρεσία:

Η «καθολική υπηρεσία», συνίσταται στην παροχή καθορισμένης δέσμης υπηρεσιών καθορισμένης ποιότητας, σε όλους τους τελικούς χρήστες, σε προσιτή τιμή. Τέτοια είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν τη σαφή και ξεκάθαρη υποχρέωση να «παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Ο ηλεκτρισμός, λοιπόν, είναι δικαίωμα και η παροχή του είναι κρατική υποχρέωση, επιβεβλημένη, μεταξύ άλλων, και από τη νομοθεσία της Ε.Ε. Επειδή, λοιπόν, η ηλεκτροδότηση είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την κατάσταση ούτε του νοικοκυριού ούτε των μεμονωμένων μελών του «όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Δηλαδή, ένα νοικοκυριό εφόσον πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει, δεν μπορεί η ΔΕΗ να το κόβει, επειδή ο Συνταγματολόγος Βενιζέλος και η τρικολόρε κυβέρνηση έτσι γουστάρει.

Τι είναι ο «ευάλωτος καταναλωτής»

Στο νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη, που αναρτήθηκε τον περασμένο Μάιο προς διαβούλευση και είχε αντικείμενο την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία περί ενέργειας των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 βρίσκουμε τον ορισμό των «ευάλωτων καταναλωτών», ή ευάλωτων πελατών που είναι όσοι «… ευρίσκονται σε δυσχερή θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Προμηθευτή, λόγω της οικονομικής κατάστασής τους, είτε εξαρτώνται για λόγους υγείας από τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ή Φυσικού Αερίου, είτε δυσκολεύονται να διαπραγματευθούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή και να αξιώσουν να δικαιώματά τους απέναντι στον τελευταίο ένεκα αντικειμενικά ιδιαίτερα δυσχερών και αναπότρεπτων κοινωνικών ή ατομικών συνθηκών που εκφεύγουν του ελέγχου τους, και ως εκ τούτου χρήζουν ειδικών μέτρων υποστήριξης και προστασίας, είτε, τέλος, είναι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα μη διασυνδεδεμένα Νησιά».

Συνεπώς, όταν ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει, το κράτος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να του το κόψει επειδή χρωστάει στην εφορία. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τους λόγους που ώθησαν τον Γερμανό επίτροπο να απαντήσει άμεσα και γρήγορα-αυτό όμως εκφεύγει του παρόντος. Ας μείνουμε στα παρακάτω συμπεράσματα…. Όταν ένα εισπρακτικό κυβερνητικό μέτρο με σαφείς κοινωνικές επιπτώσεις δεν γίνεται αποδεκτό με όρους νομιμότητας ούτε καν από τους επιτηρητές της χώρας, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι έκθετη. Όταν η ελληνική κυβέρνηση παραβαίνει τους νόμους, τότε διαπράττει έγκλημα εις βάρος των πολιτών της και είναι μια παράνομη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνοντας αλλεπάλληλα «οριζόντιας λογικής» εισπρακτικά μέτρα, υιοθέτησε την φασιστική λογική της «συλλογικής ευθύνης». Στα ίδια βήματα κινείται και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, κινούμενη πέραν της νομιμότητας, προκειμένου να εισπράξει.
Η απάντηση των πολιτών στην παρανομία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο η υπεράσπιση των ίδιων των πολιτών.

 Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς
η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων

 Χρήστος Βανδώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: