Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ


Σε επτά δήμους που πληρούν τις προϋποθέσεις, δίνεται από 1ης Ιανουαρίου του 2012, η διοίκηση των λιμενικών ταμείων, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την αποδοχή δύο σχετικών γνωμοδοτήσεων από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που εκκρεμούσαν από το 2003.

Οι σχετικές λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων από τα υφιστάμενα λιμενικά ταμεία προς τα νέα δημοτικά λιμενικά ταμεία θα γίνουν γνωστές το προσεχές διάστημα. Οι δήμοι που αναλαμβάνουν ως φορείς διαχείρισης των λιμένων, είναι Θάσου, Σάμου, Χίου, Κορίνθου, Σικεώνα στο Κιάτο, Πύλου και Αμφιλοχίας.

«Με αυτή την απόφαση δείχνουμε έμπρακτα ότι το κεντρικό κράτος, εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας μας. Και κάνουμε δεκτό ένα αίτημα της τοπικής αυτοδιοικήσεως που εκκρεμούσε από το 2003, δημιουργώντας σκιές στις σχέσεις της κεντρικής κυβερνήσεως και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε πρόσφατα συνάντηση για το ζήτημα αυτό, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και εκπροσώπων των δημοτικών αρχών. Η συνάντηση που έγινε παρουσία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θάνου Πάλλη, είχε σκοπό την ενημέρωση από πλευράς υπουργείου των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας ώστε να λειτουργήσουν άμεσα Φορείς Διαχείρισης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν 37 λιμενικά ταμεία και 35 δημοτικά λιμενικά ταμεία. Να σημειωθεί πως εκκρεμούν ακόμη 31 αιτήσεις δήμων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Δελφών με έδρα την Ιτέα που είναι??
Στις 31 αιτήσεις ή μας βολεύει να παραμείνει στην Περιφέρεια ή ακόμα χειρότερα να σπάσει ανά λιμάνι όπως επιχειρείται τελευταία από το Δημοτικό Συμβούλιο,όπου το θέμα Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου έχει εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη δύο φορές κι έχει αναβληθεί και τις δύο.