Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ: «ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ»

Διαβάστε τις θέσεις του κου Ευθύμιου. Στοφόρου (επιχειρηματία για πολλά χρόνια στον κλάδο του τουρισμού) σε ημερίδα για τον τουρισμό που έγινε στην Ιτέα την 15η Δεκεμβρίου.


"Βρισκόμαστε μπροστά στην χειρότερη οικονομική κατάσταση από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά! Η Ελλάδα βρίσκεται για 5ο χρόνο σε ύφεση και τα επίσημα στοιχεία δίνουν ανεργία στο ύψος του 20% για το 2012. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω έλλειψης ρευστότητας και αβάσταχτης φορολογίας, σ’ ένα ντόμινο καταστροφής και εξευτελισμού της χώρας στη παγκόσμια σκηνή. Η Ευρώπη έρχεται δήθεν σαν από μηχανής θεός να μας δώσει μια ανάσα κάθε φορά που πεθαίνουμε και μας τη χρεώνει με επιτόκιο δυσβάσταχτο, όταν οι χώρες που μας δανείζουν, δανείζονται με 0,29%-0,30% ! Πως να θέλουν λοιπόν το ευρωομόλογο…

Μέσα σ’ αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, καλούμαστε σήμερα εδώ να αναλύσουμε τις προοπτικές του τουρισμού μας , όπως κι αν λέγεται, θεματικός, εναλλακτικός, θρησκευτικός κλπ. Όσον αφορά το σκέλος του χειμερινού τουρισμού, σε όποια μορφή κι αν τον προσεγγίσει κανείς θα δει ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική . Δεν είναι ανταγωνιστική ούτε για τον εισερχόμενο αλλά ούτε για τον εσωτερικό τουρισμό. Κι αυτό γιατί οι γείτονες παρουσιάζονται συνεχώς φθηνότεροι και με καλή υπηρεσία. Είμαστε μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη αλλά συνορεύει με Βαλκάνια. Και δυστυχώς ,δεν κάναμε το παραμικρό για να δικαιολογήσουμε παραγωγικά τον ευδαιμονισμό τον οποίο προσπαθήσαμε να ζήσουμε. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον τουρισμό ? Ότι η σχέση απόδοσης της υπηρεσίας σε συνάρτηση με το προϊόν είναι αρνητική και οι γείτονες παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Άμεσο παράδειγμα το Bansko, πόσοι φεύγουν κάθε χρόνο εκεί για να πληρώσουν λιγότερα απ΄ότι στην ίδια μας την πατρίδα. Πληρώνουμε το τίμημα της αδιαφορίας μας, δεν φτιάξαμε ποτέ ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί μια μακρόπνοη τουριστική πολιτική η οποία θα δημιουργούσε κοστολογικά έστω και τις βάσεις για μια ολοένα αυξανόμενη ροή τουριστών. Αφήσαμε το προϊόν στην τύχη του και μαζί και τις επενδύσεις όσων πίστεψαν σ ‘ αυτό. Εκμηδενίστηκαν οι δημόσιες επενδύσεις των υποδομών.

Ακούμε για αύξηση των τουριστών και δεν βλέπουμε ότι τα έσοδα βαίνουν συνεχώς μειούμενα ,για να σωθούμε ανακαλύπτουμε τους συμπαθείς κατά τ άλλα Πολωνούς και Βούλγαρους που δεν ξεπερνάνε τα 22ευρώ την ημέρα με ημιδιατροφή! Αυτό για τη χώρα μας δεν λέγεται πρόοδος ,λέγεται πισωγύρισμα. Ο τουρισμός είναι ένα αγαθό πολυτελείας . Έτσι αντιμετωπίζεται πάντα, κόβεται πρώτο και πληρώνεται τελευταίο. Χρειάζονται υποδομές γιατί αυτές προσελκύουν.

Η άνεση, η καλή υπηρεσία, η προσβασιμότητα, το φιλικό περιβάλλον η ασφάλεια είναι παράγοντες που συνθέτουν το μίγμα.

Δεν χρειάζονται μαγικά, ορθολογική σκέψη και συνέπεια στο στόχο είναι η αρχή και μια ομάδα εργασίας από ανθρώπους του χώρου που ζουν και εργάζονται μέσα στον κλάδο , η οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα θέματα του τόπου, έτσι ώστε να προωθηθούν και να μην μένουν πάντα στάσιμες οι ιδέες.  Πόσες φορές έχουμε πει ότι η περιοχή μας είναι αποκομμένη από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού λόγω του ότι μια διαδρομή 30 λεπτών την κάνουμε σε 60.

Τι να πούμε για την μαρίνα της Ιτέας ,ούτε το γεφύρι της Άρτας τόσο πολύ! Τι να πούμε για τις παραλίες ,τους δρόμους που θα μας ένωναν με τα μεγάλα οδικά δίκτυα, για το βιολογικό… Τι έχει γίνει ή τι πρόκειται να γίνει για όλα αυτά? Τι θα γίνει με τα αρχαία και την αναστήλωση, με την περιποίηση του χώρου , με την αναβάθμιση της ποιότητας της επίσκεψης. Έχετε δοκιμάσει ξενάγηση καλοκαίρι με τον ήλιο ή χειμώνα με τη βροχή? Τι θα τους πούμε ελάτε πάλι όταν θα είναι ο καιρός καλός? ή κάντε 200 μέτρα κατηφόρα να πάτε στην καντίνα να πάρετε νεράκι γατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα τους αυτόματους πωλητές… Ο τουρισμός χρειάζεται συνείδηση, δεν λειτουργεί ευκαιριακά ,δεν έχει εκπτώσεις στην υπηρεσία, καταφέραμε σ έναν από τους 3 πιο ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως να ψάχνουμε πως θα επιβιώσουμε… Αυτό κι αν καταδεικνύει το που πάμε. Καλώ όλους όσοι είναι απόψε εδώ κι απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας να σκεφθούν σοβαρά ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου, τα εναλλακτικά σενάρια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν αν δεν στηριχθεί οικονομικά η περιοχή με την βελτίωση των υποδομών, πρωτίστως στα ήδη αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συνδυαστικά. Απαραίτητο στοιχείο είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο διαχωρισμός μεταξύ της τουριστικής από την βιομηχανική εικόνα.

Πρέπει να αναστραφεί το κλίμα, γι αυτό, ειδικά στην παρούσα φάση χρειάζεται στόχευση στις δημόσιες επενδύσεις με έργα αναβάθμισης , ισόρροπη προβολή και ανάπτυξη, όραμα και όχι μικροκομματικό συμφέρον να γίνει επιτέλους ότι πρέπει κι όχι ότι θα μας ψηφίσει γι αυτό..
Χρειάζεται φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, λιγότερη γραφειοκρατία , τουριστική παιδεία, πίστη στο προϊόν και συντονισμένη προσπάθεια. Χρειάζεται τέλος, ιεράρχηση των αναγκών και ξεκάθαρη επιλογή του που θέλουμε να πάμε κάθε φορά. Το λίγο απ’ όλα δεν οδηγεί πουθενά.

Πρέπει να κάνουμε την αρχή με ορθολογική πια σκέψη απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος τα οποία μας έφεραν ως εδώ..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμιο,κι εσυ οπως πολλοι,αλλος λιγοτερο,αλλος περισσοτερο επενδυσατε σε αυτη την πολη.Εσυ εφτιαξες ενα ξενοδοχειο κοσμημα οχι μονο για την Ιτεα αλλα και για ολη τη Στερεα και την Ελλαδα.Καθε φορα που περναω σου λεω απο μεσα μου μπραβο και νιωθω περηφανος κι εγω.Αλλος επενδυσε σε κατι πιο μικρο,σε κατι αλλο.Δεν εχει σημασια.
Δεν σκεφτηκατε ομως το νεοελληνικο αθλημα που ειναι οτι εξεχει να το κοβουμε.Το κοβουμε ,το κοντενουμε, για να χωρα μεσα στο στενο οπτικο μας πεδιο.
Αυτο εκαναν καποιοι,κοντυναν την πολη,την περιοχη τη φωκιδα, που επενδυσες για να φτανει μεχρι εκει που απλωνουν τα ποδια τους.
Μην περιμενεις πολλα πραγματα,κανενας να μην περιμενει.
Πλεον αυτη η γη μας φωναζει:
''.....οσο θελετε δουλεψτε,οσα θελω θα σας δωσω..........''

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ?ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ?ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΑΣ ΞΕΒΟΛΕΨΟΥΝ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Θύμιο, καλά τα λές και μαγκιά σου που στάθηκες με παρρησία απέναντι σε γονυπετείς αιρετούς. Έστω και σε κομματική εκδήλωσή τους. Απ' ότι κατάλαβες όμως, αυτοί οι άνθρωποι, θα βρίσκονται μόνον σε δωμάτια πλέον για τις ''επαφές'' τους, όχι γιατί ντρέπονται (αλλίμονο!) αλλά γιατί όλο και θα λιγοστεύει ο κόσμος γύρω τους. Και δεν είναι πολιτική η κρίση μου, αλλά, το ζόρι με το Ξενοδοχείο εσύ το τραβάς και το μόνο που ζητούν όλοι τους, ανεξαρτήτως κόμματος είναι η προβολή και η εδραίωση στην θέση τους. Περιμένεις κάτι απ' αυτούς; Είσαι πολύ έξυπνος για να περιμένεις απο εμένα απάντηση. Μπορείς όμως να βρείς άλλους 5-10 με το ίδιο σθένος και άποψη; ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΘΥΜΙΟ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηρθα να ακουσω γιατι ηξερα τι θα συναντησω(δεν αφορα εσενα).....
κριμα για ολους μας θυμιο,για την πολη μας,για τα παιδια μας για το μελλον...... δυστυχως σε αυτους που ειπες οτι ειπες,αλλα εχουν στο νου τους,μην περιμενεις να σε καταλαβει κανενας,για μας που μας εχει γινει η καρδια ταμπουρλο και ειμαστε παλαβωμενοι καθημερινα, μην περιμενεις συμπαραστατες
βλεπεις τα εμποδια και δεν ντρεπονται να τα φωναζουν κι ολας...δεν ειμαστε τουριστικος προορισμος...αλλα μεταλλευτικος.
τι αλλο θες κι εσυ κι εγω....κι ολοι μας

Ανώνυμος είπε...

Ειναι ειρωνικο και προκλητικο στο σπιτι του κρεμασμενου( Ιτεα )
να μιλανε για τριχιες ( πυλωνες ορεινου τουρισμου )

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΑΞΑΔΕΡΦΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΕ Ο ΑΞΑΔΕΡΦΟΣ; ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕ@@ΤΕ ΟΛΟΙ ΡΕ;

Ανώνυμος είπε...

ρε παρτε το χαμπαρι.
στη φωκιδα ολοι οι πολιτευομενοι ειναι αποφοιτοι της σχολης γκελασταθη..φερε το παιδι, να το διορισουμε..μεχρι εκει ομως..μη ζητατε παραπερα..
τωρα ομως τελειωσε και αυτο..

τεχνοκράχτης είπε...

ωραία όλα αυτά κύριε θύμιο . αλλα γιατί δεν λέτε στον κόσμο όλη την αλήθεια? αλλα δεν θα σταθώ εκεί μιας και όλη την αλήθεια την ξέρετε μονο εσείς .
Εγώ ένα παράδειγμα θα δώσω ενδεικτικό του ποσο καλο επιχειρηματίας είστε . εκμεταλλεύεστε μια πρώην έκταση δικαιοδοσίας δημοσιου , την οποια την διαμορφώσατε θα έλεγα αρκετά καλά . ΑΛΛΑ ... η παραλια η οποια σας δίνει ουσιαστικά το καλοκαιρινό σας εισόδημα είναι μια από τις χειρότερες στην περιοχή ( και δεν μιλώ για την ποιότητα της θάλασσας αλλα για την παραλια και μονο ) . Πολλά αποτσίγαρα-σκουπίδια και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε . Ναι μεν θα μου πείτε δεν ανήκει στην δικαιοδοσία σας αλλα όπως σας είπα πιστεύω πως χωρίς αυτήν το καλοκαίρι δεν θα είχατε την αντίστοιχη κερδοφορία . Τέλος πάντων ψιλά γράμματα θα πουν πολλοί.
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι τελευταίο . Πέρα από τις πανέμορφες και αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις που διαθέτετε μήπως θα έπρεπε να αλλάξετε και λίγο νοοτροπία ως προς την αντιμετώπιση των πελατών σας? δηλαδή τι θέλω να πω. Την χρονια που αποφασίσατε να βάλετε ανεπιτυχώς χρέωση στην ξαπλώστρα το κάνετε επειδή αναβαθμίσατε την παραλια και τις υπηρεσίες η επειδή σκεφτήκατε πως προτιμότερο είναι να δώσεις 2 euro παρα να κάτσεις στην παραλια που είναι γεμάτη σκουπίδια . Βεβαια όπως είδατε και εσείς , οι θαμώνες σταμάτησαν από την μια μέρα στην άλλη να χρησιμοποιούν τις πανάκριβες ξαπλώστρες που προσφέρατε και εσείς λόγο φόβου σταματήσατε να τις χρεώνεται .
Όλα αυτά δεν σας τα λέω για να φανώ έξυπνος η τίποτε άλλο , σας τα λέω επειδή όλη αυτή η απαισιοδοξία που βγάζει ο λόγος σας είναι σχεδόν εκνευριστική αφού ήσασταν ουσιαστικά κρίκος του κακού τουρισμού που πρόσφερε η περιοχή .

όσο για τους γκελεσταθηδες τους αλογοσκούφηδες και λοιπούς τους έχουμε σιχαθεί ...

φιλικά