Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑ ΩΣ “ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ”

Lucas Papademos.jpg
Όσο περνά ο καιρός και η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται και γίνεται όλο και πιο δραματική, γίνεται πλέον αντιληπτό από τους περισσότερους ότι το σενάριο της χρεοκοπίας δεν είναι και τόσο απίθανο όσο κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν.
Μάλιστα, υπήρξαν και κάποια σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με δική της αίτηση, καθώς δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, εσωτερικά και εξωτερικά.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές περί ναυαγίου του PSI λόγω απροθυμίας των ιδιωτών να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Φήμες λένε ότι μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί μόλις το 50%, κάτι που σημαίνει ότι για να κουρευτεί το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να πετύχει το πρόγραμμα θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού οι πιστωτές. Και δεν είναι άλλοι αυτοί από τους ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα και από τα Ταμεία.
Από την άλλη, οι απρόθυμοι ξένοι πιέζουν για επιτόκιο 8% στα νέα ομόλογα καθώς και για αλλαγή από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο.
Έτσι, δεν είναι καθόλου σίγουρη η όλη διαδικασία η οποία θα ανοίξει το δρόμο και για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι διαρροές από την Τρόικα, ότι είναι δυσαρεστημένη με την Ελλάδα είναι ακριβώς ένα ακόμη βήμα στο όλο σκηνικό χρεοκοπίας που στήνεται και για την οποία προσπαθούν κάποιοι να προετοιμάσουν τον κόσμο.
Ακόμη και τα στημένα γκάλοπ περί κόμματος Παπαδήμου, καταδίκης του δικομματισμού και κυριαρχίας του σημερινού πρωθυπουργού, συντείνουν στο σενάριο της χρεοκοπίας το οποίο θα επιχειρήσουν να «φορτώσουν» στα παλαιά κόμματα και τους γνωστούς πολιτικούς ώστε να εμφανιστούν αυτοί ως ολετήρες της πατρίδας και ο Παπαδήμος με τους τεχνοκράτες ως οι σωτήρες.
Χθεσινό δημοσίευμα του Guardian έχει δύο σημεία ΣΟΣ για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αφενός λέει ότι είναι απίθανη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου ότι είναι θέμα ημερών η υποβάθμιση της Γαλλίας από τους ξένους οίκους. «Η κίνηση αυτή θα δημιουργούσε μεγάλες αμφιβολίες για το μέλλον του ευρώ σε μια στιγμή που εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες, μπορεί να αποτελέσει τη λύση», επισημαίνει ο Guardian.
Επίσης, ο Andrew Tyrie, πρόεδρος ειδικής οικονομικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, επισήμανε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας πως είναι απίθανο η Αθήνα να μπορέσει να συνεχίσει εντός ευρωζώνης. «Πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει φερέγγυα εντός της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα βγει, θα είναι αναγκαία η επανακεφαλαιοποίηση αρκετών τραπεζών της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Έχουμε λοιπόν δύο σενάρια που σχετίζονται αρκετά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη και η Γαλλία θα υποβαθμιστεί και προκειμένου να μη διαλυθεί εντελώς το ευρώ θα την πληρώσει η χώρα μας για να γλιτώσουν οι υπόλοιποι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: