Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Κ.Α.Σ. ...Συνέχεια και Παραλειπόμενα...-ΒΙΝΤΕΟ


     Σε συνέχεια της συνάντησης με το κλιμάκιο του Κ.Α.Σ. στους Δελφούς, όπως είχαμε γράψει προ ημερών και με στόχο μας, την πληρέστερη ενημέρωσή σας, δημοσιεύουμε σήμερα  την συμπυκνωμένη παρουσίαση των απόψεών μας, η οποία και  παραδόθηκε σε μορφή CD  στους  εκπροσώπους του Κ.Α.Σ., χάριν συντομίας  αφ’ ενός και ενημέρωσης αφ’ ετέρου. Το παραδοθέν CD (σε 5 αντίτυπα) θα περιληφθεί στα στοιχεία του φακέλου και θα μελετηθεί δεόντως από τα μέλη του Κ.Α.Σ. μας διαβεβαίωσε η επικεφαλής του κλιμακίου. Εδώ να σημειώσουμε  ότι:

-   Οι πραγματοποιώντες την αυτοψία αρχαιολόγοι, δεν γνώριζαν (!...) ότι ο κόλπος Λαρνάκι ήταν μπαζωμένος και ότι οι δύο λεκάνες καθίζησης του επεξεργασμένου βωξίτη,  έχουν κατασκευασθεί ‘’πάνω’’ στις πηγές του υφάλμυρου νερού που ανέβλυζε μέχρι το 1972,  χωρίς ίχνος στεγανοποίησης...
-     
Στην αναφορά εκ μέρους μας, για τις γύρωθεν από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας  S&B  τοποθεσίες, με διαπιστωμένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, υπήρξε ιδιαίτερη προσοχή  και ικανή συζήτηση για την προέλευση των πληροφοριών αυτών. Βεβαίως τους αριθμήσαμε το πλήθος των περιηγητών και των αρχαιολόγων οι οποίοι αναφέρονται σε αυτές τις τοποθεσίες καθώς και τα ευρήματά τους. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι παρόντες αρχαιολόγοι ήσαν ‘’αδιάβαστοι’’, αλλά το ότι αντελήφθησαν, οτι οι συνομιλητές τους, ήσαν και ενήμεροι και ακριβολογούντες.

-     Τους αναφέρθηκε οτι στο 1912  στον κόλπο της Ιτέας, κατέπλευσε  το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ». Σε αυτό επέβαινε ο Γενικός Επιθεωρητής του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Γερμανός Ναύαρχος  Τώφνελ και με σκοπό την αυτοψία του κόλπου του Λαρνακιού απο τον ίδιο τον Ναύαρχο,  καθόσον ανεζητείτο τότε τοποθεσία για την δημιουργία Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού.  Το Λαρνάκι όμως απερρίφθη με το σκεπτικό, του να μην καταστραφεί το μοναδικής  βιοποικιλότητας και εξαιρετικά σπάνιο  σε ολόκληρη την Μεσόγειο διβάρι, δηλ. φυσική θαλάσσια τοποθεσία αναπαραγωγής ψαριών. Και όμως αυτό ‘’μπαζώθηκε’’ κατόπιν αιτήσεως της τότε εταιρείας ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ με συνοπτικές διαδικασίες το 1972 (!) και μόνον με μία άδεια παραχώρησης χρήσεως του γηπέδου που ‘θα’ δημιουργηθεί από το μπάζωμα της θάλασσας!... Την απόφαση της παραχώρησης ΔΕΝ είχε υπογράψει το Υπουργείο Τουρισμού, όπως προβλεπόταν από το άρθρο 7 παρ. 3 του ν.δ. 2942/1954 για την χρήση ζώνης λιμένα από μεταλλευτική εταιρεία.  Δια του λόγου το αληθές, κατατέθηκαν από μέρους μας και δύο αεροφωτογραφίες, μια του 1945 και μια του 2009, όπου καταγράφονται  αναλυτικά οι διαφοροποιήσεις και παρεμβάσεις στον  συγκεκριμένο χώρο.

-       Τέλος, τους εξηγήθηκε και τους αναλύθηκε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα, η δημιουργηθείσα αίσθηση ‘’απείθειας’’ στους  εντός του Δελφικού Τοπίου ιδιοκτήτες  γης, όσον αφορά την εφαρμογή του σχετικού νόμου, για τους δύο παρακάτω λόγους:
1. Λόγω της επιβολής περιορισμών στην επέκταση και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός και εκτός των εμπλεκομένων με το Δελφικό Τοπίο οικισμών  και
2.  Λόγω της ανισομερούς αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας στην εφαρμογή των Νόμων, για τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής από την μία και για την εταιρεία  S&B από την άλλη.

    Παρακολουθείστε το περιεχόμενο του κατατεθέντος CD στο κλιμάκιο του Κ.Α.Σ.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

φυσικα τωρα με την βροχη
η κοκκινη λασπη του βωξιτη ειναι παντου σε λακουβες στους δρομους...
απο το λαρνακι συνεχιζει, περνα το γηπεδο του αστερα και δεξια μπαινει Ιτεα ,μπροστα στις νεες εργατικες κατοικιες,μπροστα απο το 3ο Δημοτικο σχολειο και σταματα στη διασταυρωση με την Αθ.Διακου.
Εξω τωρα, γεματος ο δρομος πανω απο τις εργατικες κατοικιες,στα βενζιναδικα,στη στροφη, εξω απο το Γυμνασιο Λυκειο,πανω απο το νεκροταφειο ακομη και στην ακρη του περιφερειακου για Κιρρα.
Ασε που ο δρομος για την Δεσφινα ειναι διχρωμος...ασφαλτος η καθοδος,μεταλλειο και κοκκινιλα η ανοδος..
Το χειροτερο ειναι οταν δεν εχει βρεξει...το προαυλιο του Γυμνασιου,Λυκειου καθως και τα σπιτια περιξ του δρομου,(ακομη και στο Ηρωων τη μαζευουμε καθε μερα απο το μπαλκονι μας), ειναι μονιμα μεσα στην κοκκινη σκονη....την οποια σηκωνουν τα οχηματα που περνουν απο εκει
,σκονη απο το μεταλλειο μεσα στα σχολεια...γονεις..ευαισθητοι για το περιβαλλον.......
τα παιδια σας ...το αναπνεουν,
καταντια,ντροπη,αισχος... η Ιτεα ειναι η πιο υποβαθμισμενη πολη στη Στερεα
εσενα,τα παιδια σου...εμας, ποιος θα μας προστατευσει ?????
ποιος θα μας σωσει απο τους αρχοντες των μεταλλοδαχτυλιδιων????