Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Τέσσερα ερωτήματα, θα έχει το δημοψήφισμα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» τα δύο από τα ερωτήματα πιθανότατα θα έχουν να κάνουν με την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και με τον αριθμό και τα προνόμια των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος, ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα είναι ικανοποιητική και θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκτονωθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά το δημοψήφισμα θα ισχύσει η νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές την οποία ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέρει το «Βήμα».

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονται αμέσως μόλις κλείνουν οι κάλπες με την ίδια ακριβώς διαδικασία η οποία ακολουθείται στις εθνικές εκλογές.

Με τη νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, την οποία άρχισε να επεξεργάζεται κατ' εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ο κ. Ι.Ραγκούσης και ολοκληρώθηκε από τον νυν υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη,.

Με τη νομοθετική ρύθμιση δύο νέες καινοτομίες, αναφέρουν δημοσιεύματα.
- δημοψήφισμα είναι δυνατόν να διενεργηθεί όχι μόνο για «κρίσιμο εθνικό θέμα», όπως ίσχυε πριν από την αναθεώρηση, αλλά και για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά».
- η διενέργεια των δημοψηφισμάτων δεν είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: