Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 
 
Ο υποβρύχιος πλούτος της Ελλάδας και η πλούσια βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών (8500 ζωικοί οργανισμοί και περισσότερα από 1500 φυτά) μαζί με την απαράμιλλη ομορφιά συνθέτουν ένα ιδανικό μέρος για τους αυτοδύτες να γνωρίσουν την πατρίδα μας.


Η Ευρώπη μόνο (των 15 χωρών) έχει 3.500.000 πιστοποιημένους αυτοδύτες, από τους οποίους εκτιμάται ότι 800.000 ταξιδεύουν εκτός χώρας τους κάθε χρόνο για καταδυτικό ταξίδι. Συγχρόνως ο διεθνής Οργανισμός PADI που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών , δηλώνει ότι έχει εκδώσει περισσότερα από 20.000.000 πτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Από όλους αυτούς στην Ελλάδα δεν έρχεται σχεδόν κανείς ακόμα. Όμως η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από πολυήμερες διακοπές , είναι οικονομικά <<ποιοτικοί>> επισκέπτες και συνήθως συνοδεύονται από την οικογένεια ή τους φίλους τους , με άλλα λόγια μία πολύ επιθυμητή πελατεία. Η ελληνική νομοθεσία με την εφαρμογή του νόμου του 2005 επιτρέπει την αυτόνομη κατάδυση σε όλη την επικράτεια εκτός καθορισμένων περιοχών. H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου περιβάλλοντος και της δραστηριότητας καταδύσεων αναψυχής, σε άμεσο συνδυασμό με την χερσαία ζώνη τους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τόσο οι αυτοδύτες όσο και οι συνοδοί τους, καταναλώνουν στην «χερσαία» περιοχή.

Τα οφέλη για την χώρα μας ενδεικτικά είναι:

1.Προσεγγίζεται μία ουσιαστικά νέα αγορά, γιατί συνδυάζεται με ένα καινούργιο για την Ελλάδα τουριστικό προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομο προϊόν και ως συμπληρωματικό - εμπλουτισμού του ήδη υπάρχοντος παράκτιου - παραθεριστικού


2.Η δραστηριότητα της κατάδυσης γίνεται όλο τον χρόνο, άρα υποβοηθείται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

3.Το «νέο» αυτό προϊόν παρουσιάζεται διεθνώς και σε εξειδικευμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ εμφανισθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός

4.Η δραστηριότητα της κατάδυσης είναι πολυήμερης διαμονής, και ο αυτοδύτης συνήθως συνοδεύεται από φίλους ή την οικογένειά του


5.Στο πλαίσιο της προσπάθειας «ανάδειξης της Ελλάδος ως διεθνούς καταδυτικού προορισμού» προβάλλονται και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη - χερσαία - περιοχή της κατάδυσης

6.Υποστηρίζεται ειδικότερα η συμμετοχή των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, δεδομένου ότι το «κατάλυμα» και οι υπηρεσίες του, είναι απαραίτητα στοιχεία για την προσφορά ολοκληρωμένου προϊόντος καταδυτικού ταξιδίου.


Στο νομό μας έχουμε το πλεονέκτημα να συνδυάζουμε σε κοντινές αποστάσεις ορεινά τοπία και διαδρομές μοναδικές με παραθαλάσσια μέρη και ακτογραμμές. Οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας μαζί καταλαμβάνουν μία ακτογραμμή περίπου 150 χιλιομέτρων με μοναδικούς βυθούς και πολύ όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά, τα οποία μπορούν εάν προβληθούν σωστά να αποτελέσουν μέρη συχνών και οικονομικών διακοπών. Χρειάζεται ένα οργανωμένο πρόγραμμα προβολής και επικοινωνίας με το τουριστικό κοινό για να μπορέσει να αποφέρει σταδιακά οφέλη αυτή η προβολή. Αναφορικά με τον καταδυτικό τουρισμό είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών κατάλληλων για την φιλοξενία και ξενάγηση των τουριστών στις όμορφες θαλάσσιες διαδρομές. Αυτές οι υποδομές είναι η δημιουργία καταδυτικών κέντρων και στους δύο Δήμους τα οποία σε συνεργασία με τοις τουριστικές μονάδες( ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα) να παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών που θα περιλαμβάνει από διαμονή, διατροφή (όπου διατίθεται),καταδύσεις, περιήγηση σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν και αποτελούν πόλο έλξης αρκετών τουριστών που επισκέπτονται το νομό μας. Μόνο με συνδυασμό των πλεονεκτημάτων που αναφέρονται τα οφέλη θα είναι για όλους τους ενδιαφερόμενους ορατά. Αυτή τη στιγμή από την τουριστική κατάσταση που εμφανίζεται στην περιοχή υπάρχει απομόνωση πολλών περιοχών και αυτές οι λίγες που αποτελούσαν πόλο έλξης, λόγω των υψηλών απαιτήσεων των ξενοδόχων και καταστημάτων, έχουν εισέλθει σε περίοδο συνεχόμενης μείωσης των τουριστών-επισκεπτών. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδηγούν όλο και λιγότερους επισκέπτες να παρατείνουν την διαμονή τους στα μέρη μας, αφού οι λόγοι που θα μπορούσαν να τους κρατήσουν περισσότερο δεν συνδυάζονται και δεν τους προβάλλει κανείς ως πακέτο διακοπών ή ως εναλλακτική επιλογή για να επιλέξουν και να παραμείνουν περισσότερες ημέρες.


Oι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν:

Καταγραφή τουριστικών καταλυμάτων σε όλο τον νομό σε κάθε Δήμο. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή επιλογή (παροχές, επικοινωνία, φωτογραφίες καταλυμάτων, πακέτα διαμονής, καταδύσεις, περιηγήσεις).

Αναφορικά με τοις καταδύσεις, προβολή με φωτογραφίες και βίντεο περιοχών που υπάρχουν και θα αποτελέσουν πόλο έλξης αυτοδυτών, πακέτα καθημερινών καταδύσεων από καταδυτικά κέντρα, καταγραφή περιοχών κατάδυσης και στους δύο Δήμους. Τέλος οτιδήποτε είναι οργανωμένο έχει και διάρκεια και αυτό είναι που χρειαζόμαστε στο νομό αναφορικά με τον τουρισμό, αυτό άλλωστε επιβάλλουν πλέον και οι κανόνες της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.


Τάσος Δροσόπουλος

Φυσικός- Β. Εκπαιδευτής Αυτόνομης Κατάδυσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: