Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ-ΜΙΑ ΠΟΛΗ-ΕΝΑΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Μελέτη  για τα μεταλλεία

Βιομηχανία για την Φωκίδα

Απόβλητα για την Ιτέα

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων  μεταλλευτικής εταιρείας της περιοχής κατατέθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων  λόγω  λήξης της στις 31/12/2011.
Αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε είναι ότι ο συντάκτης της μελέτης  αποδεικνύεται εξαιρετικά έμπειρος και προνοητικός. Η προσπάθεια παρουσίασης των όρων λειτουργίας είναι πραγματικά αριστοτεχνική.
 Ωστόσο ανεξάρτητα από την ποιότητα της μελέτης και κυρίως την κατεύθυνσή της, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αγνοηθούν.
Πέρα από την νομιμότητα και τα λοιπά στοιχεία που θα έχουμε τον χρόνο να τα δούμε αναλυτικά,


ΕΡΓΟ:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ


                 μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων


υπάρχουν εμφανή θέματα που εκπλήσσουν ένα απλό και αδαή πιθανά κάτοικο της περιοχής:
Πρώτα-πρώτα πως προκύπτει ότι οι   εγκαταστάσεις και ο χώρος λειτουργίας απέχουν από την Ιτέα 2 χιλιόμετρα; Είναι κατανοητό ότι σοκάρει η παγκόσμια πρωτοτυπία του μεταλλείου στην πόλη. Και δη σε τουριστική πόλη. Η πραγματικότητα όμως δεν κρύβεται. Πόσο απέχουν οι νέες  Εργατικές Κατοικίες της Ιτέας από το Λαρνάκι; (Δημόσιο Έργο, κατασκευή ΟΕΚ υπουργείου Εργασίας).
 Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι οι εποχές έχουν παρέλθει και οι πολίτες  δεν είναι άνοα όντα!
Προκύπτουν  λοιπόν  εύλογες απορίες επί των εδαφίων, εμείς απλά θα εκφράσουμε τις απορίες μας  ως μη ειδικοί, ξεκινώντας από μία αποκάλυψη:

* Όπως θα διαβάσετε πιο κάτω,  απόβλητα της μεταλλευτικής εταιρείας πέφτουν στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Ιτέας!

Για τον λόγο αυτό ρωτάμε επί ποίας δημοτικής αρχής και με ποιο οικονομικό αντάλλαγμα  επετράπη η  διάθεση μεταλλευτικών  λυμάτων στον  δημοτικό βιολογικό καθαρισμό της Ιτέας;

**  Επί πλέον αναφέρεται ότι συγκεντρώνεται η ιλύς σε βαρέλια που σε τακτά χρονικά διαστήματα διατίθενται σε διαπιστευμένο φορέα.  Ποιος είναι αυτός  ο φορέας και ποια η ποσότητα που διατίθεται, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά τους  αφού αιτείται έγκριση  περιβαλλοντικής μελέτης;

Ακόμη,  γιατί γίνονται αναλύσεις βαρέων μετάλλων; Και γιατί χρειάζεται μέτρηση PH; Γιατί εξαιρούνται οι μετρήσεις PH;

***  Περισσότερο από όλα όμως,  περιμένουμε ως απολύτως απαραίτητο,  να αναφερθούν τα βαρέα διάμεσα που χρησιμοποιούνται  στην διαδικασία του εμπλουτισμού. Επειδή το σημείο αιχμής στις περιβαλλοντικές μελέτες είναι ακριβώς αυτό, περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία της διαδικασίας – διότι είναι συγκεκριμένα – και πως διαχειρίζονται τα υπολείμματά τους... σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας με τους ειδικούς πίνακες των βαρέων διαμέσων σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

Άλλωστε παρατηρούμε ότι οι μετρήσεις αφορούν  στο σύνολό τους τα όρια των οικοπέδων της τεράστιας έκτασης των 667 στρεμμάτων στο φιλέτο του Κορινθιακού, όπου βρίσκεται και λειτουργεί  η μονάδα.
    Ποιες είναι οι μετρήσεις που γίνονται στον οικισμό στα όρια του οποίου δραστηριοποιείται; Δηλαδή της Ιτέας;
Με την   καταπάτηση του παλαιού δρόμου τι γίνεται;   

 **** Και εκείνο το ψαρολίβαδο, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, που πήγε; …
  Δεν λέμε, εντυπωσιάζει ο αριθμός των συνεργαζόμενων επαγγελματιών. Και τα ποσά επίσης… όσο και η ευθεία  απειλή για κλείσιμο του μεταλλείου αλλά και ο χαρακτηρισμός του Νομού στα πλαίσια του χωροταξικού, είναι αξεπέραστος, πραγματικά.
 Ιδίως  όταν γνωρίζουμε πότε, πως και κυρίως ποιος
 Η περιοχή δεν προσφέρεται για άλλη χρήση;;;

 Κι επειδή μας ανακουφίζει η επαφή με το Θείον, θα χρησιμοποιήσουμε αδιάκριτα και άσχετα ένα Γραφικό Στίχο: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι…».

  Διαβάστε, λοιπόν: “…Ο Ν. Φωκίδος χαρακτηρίζεται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία σαν σημαντικός πόλος εξόρυξης, ως εκ   τούτου τίθεται εθνικός στόχος η διατήρηση και ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή. 
Η δραστηριότητα του Έργου στην Ιτέα Φωκίδος αφορά στην διαχείριση, την εξεργασία και την μεταφορά του βωξίτη μέσω της θαλάσσιας οδού προς τους πελάτες εσωτερικού –εξωτερικού. Το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών στην Ιτέα αποτελεί την φυσική συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας στον νομό Φωκίδος.
Στη περίπτωση της μηδενικής λύσης, δηλαδή το σταμάτημα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και φόρτωσης του βωξίτη, τότε η λύση αυτή οδηγεί στο κλείσιμο του μεταλλείου.
Το κλείσιμο του μεταλλείου θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα τόσο στη τοπική κοινωνία και Οικονομία όσο και στην Εθνική οικονομία.
Επιπτώσεις στην Τοπική Οικονομία
Θα χάσουν την εργασία τους 414 άμεσα εργαζόμενοι (προσωπικό και εργολάβοι μεταλλείου στοιχεία Δεκέμβριου 2010) καθώς επίσης θα πληγούν περίπου 2.280 επαγγελματίες που συνεργάζονται με την εταιρεία.  Η τοπική κοινωνία θα χάσει έσοδα ύψους 20.000.000 €/έτος.
 Επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία
Το μεταλλείο τροφοδοτεί το 44% των αναγκών της εταιρίας «Αλουμίνιο της Ελλάδος» σε βωξίτη και έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και του όλου κύκλου εργασιών βωξίτη-αλουμίνιο-μεταποίηση …
…Είναι προφανείς οι δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία μας εάν πάψει να λειτουργεί το Συγκρότημα της Ιτέας και κατ’ επέκταση να τροφοδοτείται η ανωτέρω παραγωγική αλυσίδα με τον βωξίτη της Φωκίδας.
Επιπλέον σημειώνουμε ότι στην περίπτωση της μηδενικής λύσης, δηλαδή στην περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις δεν θα έχουμε ιδιαίτερο περιβαλλοντικό όφελος καθώς η χλωρίδα και η πανίδα δεν πρόκειται να μεταβληθούν σημαντικά, ενώ το ακουστικό περιβάλλον της περιοχής θα παραμένει στα ίδια επίπεδα λόγω της διέλευσης οχημάτων από την Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου
Η περιοχή δεν προσφέρεται για άλλη χρήση (πχ γεωργική χρήση) καθώς οι εκτάσεις χαρακτηρίζονται από βοσκότοπους και θαμνώνες
…Για τη μέτρηση των επιβλαβών αερίων PM10, Pb και βενζόλιο, αρμόδιος είναι ο Τομέας Επεξεργασίας-Εμπλουτισμού & Φορτώσεων (Ιτέα).
Οι μετρήσεις με μέριμνα του Τομέα Επεξεργασίας-Εμπλουτισμού & Φορτώσεων γίνονται από εξωτερικό συνεργάτη. Υπάρχει ένα σημείο μέτρησης το οποίο βρίσκεται εντός της εγκατάστασης και σε θέση συχνής κυκλοφορίας.
Η συχνότητα των μετρήσεων είναι μία φορά κάθε 2 χρόνια σε πλήρη δραστηριότητα της εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μετρήσεων, δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης από τους παραπάνω ρύπους NO2, NOx, SO2, Pb, CO και βενζολίου. Κατά συνέπεια προτείνεται η πλήρης κατάργηση των μετρήσεων, αφού δεν σχετίζονται και με την δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της Ιτέας
 11.4 ΜΕΤΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα και με τους περιβαλλοντικούς όρους των εγκαταστάσεων Επεξεργασίας-Εμπλουτισμού και Φόρτωσης βωξίτη στην Ιτέα, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και αναλύσεις χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Η συχνότητα των μετρήσεων είναι μία φορά το εξάμηνο και με μέριμνα του Τομέα Επεξεργασίας-Εμπλουτισμού & Φορτώσεων γίνονται από εξωτερικό συνεργάτη.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων φυλάσσονται στο αρχείο του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ιτέας ενώ αποστέλλονται μια φορά το χρόνο στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας από τον Τομέα Επεξεργασίας-Εμπλουτισμού & Φορτώσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών μένουν  σταθερές και σε επίπεδα που δεν τεκμηριώνεται ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής έμπροσθεν των εγκαταστάσεων (συγκεκριμένα είναι κάτω από τα όρια ανιχνευσιμότητας). Κατά συνέπεια,  οι αναλύσεις αυτές μπορούν να γίνονται λιγότερο συχνά από το διάστημα των 6 μηνών (πχ κάθε 1 ή 2 χρόνια).
Όσον αφορά τις μετρήσεις μικροβιολογικών παραμέτρων, η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν σχετίζεται με ρύπανση από λύματα αστικού τύπου και ως εκ τούτου προτείνεται η διαγραφή του περιβαλλοντικού όρου μέτρησης αυτών.
Το σύνολο των έργων και δραστηριοτήτων βρίσκεται εντός των χώρων Α, Β, Γ και Δ συνολικής έκτασης 666.801,829 τμ των οποίων τα όρια προσδιορίζονται από τις συντεταγμένες που αναφέρονται στο τοπογραφικό διάγραμμα  κλίμακας 1:2.000 που επισυνάπτεται στο Παράρτημα III (κωδικός ΠΧΣ-02/α). Σημειώνουμε ότι οι χώροι Γ και Δ δεν χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Ι) Χώρος που αφορά χρήση χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας στη θέση Λαρνάκι : 108.940 m2 , ( απόφαση Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αρ.πρωτ.879/18-12-2002 ). Ένα τμήμα του χώρου ζώνης Λιμένος Ιτέας εμβαδού 32.682 m2 έχει ήδη επιστραφεί στην διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας αφού διαμορφώθηκε και δενδροφυτεύτηκε(….;;;;).
Επομένως ο χώρος που έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται σε χρήση είναι 76.258 m2 (Εικόνα 3, Παράρτημα ΙΙΙ).
ΙΙ) Χώρος χρήσης χερσαίας ζώνης αιγιαλού και παραλίας , ( απόφαση Υ.Β.Ε.Τ. και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ.πρ.Δ8/Γ/Φ7.42.6/2436/28-3-1990 ).
Δεν υπάρχουν επαρκή και επικαιροποιημένα στοιχεία ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης  για την χλωρίδα και την πανίδα της παράκτιας περιοχής που μελετούμε…
…Η εταιρεία διενεργεί πλήρη χημική ανάλυση σε διαπιστευμένο εξωτερικό εργαστήριο σε δείγμα νερού που συλλέγει  από την δεξαμενή καθαρών απονέρων  του Συνεργείου.
Επίσης  μια φορά ανά δύο (2) χρόνια, συλλέγεται δείγμα από τα απόνερα του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου, πριν την κατάληξή τους στον στεγανό βόθρο των εγκαταστάσεων Ιτέας και πριν την προώθησή τους στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Ιτέας (εκτός από τις μετρήσεις του PH),
…ώστε σε συνεργασία με διαπιστευμένο εξωτερικό συνεργάτη να γίνονται οι απαραίτητες χημικές αναλύσεις βαρέων μετάλλων κλπ…

- Περιμένουμε.
 ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΚΙΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα σκέφτηκαν πολύ αυτά και τα έβαλαν στην μελέτη;

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΨΣΗ ΤΗς ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ