Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ


Στο Roadhouse Blues Club της Ιτέας διοργανώθηκε  εικαστική βραδυά αφιερωμένη στον Άγγελο Σικελιανό  με απαγγελίες από τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κακανά. Με αφορμή τα εβδομήντα τόσα χρόνια μετά τις πρώτες Δελφικές Γιορτές ήρθε και πάλι   στο προσκήνιο ο Άγγελος  Σικελιανός,  ένας  απ’  τους μεγαλύτερους ποιητές και στοχαστές του 20ού αιώνα, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Έγραψε λυρική ποίηση και θέατρο, καλλιέργησε τον πεζό  λόγο και κατάφερε, όσο κανείς οι τολμηρές συλλήψεις του να ολοκληρώνονται με ορμητικότητα μοναδικών εικόνων. Σ’ όλη τη ζωή του δούλεψε εξαντλητικά για τη γλώσσα και τον  μύθο. Διαμόρφωσε ένα ανεξάντλητο λεξιλόγιο, ανέπτυξε μια τεράστια θεματολογία,  που διακρίνοταν από μιαν εκρηκτική εκφραστικότητα η οποία βασιζόταν σε απροσδόκητες μεταφορές. Θαυμάστηκε ως «μεγαλόστομος». Γνώστης και μύστης  της μυθικής παράδοσης των Ελλήνων, κατάφερε να περάσει αυτά τα στοιχεία στο έργο του, δίνοντας, έτσι, διαφορετικές διαστάσεις στην ποίηση και τη δραματουργία,  κυρίως προς όφελος του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, συνέλαβε τη Δελφική Ιδέα, που αποσκοπούσε στη συναδέλφωση όλης της ανθρωπότητας μέσα απ’ τον ποιητικό  λόγο και το αρχαίο  ελληνικό  πνεύμα, στον ομφαλό της Γης, τους Δελφούς. Οπαδός της και ένθερμος υποστηρικτής είναι ο πρώην δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής.

Στον Σικελιανό, άλλωστε, οφείλεται – στον μεγαλύτερο  βαθμό – και η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος με τη διοργάνωση των Δελφικών Εορτών (1927 και 1930). Συμπαραστάτριά του η πρώτη σύζυγός του Eύα Πάλμερ.  Κατέβαλαν και οι δύο υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προβολή της Ελλάδας και του πολιτισμού της σ’ ολόκληρο  τον κόσμο.

 Αργότερα, το σπίτι τους στους Δελφούς μετετράπη σε Μουσείο.

Όλα αυτά καλά.

Στην συνέχεια όμως και μετά από  μια περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας και διοργανώσεων διαφόρων events ακόμη  και διεθνούς χαρακτήρα, το Μουσείο έκλεισε…

Για ποιο λόγο, άγνωστο. 

Μιλάμε για το Μουσείο Δελφικών Εορτών που βρίσκεται στα δυτικά των Δελφών και κατασκευάστηκε στην περίοδο των πρώτων Δελφικών Εορτών (1927) που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού και σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες κτίστηκε από ντόπιους μαστόρους υπό την επίβλεψη της Εύας Σικελιανού.

Βρίσκεται σε εξαιρετικά πανοραμική θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και με θέα τον Παρνασσό, την πόλη  των Δελφών και την κοιλάδα της Άμφισσας. Το σπίτι της οικογένειας Σικελιανού, ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, είχε  μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών. Το μουσείο ήταν ανοικτό καθημερινά για το κοινό και περιλαμβάνει υλικό από τις Δελφικές εορτές που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού (1927 και 1930), κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος από το θέατρο Δελφών καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού.

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τις Δελφικές Εορτές, κοστούμια από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, τον περίφημο αργαλειό της Εύας Σικελιανού, χειρόγραφα κείμενα του ποιητή και άλλα αντικείμενα.

 Ενώ είχε δημιουργηθεί η υποδομή σε όλα τα επίπεδα για την υποδοχή των τουριστών, το Μουσείο έχει κλείσει. Είναι ακατανόητο διότι υπήρχε συμβολικό εισιτήριο – αν θυμόμαστε καλά – και η επισκεψιμότητά του ήταν μεγάλη παρόλο που ποτέ δεν διαφημίστηκε αρκετά.

Τι συνέβη;

 ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΚΙΣ













Δεν υπάρχουν σχόλια: