Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ο κος Γ. ΣΕΓΚΟΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΚΑΡΤΕΡΙΑ”



Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΕΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ


Η πρωτοβουλία των νέων της Ιτέας να δημιουργήσουν τον ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» είναι πρωτοβουλία που έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια κι αυτό γιατί είχε φτάσει στο απροχώρητο η εγκατάλειψη η απομόνωση κι η υποβάθμιση, από ορισμένους του τόπου μας & τους πολιτικούς. Η είδηση του Συλλόγου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» ακούστηκε πάρα πολύ αισιόδοξα κι ελπιδοφόρα. Όταν νοερή ξαφνική κανονιά που ξανακούστηκε ύστερα από 184 χρόνια στην Ιτέα, όταν προ ολίγων ημερών τη 1η Ιουνίου 2011, στο Κυριακοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ιτέας ξαναγεννήθηκε το όνομα « ΚΑΡΤΕΡΙΑ» απ τους αγανακτισμένους και προδομένους Ιτιώτες κάθε ηλικίας και φύλλου. Οι Ιτιώτες έστω και καθυστερημένα είχαν την σκέψη και την ιδέα της αναγέννησης όχι μόνο του ιστορικού για την Ιτέα ονόματος του πολεμικού «ΚΑΡΤΕΡΙΑ » που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν του αποδώσαμε τον ανάλογο σεβασμό και τη πρέπουσα τιμή, αλλά η δημιουργία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ αποδεικνύει την έμπρακτη απόδειξη της δίψας, της ανάγκης, της επιβολής και της απροσμέτρητης δυναμικής των συμπατριωτών μας, για ΑΝΑΒΙΩΣΗ της ΠΡΟΟΔΟΥ της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ιδιαίτερα της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του τόπου μας. Αυτά είναι αναβλύζοντα αισθήματα πατριωτικής αγάπης, είναι αισθήματα αληθινά, που ευωδιάζουν και διαχέονται απ τις ψυχές και τις καρδιές των ΚΑΡΤΕΡΙΚΩΝ συμπατριωτών μας και αποδίδονται σ'αυτούς που ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ, άσχετα αν αυτοί οι λίγοι, προσποιούνται ότι δεν ακούνε δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν!

Μετά την τρικυμία ακολουθεί η νηνεμία και οπωσδήποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, όπου ισορροπεί η ταραγμένη ζωή.

Το «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» έπρεπε να Δοξάζεται καθημερινά στην Ιτέα και να αποτελεί την χρόνια αποτίμηση θαυμασμού & δόξας από όλους εμάς, από περαστικούς & ξένους, γιατί η ΙΤΕΑ μέσω του Φιλέλληνα Άστιγκα και του πολεμικού «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» κατέχει πολύ μεγάλο μέρος της Επανάστασης του Γένους του 1821. Από τις 27 Σεπτεμβρίου του 1827, ο Φιλέλληνας Άγγλος Άμπλεΰ Αστιγξ και κυβερνήτης του « ΚΑΡΤΕΡΙΑ» τα ονόματα ΙΤΕΑ-ΑΣΤΙΓΞ & ΚΑΡΤΕΡΙΑ τα έδεσε για πάντα με την ιστορία της Επανάστασης του γένους, κι αυτά τα τρία ονόματα μέχρι τώρα, αντί να ΛΑΜΠΟΥΝ και να ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΝ, ζουν στο σκοτάδι, για να μη φαίνονται από κανένα!

Το όνομα ΚΑΡΤΕΡΙΑ για τον Σύλλογο που σκέφτηκε και αποφάσισε την Ίδρυσή του, οι συμβολισμοί είναι πολλοί, όπως είναι παν απ όλα πάθος πατριωτικό, ενότητα, ορμή για δράση, είναι αισθήματα, ιδέες, ιδανικά, είναι η καρτερικότητα, η υπομονή, η προσμονή του περιμένω και καρτερώ, αλλά παράλληλα είναι και η δύναμη να υποφέρω το κάθε τι, για να συνεχίζω τον αγώνα μου πιο δυνατά! Δεν υπήρχε καλύτερος παραβολικός συμβολισμός για τον νέο Σύλλογο και την Ιτέα που βλήθηκε & βάλλεται από το 1827 σχεδόν μόλις γεννήθηκε και είδε το Φως το Δελφικό του Απόλλωνα! Το πολεμικό ΚΑΡΤΕΡΙΑ και ο ΑΣΤΙΓΞ συμβολίζουν την αποκατάσταση της κυριαρχίας των Ελλήνων στον Κορινθιακό και σηματοδότησαν σ ολόκληρο τον κόσμο, την « Ανεξαρτησία της Ελληνικής Εθνότητας» Το ΚΑΡΤΕΡΙΑ και ο ΑΣΤΙΓΞ συμβολίζουν επίσης την εντιμότητα στις Δημόσιες επενδύσεις μακριά από μίζες και οικονομικές αρπαγές κυβερνητικών της εποχής, καθ όσον ο κυβερνήτης και Φιλέλληνας ΑΣΤΙΓΞ υπήρξε και κατασκευαστής και χρηματοδότης του Πολεμικού ΚΑΡΤΕΡΙΑ.

Ο Σύλλογος ΚΑΡΤΕΡΙΑ είναι παραβολή ενωτική, κίνημα καταφυγής στην αξίες της εντιμότητας και του ήθους! Είναι πάθος αγωνιστικό δημιουργίας να ξαναγεννηθεί η ζωή σε τούτο το τόπο! «Φτάνει πλέον η υποτέλεια και η υποβάθμιση της ΙΤΕΑΣ»

Είναι μεγάλη αδικία ! & «Φτάνει να ακούμε καθημερινά, ότι δεν έχει ιστορία η Ιτέα, ότι δεν έχει κάτι να σε προσελκύσει» Σήμερα προηγείται επειγόντως η προστασία του περιβάλλοντος! ΑΛΛΑ παράλληλη και επείγουσα είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ιτέας κι υπάρχει πολύ δουλειά για το ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» Η ιστορία της Ιτέας αν δεν αλλάζει τώρα σελίδα, δεν θα αλλάξει ποτέ !

Σε ποιο σημείο περίβλεπτο της παραλίας θα στηθούν μεγαλόπρεπα πανομοιότυπα ομοιώματα από μέταλλο του ΚΑΡΤΕΡΙΑ και του Άστιγκα; « Αυτή η απαρχή, είναι η πραγματική ιστορική τοποθέτηση της Ιτέας, δίπλα ακριβώς στην ιστορία του ΚΑΡΤΕΡΙΑ και του ΑΣΤΙΓΓΑ που θέριεψαν την Επανάσταση του 1821! «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΓΕΑ » Έτσι θα δημιουργηθεί Μουσείο Επανάστασης του γένους στην Ιτέα! Μέσα στο Μουσείο ένα πραγματικό μικρότερο κατασκευαστικό ομοίωμα του Πολεμικού ΚΑΡΤΕΡΙΑ, πλαισιωμένο με σχέδια πραγματικά, που υπάρχουν στο Αγγλικό Ναυαρχείο, ιστορικά γεγονότα, φωτογραφίες του κυβερνήτη Άστιγκα κέρινο ομοίωμα του Άστιγγα, φωτογραφίες & κέρινα ομοιώματα των συντοπιτών αγωνιστών της Επανάστασης του γένους,κειμήλια της επανάστασης, ενδυμασίες, όπλα, αγωνιστές κληρικοί που πρωτοστάτησαν, ιερατικά άμφια και κειμήλια και άλλα ιστορικά αντικείμενα που υπάρχουν και διακατέχουν πατριώτες μας. Η Ιτέα έχει ίδιο γεοογραφικό σημείο με την Αρχαία Κίρρα, έχει ίδια αρχαιολογική ιστορία 3.000 ετών και πλέον, με επιπρόσθετο λόγο ότι η Ιτέα έχει και την ιστορία της εποχής της Επανάστασης του γένους του 1921. Στο σημείο αυτό ο Σύλλογος ΚΑΡΤΕΡΙΑ πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη για την δημιουργία των Μουσείων ΙΤΕΑΣ, και του Αρχαιολογικού Μουσείου ΚΕΡΡΑΣ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είτε αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Δελφών, είτε είναι θαμμένα στη γη, πρέπει με κάθε τρόπο να επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο, το «Μουσείο Κίρρας» Ο σοβαρότερος συμβολισμός του ονόματος ΚΑΡΤΕΡΙΑ για το Σύλλογο, είναι να « σηματοδοτήσει την απαρχή αποκατάστασης όχι μόνο της Ιτέας αλλά ολόκληρου του Κορινθιακού » σε όλους τους τομείς ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ. Μέγιστο καθήκον η προοπτική να αναβαθμιστούν όλοι οι Οικολογικοί Σύλλογοι, Σύνδεσμοι, Ομοσπονδίες κλπ του Κορινθιακού, σε ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ με νέα Οργανωτική Μορφή, απ όπου Τουριστικά Αναπτυξιακά και Οικολογικά, τα οποιαδήποτε έργα, θα πηγάζουν και θα ολοκληρώνονται από τον ίδιο Φορέα, σε μελέτες και κατασκευές, όπως επίσης ο ίδιος Φορέας, σε επίπεδο έρευνας και τεχνογνωσίας, μέσω των Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, θα έχει ΣΑΝ ΦΟΡΕΑΣ, το νομικό δικαίωμα και την εντολή για την προστασία του περιβάλλοντος και την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΝΙΚΑ ιδίως την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, όπως επίσης στους γεωργικούς πεδινούς, ορεινούς, θαλάσσιους & εναέριους χώρους, την γενική εκμετάλλευση των παραπάνω φυσικών πόρων, εκεί που είναι δυνατή η πρόσβαση και ιδία στην Δημόσια περιουσία των Νομών που οριοθετούν τον Κορινθιακό, συμπεριλαμβανομένου και του Μεσολογγίου!           

Γεώργιος Σεγκούνης

Το άρθρο του κου Σεγκούνη δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ»  την 1η Ιουλιού 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: