Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΔΙΩΡΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΜΟΡΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ... "ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ" !


Χάνονται 1.600.000€ το χρόνο παραδέχτηκε σε επιστολή της η βουλευτής Παπαθανάση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.


Του Παύλου Δωριάδη
Τεράστιο χρόνιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα του Μόρνου και την κατασκευή και αποπεράτωση των ανοιχτών διωρύγων στην περιοχή, που εντάσσονται στο περιβόητο έργο του αναδασμού.

Μεγάλη ευθύνη γι αυτό έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση που ουσιαστικά επί μία 5ετία δεν έκανε τίποτα , αλλά εξίσου μεγάλη είναι η ευθύνη και της σημερινής Κυβέρνησης στα 2 σχεδόν χρόνια που κυβερνά.
Μπροστά σ΄αυτή την έκρυθμη κατάσταση η κυβερνητική βουλευτής του Νομού έστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη επισημαίνοντας τη σοβαρότητα αλλά και τη στασιμότητα του θέματος.
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου αποτελεί μείζονος και καθοριστικής σημασίας έργο για τους αγρότες της περιοχής , αλλά και για την ανάπτυξη της Φωκίδας.
Το 2010, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στο εγγειοβελτιωτικό έργο , το έργο εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Ακόμη και σήμερα η ολοκλήρωση , η εκκίνηση λειτουργίας του και τα παράλληλα έργα αποκατάστασης και συστηματοποίησης των εδαφών καθυστερούν και εξαιτίας τεχνικών εκκρεμοτήτων στην διαδικασία κατασκευής του.
Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο, χάνονται κάθε χρόνο πολλά χρήματα – περίπου 1.600.000 ευρώ το χρόνο - για την καταβολή της ηρτημένης εσοδείας.
Μέχρι τώρα έχει γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση των στραγγιστικών αντλιοστασίων καθώς και της δεξαμενής αναρρύθμισης. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί η παραλαβή περίπου του 50% των τσιμενταυλάκων στην περιοχή των Μαλαμάτων.
Για το έτος 2011 ο ΤΟΕΒ Μόρνου ζήτησε με έγγραφο του, το ποσό των 70.000 € για να καλύψει τις εξής δαπάνες:
1. κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από γεωτρήσεις και στραγγιστικά αντλιοστάσια, ποσό 40.000 € (υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο από το έτος 2010 ποσό 8.000 € )
2. αμοιβή ηλεκτροτεχνικού προσωπικού 15.000 €
3. αμοιβή ηλεκτρολόγου – μηχανικού 10.000 €
4. αποκατάσταση βλαβών σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις 5.000 €
Η εν λόγω πίστωση χορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του αναδασμού στην πεδιάδα του Μόρνου, ενώ είναι γνωστό πως ο ΤΟΕΒ Μόρνου αδυνατεί οικονομικά να καλύψει τις δαπάνες που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου .
Η βουλευτής ,κάτω από την πίεση των αγροτών αλλά και της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνει άμεσα στην επιστολή της τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει για την τοπική οικονομία η στασιμότητα του έργου και έμμεσα για την Κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Ζήτησε από τον Υπουργό μεταξύ άλλων να καταβληθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσει το έργο. Ακόμα ο εργολάβος να πραγματοποιήσει επειγόντως λόγω υποχρέωσης από τη σύμβαση τον καθαρισμό και την συντήρηση των τάφρων, να ενισχυθεί ο ΤΟΕΒ Μόρνου με το ποσόν των 70.000€ για την αντιμετώπιση δαπανών του, να βρεθεί λύση για κάλυψη των οφειλών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ, να οριστεί τεχνικός σύμβουλος για την συνέχιση της διαδικασίας που αφορά την ηρτημένη εσοδεία 2010 και 2011, να ξεκινήσει η διαδικασία τοπογραφικών-εργων του αναδασμού κ.ά.
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τόνιζαν ότι είναι αδύνατον όλα αυτά να πραγματοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο , που είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές, αλλά η βουλευτής με την κίνηση της αυτή πέταξε την... ¨καυτή πατάτα¨ από πάνω της ώστε να ελαχιστοποιήσει την προεκλογική γκρίνια.




           http://iteanews.blogspot.com


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! Θα ολοκληρωθεί κάτι στο τόπο αυτό;