Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΜΜΟΛΗΨΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ;

Καταγγελία του Προέδρου της ΤΚ προς Εισαγγελέα, τι λένε Δελμούζος και Τεχνικοί της ΠΕ Φωκίδας.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Τ.Κ. Τολοφώνας προκάλεσε η υλοποίηση του έργου της προστασίας των διαβρωμένων ακτών στην παραλία Τολοφώνας. Ένα έργο που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής, τους ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και τους επισκέπτες περίπου όλη την τρέχουσα δεκαετία και το οποίο έχει γνωρίσει μια σειρά από περιπέτειες με την εγκατάλειψη του έργου από τον προηγούμενο ανάδοχο, την εγκατάσταση νέου και την επανέναρξη των εργασιών στις αρχές Μαρτίου, όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό μας ρεπορτάζ.

Ο Γιώργος Γκίκας έχει ήδη προσφύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας και στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου για τη νομιμότητα πτυχών του εκτελούμενου αυτή την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει στην καταγγελία, που δημοσιεύει αυτούσια σήμερα η Εν Δελφοίς, ότι για την αμμοληψία, που διενεργείται στην περιοχή Μύλος Τσούφη και Χάρμισκο του χειμάρρου Ξηριά, δεν επιδειχθεί ή κοινοποιηθεί η νόμιμη άδεια του αρμόδιου φορέα που επιτρέπει στην ανάδοχο εταιρεία του έργου την προμήθεια του φερτού υλικού του χειμάρρου για τις ανάγκες του έργου, παρά τις επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις του.
Επιπλέον, ο Γ. Γκίκας, που σημειώνει πως ο ίδιος είναι δέκτης πιέσεων από τους δημότες της περιοχής του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι συμμετέχει σε ύποπτες συναλλαγές με την εταιρεία κατασκευής του έργου, τονίζει στο έγγραφό του προς Εισαγγελία και Α.Τ. Ευπαλίου πως στη διακήρυξη αναφέρεται σαφώς ότι οι συμμετέχοντες στις εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν δικά τους δάνεια προϊόντα και πως δεν αναφέρεται ότι τα προϊόντα επιχώσεων θα προμηθεύονται από τον χείμαρρο Ξηριά ο οποίος είναι δημόσιος χώρος ώστε να καθοριστεί και το αντίστοιχο τιμολόγιο της μελέτης του έργου. 
Με βάση τα αναφερόμενα στα έγγραφά του, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τολοφώνας ζητά από το Αστυνομικό τμήμα Ευπαλίου να διενεργήσει άμεσα τον προβλεπόμενο έλεγχο και να ζητήσει νόμιμη και επικυρωμένη άδεια αμμοληιμίας από το αρμόδιο φορέα, την οποία εν συνεχεία να κοινοποιήσει στον Δήμο Δωρίδος, σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει ο Γ. Γκίνας, το ΑΤ Ευπαλίου να πράξει τα δέοντα. 
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα, ζητάει από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας να διερευνήσει την νομιμότητα της εν λόγω άδειας -αν, όπως επισημαίνει, υφίσταται τέτοια- καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις για τους οποίους εξεδόθη. Επίσης να αναζητήσει ύποπτες και παράνομες συμφωνίες ή συναλλαγές που τυχόν έγιναν, διότι ενώ στην αρχική διακήρυξη του έργου ο τεράστιος όγκος του υλικού των επιχώσεων που απαιτείται για το έργο και επιβαρύνει το τιμολόγιο στο μεγαλύτερο ποσοστό βαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες.
Οι καταγγελίες του Προέδρου της Τ.Κ. Τολοφώνας
ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟΣ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ -ΔΗΛΩΣΗ ( ΕΠΕΙΓΟΝ)  Τολοφώνα 27-4-2020
Του Γεωργίου Γκίκα του Ευθυμίου , Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας Τολοφώνος Δ.Ε.Τολοφώνος Δήμου Δωρίδος τηλ. 6979108647
Προς : 1. Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, Ευπάλιο
2. Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας – Εισαγγελέα Υπηρεσίας
Κύριε Εισαγγελέα σας γνωρίζω ότι στην αρμοδιότητα του χώρου της Κοινότητας Τολοφώνος, Δ.Ε. Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος εκτελείται το έργο με τίτλο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦ’ΩΝΟΣ » . Το έργο διεξήχθη με δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό με ΑΔΑ 61ΒΚ7ΛΗ-ΜΟΚ και αριθμό απόφασης 1297 και τελικά ανεδείχθη μειοδότης ό τρίτος από του συμμετέχοντες κατά σειρά μειοδοσίας με έκπτωση 41,99 % .
Επειδή , Η αμμοληψϊα διενεργείται στην περιοχή Μ’ΥΛΟΣ ΤΣΟ’ΥΦΗ και ΧΑΡΜΙΣΚΟ του χειμμάρου ΞΗΡΙΑ που ανήκει στη διοικητικά όρια της Κοινότητας Τολοφώνος .
Επειδή, παρά τις επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις να μας επιδειχθεί ή κοινοποιηθεί η νόμιμη άδεια του αρμόδιου φορέα που επιτρέπει στην ανάδοχο εταιρεία του έργου την προμήθεια του φερτού υλικού του χειμάρρου για τις ανάγκες του έργου κατέστη αδύνατος .
Επειδή, υφίσταμαι πιέσεις από τους δημότες ότι συμμετέχω εμμέσως πλήν σαφώς, σε ύποπτες συναλλαγές με την εταιρεία κατασκευής του έργου κωφεύοντας ή παραχωρώντας προϊόντα από δημόσιο χώρο .
Επειδή, αναζήτησα μέσα από την διαύγεια τους όρους και τα τεύχη της διακήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού στο πλαίσιο αναζήτησης ευθυνών . Επειδή, στην διακήρυξη στα τεύχη στην συγγραφή υποχρεώσεων στο τιμολόγιο αναφέρεται σαφώς ότι οι συμμετέχοντες εργοληπτικές επιχειρήσεις Θα πρέπει (είναι υποχρεωμένοι) να διαθέτουν δικά τους δάνεια προϊόντα .
Επειδή, πουθενά στην διακήρυξη δεν αναφέρεται ότι τα προϊόντα επιχώσεων θα προμηθεύονται από τον χείμαρρο ΞΗΡΙΑ ο οποίος είναι δημόσιος χώρος ώστε να καθοριστεί και το αντίστοιχο τιμολόγιο της μελέτης του έργου .
Επειδή, δεν γνωρίζουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που Θα έχει μια τέτοια ενέργεια και δεν έχει ενημερωθεί η Κοινότητα και οι δημότες
Δια ταύτα
Α. Παρακαλώ το Αστυνομικό τμήμα Ευπαλίου να διενεργήσει άμεσα τον προβλεπόμενο έλεγχο και να ζητήσει νόμιμη και επικυρωμένη άδεια αμμοληιμίας από το αρμόδιο φορέα! την οποία και να κοινοποιήσει στον Δήμο Δωρίδος σε διαφορετική περίπτωση να πράξει τα δέοντα.
Β. Τον αρμόδιο Εισαγγελέα να διερευνήσει την νομιμότητα της εν λόγω άδειας (αν υπάρχει) και τους όρους και προϋποθέσεις για τους οποίους εξεδόθη. Επίσης να αναζητήσει ύποπτες και παράνομες συμφωνίες ή συναλλαγές που τυχόν έγιναν, διότι ενώ στην αρχική διακήρυξη του έργου ο τεράστιος όγκος του υλικού των επιχώσεων που απαιτείται για το έργο και επιβαρύνει το τιμολόγιο στο μεγαλύτερο ποσοστό βαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες. 0 διαγωνισμός κατοχυρώνεται στον τρίτο κατά σειρά μειοδοσίας (διαφορά 20,4 μονάδες )!!! και τελικά το προμηθεύεται δωρεάν από το δημόσιο χώρο.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος παρακαλώ άμεσα για τις δικές σας ενέργειες.
Τολοφώνα 27-4-2020 Αριθμ’ Πρωτ: 39
ΠΡΟΣ: τον κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας Πρωτοδικών
ΣΧΕΤ: Η από 27-4-2020 ενυπόγραφη καταγγελία.
Κατόπιν της από 14-4-2020 ενυπόγραφης καταγγελίας μου προς το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου με αριθμ’ πρωτ: 9009/20/20/7/14-4-2020 ζητώ την διενέργεια ελέγχου άμεσα και να ζητήσει νόμιμη και επικυρωμένη από το αρμόδιο φορέα! άδεια αμμοληιμίας που διενεργείται από τον ανάδοχο του έργου ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΠΙΑ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ και την κοινοποίηση της στον Δήμο Δωρίδος ουδεμία απάντηση έλαβα ενώ η αμμοληιμέα συνεχίζετε μέχρι σήμερα.
Παρακαλώ να δοθεί εισαγγελική παραγγελία να μας χορηγηθεί η συγκεκριμένη άδεια (εάν υπάρχει) σε διαφορετική περίπτωση να ενεργήσετε όπως ο νόμος προβλέπει όσο αφορά την παράνομη αμμοληιμία και την χρήση του υλικού δωρεάν !!! από τον ανάδοχο του έργου παρότι στην αρχική διακήρυξη του έργου αναφέρεται ότι ο τεράστιος όγκος του υλικού των επιχώσεων επιβαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες .
Ο Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Τολοφώνος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
Π.Ε. Φωκίδας: Πλήρως αδειοδοτημένο το έργο
Η Εν Δελφοίς όταν έλαβε γνώση των καταγγελιών του Προέδρου της Τ.Κ. Τολοφώνας επικοινώνησε, ως όφειλε, με τον φορέα υλοποίησης του έργου, την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, προκειμένου να πληροφορηθεί και να ενσωματώσει στο ρεπορτάζ και την άποψη της άλλης πλευράς. Στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας τόνισαν ότι το έργο είναι πλήρως νόμιμο και αδειοδοτημένο και οι εργασίες διεξάγονται τελείως σύννομα. Επίσης, μας ανέφεραν ότι είναι σε γνώση της καταγγελίας του Γ. Γκίκα και ότι έχουν ήδη δώσει τις απαντήσεις μέσω της υπηρεσιακής οδού. 
Δελμούζος: Αναδεικνύουμε μια αναξιοποίητη περιοχή
“Εμείς καταφέραμε και προχωράμε ένα έργο που είχε βαλτώσει, όπως ξέρετε πολύ καλά, μιας και εσείς το είχατε αναδείξει ως μέσο ενημέρωσης. Το έργο προχωράει κανονικά και ο κόσμος της περιοχής το έχει αγκαλιάσει. Σε δεύτερο χρόνο με πεζοδρόμους, φωτισμό και άλλες παρεμβάσεις θα αναδείξουμε μια σημαντική περιοχή της Φωκίδας που για δεκαετίες έμενε αναξιοποίητη”, θα αναφέρει στην Εν Δελφοίς ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας. 
Αναφορικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών του Προέδρου της Τ.Κ. Τολοφώνας, ο Γιώργος Δελμούζος τονίζει: “Οι μηχανικοί της Π.Ε. Φωκίδας είναι διαρκώς παρών στην εκτέλεση του έργου και στην απόρριψη του υλικού. Αν, τώρα, γίνονται παράνομες αμμοληψίες, για αυτό το ζήτημα αρμόδιες είναι οι ελεγκτικές αρχές του κράτους».
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε βασικά χαρακτηριστικά του εκτελούμενου έργου, όπως τα είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ που μνημονεύσαμε και που δημοσιεύσαμε στις 6 Μαρτίου. Ο προϋπολογισμός του έργου, πιο συγκεκριμένα, ανέρχεται στις 800.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος για την ολοκλήρωσή του με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις έχει προσδιοριστεί σε χρονικό ορίζοντα εννέα μηνών.  Τα παράκτια έργα που υλοποιούνται για την αποκατάσταση και την  προστασία της αλλοιούμενης ακτής Τολοφώνα περιλαμβάνουν την τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με επιλεγμένο βοτσαλώδες υλικό σε τρία τμήματα, τα οποία είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τον κύριο όγκο του προβλήματος, καθώς η θάλασσα “σκάει” στην ακτή και τη θωράκιση του υφιστάμενου τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού, με συνολικό μήκου 250 μέτρα.
Ειδικότερα, οι επιχώσεις πραγματοποιούνται στα εξής τρία τμήματα της παραλίας Τολοφώνας. Το πρώτο τμήμα χωροθετείται ανατολικά της εκβολής του χειμάρρου, το δεύτερο στη περιοχή της στάσης του λεωφορείου και το τρίτο νότια της περιοχής του ξενοδοχείου Delphi Beach. Το υλικό των επιχώσεων, σύμφωνα με την υλοποιούμενη μελέτη, θα είναι επιλεγμένο στρογγυλευμένο χαλικώδες υλικό (βότσαλα) απαλλαγμένο από γαιώδεις ή/και οργανικές προσμίξεις και αναγκαστικά προελεύσεως ποταμών, χειμάρρων ή θαλασσίων αποθέσεων, στη φυσική τους μορφή, και όχι προερχόμενο από θραύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: