Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Η πρώτη παραλία στην Φωκίδα με δίκτυα για τις τσούχτρες είναι στο Γαλαξίδι!

Μόλις πριν μερικές ημέρες το καλοκαιρινό beach bar OCEAN DRIVE  δίπλα από τον Όμιλο στο Γαλαξίδι απέκτησε προστατευτικό δίχτυ για την προφύλαξη των λουόμενων από τις τσούχτρες !

Με ένα κόστος περίπου 10€/τμ και με κατασκευαστή τον ίδιο επιχειρηματία που συνεργάζονται και οι Ιχθυοκαλλιεργειες για τα δίχτυα των κλουβιών -μετά από τις σχετικές αδειοδοτήσεις-  προσφέρουν ασφάλεια (αν και οι τσούχτρες δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους) στους λουόμενους ...


Η τροποποίηση του νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», επιτρέπει στα Λιμεναρχεία να δίνουν άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παράλιας ζώνης λιμένα να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα ή ειδικά δίκτυα, ακόμη και αν ανήκουν σε περιοχές Natura 2000.
Με νομοθετική ρύθμιση στα τέλη Δεκεμβρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ή περιοχή από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευομένων Περιοχών Natura 2000, ελπίζοντας ότι με την κατάλληλη προστασία του θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα από τον τεράστιο αριθμό μεδουσών στην περιοχή, κυρίως από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Οι ειδικοί από τότε είχαν προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον για δύο χρόνια, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν μία οικονομική και περιβαλλοντική πληγή για τους κατοίκους της περιοχής, με το μέγεθος των μεδουσών, επειδή ανήκουν σε είδος που συναντάται κυρίως στα πελάγη, να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και να εντοπίζονται σε πολυπληθέστατα κοπάδια σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές.
Χθες, το Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοίνωσε ότι πλέον είναι δυνατό να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι πέντε μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς να πιάνουν μέσα από τον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από μέδουσες σε θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένων και των περιοχών Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη.
Ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτυών γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους.
http://www.cnn.gr2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε περιοχεσ νατουρα απαγορευονταν τα διχτυα για τισ τσουχτρεσ.κοιταξτε την φωτο που λεει για το λιμενικο ταμειο λιγο πιο πανω.θα δειτε 4 γρι-γρι αραγμενα στο λιμανι του γαλαξειδιου. λαμογια αποστολου και κουρουμπλη που σε περιοχεσ νατουρα αφηνεται τα συρομενα και δουλευουνε που αδειασανε τον κορινθιακο απο τα πελαγισια ψαρια που τρωγανε τισ τσουχτρεσ οταν ηταν μικρεσ.αλλα καλα να παθουνε οι γαλαξειδιωτεσ γιατι οταν γεμισανε το λιμανι με τονουσ και μαγιατικα καμαρωνανε.

Ανώνυμος είπε...

Κράζεις..θαυμάζεις....κάτσε εκεί στο Μονακό ντε γκρετσια...