Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση του Euro Working Group.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους, αποτέλεσμα που θεωρείται θετικότερο των αναμενόμενων για την ελληνική κυβέρνηση.
Η θετική αυτή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνοκρατών μπορεί να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις προάγγελος για μια καλή για την ελληνική οικονομία απόφαση κατά τη Σύνοδο του Eurogroup που ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αναφορά το ελληνικό χρέος, και όπως φαίνεται την έλαβε. Έτσι λοιπόν, υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία θα προηγηθεί του Eurogroup δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία όσον αφορά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και τόνισε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα περιλαμβάνει αριθμούς αλλά απλώς προθέσεις.
«Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:
«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά του το Μαξίμου έχει επισημαίνει πως αν δεν του δοθεί σήμερα ένας «καθαρός» διάδρομος στο δρόμο προς την έξοδο στις αγορές θα αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: