Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μια παλιότερη συνέντευξη του Νικολάου Μάνιου σε Αθηναϊκή εφημερίδα , σχετικής με τα κυνηγετικά δρώμενα στο ενδημικό θήραμα της περιοχής Γαλαξιδίου.

Το «κόλπο» με την πέρδικα στο Γαλαξίδι
Ο Ν. ΜΑΝΙΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Το «κόλπο» με την πέρδικα στο Γαλαξίδι

Ο δρ Νίκος Μάνιος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με βιογραφικό που δύσκολα θα συναντούσε κανείς σε κάποιο «οικολογικό» μελετητικό γραφείο.
Είναι Διδάκτωρ Δασολογίας, Δασολόγος στο Δασαρχείο Αμφισσας, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Ιτέας, Αντιπρόεδρος του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, φοιτητής Κτηνιατρικής και... ψάλτης! Ομως, αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το βιογραφικό του, είναι η γνώση του για την οικολογία της πέρδικας. Αλλωστε, αυτό ήταν και το αντικείμενο του διδακτορικού του αλλά και μακροχρόνιας μελέτης στην Ηπειρο και τη Φωκίδα για την οικολογία της ορεινής πέρδικας.
Το «Εθνος-Κυνήγι» συνάντησε τον δρα Μάνιο... σε αποστολή που πραγματοποίησε στο Γαλαξίδι, μία από τις τρεις Ζώνες Eιδικής Προστασίας όπου απαγορεύτηκε το κυνήγι της ορεινής πέρδικας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση πέντε υπουργών. Είναι τύχη να συζητάς μαζί του για την πέρδικα, οπότε φροντίσαμε να... υποκλέψουμε όσο περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες μπορέσαμε στην ξενάγηση που μας έκανε στα «απαγορευμένα» πλέον περδικοτόπια.
- «Ολο το σκεπτικό της ΚΥΑ είναι λανθασμένο», μας είπε κατευθείαν μπαίνοντας στο θέμα και συνέχισε: «Εκαναν λάθη υπολογισμού. Υπολόγισαν το σύνολο της έκτασης του Γαλαξιδίου ως βιότοπο της πέρδικας, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει, μια και η ΖΕΠ περιλαμβάνει αστικές περιοχές, ελαιώνες κ.λπ., που ασφαλώς δεν είναι βιότοπος της πέρδικας. Παράλληλα, με αυθαίρετο τρόπο και αγνώστου προελεύσεως στοιχεία υπολόγισαν ότι ο πανελλαδικός πληθυσμός της ορεινής πέρδικας είναι μόνο 7.000 ζευγάρια. Διαίρεσαν αυτόν τον πληθυσμό με την έκταση της ΖΕΠ του Γαλαξιδίου και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι εδώ ο πληθυσμός είναι μεγάλος και πάνω από τον μέσο όρο του πανελληνίου πληθυσμού. Το χαρακτήρισαν λοιπόν ως «είδος προσδιορισμού» και απαγόρευσαν το κυνήγι για δύο χρόνια. Το οξύμωρο είναι ότι -πέρα από το προφανές λάθος υπολογισμού της πληθυσμιακής πυκνότητας- απαγορεύεται το κυνήγι εδώ όπου το συγκεκριμένο θήραμα, με τα δικά τους στοιχεία, είναι άφθονο και όχι εκεί που είναι λειψό! Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι λένε πως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πρέπει να γίνει καταμέτρηση, αλλά δεν λένε ποιος θα κάνει την καταμέτρηση...»
Ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας ποια ερμηνεία δίνει στη σκοπιμότητα αυτής της απαγόρευσης. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο υποχθόνιο σχέδιο ή κάποιο σενάριο συνωμοσιολογίας. Απλώς υπάρχουν λάθος εκτιμήσεις από λάθος ανθρώπους σε λάθος τόπο και χρόνο. Ενδεχομένως σε κύκλους οικολογικών οργανώσεων να περνά μια σκέψη απαγόρευσης της πέρδικας, αλλά και γενικότερα του κυνηγίου. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη σκέψη τη δική μας και τη δική τους. Αυτοί λένε: ...Μην ακουμπάς τίποτα, η φύση ξέρει καλύτερα...! Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει φέρει τα οικοσυστήματα στα μέτρα του με ανθρωπογενή επίδραση, πρέπει να μιλάμε για αειφορική διαχείριση. Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεις το κυνήγι και να επιτρέπεις την αμμοληψία, την άναρχη ανοικοδόμηση, τις ανεμογεννήτριες και κάθε είδους δραστηριότητα σε μια ΖΕΠ. Εδώ στο Γαλαξίδι το κιρκινέζι θεωρείται ...είδος επιλέξιμο... και προστατεύεται αυστηρά. Και όμως έχει γεμίσει ο τόπος βίλες και ανεμογεννήτριες, που ίσως επηρεάζουν τον βιότοπο του αυτού του πουλιού...»
Εκείνο όμως που με εξέπληξε ήταν η διαβεβαίωση του συνομιλητή μας ότι ουδεμία επιτόπια μελέτη έγινε για την πέρδικα από οποιονδήποτε φορέα ή υπηρεσία στην περιοχή του τα τελευταία χρόνια, κάτι που ασφαλώς θα γνώριζε λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του.
Το «Εθνος-Κυνήγι» συνάντησε τον δρ Μάνιο... σε αποστολή που πραγματοποίησε στο Γαλαξίδι, σε μία από τις τρεις Ζώνες Eιδικής Προστασίας όπου απαγορεύτηκε το κυνήγι της ορεινής πέρδικας.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι τα τοπικά δασαρχεία όχι μόνο δεν γνώριζαν τίποτε για την απαγόρευση της πέρδικας πριν αυτή ανακοινωθεί, ενώ δεν ρωτήθηκαν καν για την άποψή τους ή για τυχόν στοιχεία που κατέχουν... Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν καλύτερα το τι συμβαίνει στο «ορεινό» Γαλαξίδι οι οικολόγοι των γραφείων του ΥΠΕΚΑ από τους δασολόγους- θηραματολόγους, αλλά και τους απλούς κυνηγούς που ζουν μόνιμα σε αυτή την περιοχή... Απάντηση βέβαια δεν περιμένουμε από αυτούς, αλλά από τους πέντε υπουργούς που υπέγραψαν αυτή την απίστευτη απόφαση...
Η αρπακτικότητα...
Tο διδακτορικό του Νίκου Μάνιου διήρκεσε τριάμισι χρόνια, όμως η μελέτη της οικολογίας της ορεινής πέρδικας διήρκεσε πάνω από έντεκα χρόνια και σε κάποιους τομείς της συνεχίζεται μέχρι σήμερα... Τα βασικά του στοιχεία ήταν ότι η αρπακτικότητα επηρεάζει τα μέγιστα τους πληθυσμούς της πέρδικας, με βασικότερο άρπαγα το κουνάβι, που καταστρέφει τις φωλιές τρώγοντας τα αβγά. Ενδεικτικό είναι ότι όπου υπάρχουν κουνάβια, το... 60% των ζευγαριών δεν καταφέρνει να βγάλει κλωσόπουλα! Η αρπακτικότητα είναι και ο κύριος λόγος της αποίκησης του είδους σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ ανακαλύφτηκαν φωλιές στο ύψος της θάλασσας στον νομό Φωκίδας. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που απέδειξε η μελέτη του δρος Νίκου Μάνιου ήταν η τεκμηρίωση του υβριδισμού της ορεινής πέρδικας με τη νησιώτική (τσούκαρ), υβριδισμός που δίνει γόνιμα στελέχη.
Νίκος Φωτακόπουλος
fotako@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: