Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Καπνιστήριον η Ελλάς


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το News 24/7 διερευνά γιατί επτά χρόνια μετά την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου, η εφαρμογή του έχει γίνει κυριολεκτικά... καπνός. Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από τα πρόστιμα.
“Η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί και στην πραγματικότητα ο ν. 3868/2010, ο οποίος ενσωμάτωσε προηγούμενους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε δημόσιους χώρους και λοιπά, δεν εφαρμόζεται”, παραδέχθηκε στις αρχές Μάϊου από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνου Μπαργιώτα.
Σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου, τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο που δίνει τις κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόστιμα 1500 ευρώ σε όσους οδηγούς καπνίζουν ή ατμίζουν και μεταφέρουν στο Ι.Χ τους παιδιά. Ωστόσο, όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός “οι εγκύκλιοι από μόνες τους, προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή”.
Γιατί, λοιπόν, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ο ελεγκτικός μηχανισμός όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο καπνιστήριο, από τους χώρους εστίασης έως την ίδια τη Βουλή; Τι φταίει και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν, επτά χρόνια μετά την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: