Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Εάν μισείτε τον ήχο που κάνει κάποιος όταν μασάει τότε μάλλον πάσχετε από αυτή τη διαταραχή

CHEWING


Ο δυνατός θόρυβος που κάνει κάποιος όταν μασάει μπορεί να σας τρελάνει; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Το να μισεί ή ακόμα και να φοβάται κάποιος τους καθημερινούς ήχους ονομάζεται μισοφωνία (misophonia) και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν μια εξήγηση για το τι την προκαλεί.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, συγκεκριμένοι θόρυβοι ξυπνούν και συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες σε όσους «πάσχουν» από μισοφωνία. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε κατάσταση «fight or flight», δηλαδή «σταματάω τον ήχο ή φεύγω μακριά». Σκεφτείτε τους χτύπους ενός ρολογιού, το χτύπημα των ποδιών ή το χτύπημα των δακτύλων σε μια επιφάνεια.
Το σκανάρισμα στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων έδειξε ότι συγκεκριμένοι ήχοι, όπως το μάσημα, ενεργοποίησαν το μέρος του μυαλού που καθορίζει όλα εκείνα στα οποία δίνουμε προσοχή.
Η σύνδεση των ήχων αυτών ήταν εμφανώς αυξημένη με τις περιοχές που συνδέονται με το συναίσθημα και τη μνήμη, κάτι που σημαίνει ότι η συγκέντρωση και η συναισθηματική ανταπόκριση των ανθρώπων με μισοφωνία αποσπούνται.
Η νέα αυτή έρευνα δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει και θεραπεία για την μισοφωνία, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: