Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

"Σαρώνουν" το βυθό της Κρήτης ... για τα καταδυτικά πάρκα

Της Κατερίνας Παντινάκη



"Τρέχουν" οι διαδικασίες για τα καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη - Υποθαλάσσιες έρευνες για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αρχαίων ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Μια ομάδα δυτών από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων "οργώνει" την Κρήτη ... από θαλάσσης, τις τελευταίες ημέρες.
Αιτία η απαραίτητη έρευνα για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αρχαίων ευρημάτων στο βυθό, στις περιοχές που είναι "υποψήφιες" για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.
Η ομάδα των δυτών βρίσκεται στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες και βουτάει μεταξύ άλλων στον Αποκόρωνα, το Μονοναύτη, τη Σταλίδα προκειμένου να διαπιστώσει αφενός αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθεται από το Υπουργείο, προκειμένου οι συγκεκριμένες επενδύσεις να πάρουν το "πράσινο φως" και αφετέρου να υπάρξει μια εικόνα του βυθού και του ενδιαφέροντος που μπορεί να προκαλέσει στους εν δυνάμει επισκέπτες των καταδυτικών πάρκων.
Φαίνεται πως οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι ο βυθός στις συγκεκριμένες περιοχές είναι "καθαρός", αν και μένει να αποσαφηνιστεί αν τηρείται η απαραίτητη απόσταση από αρχαία των 3 ναυτικών μιλίων. Πάντως το Επιμελητήριο Ηρακλείου που "τρέχει" το καταδυτικό πάρκο στο Ηράκλειο, έχει ήδη υποβάλλει αίτημα, η απόσταση αυτή να περιοριστεί στα 500 μέτρα κι αναμένει επίσημη απάντηση.
Πάντως η προεργασία στον Αποκόρωνα, για το πάρκο που στόχος είναι να δημιουργηθεί στο βυθό του Ομπρόσγυαλου στην περιοχή Κεφαλάς είναι προχωρημένη, σε σχέση με τις διαδικασίες στο Ηράκλειο, αφού ήδη έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Αποκορώνου, δύο σκάφη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για να βυθιστούν και να αποτελέσουν μέρος του πάρκου. Τελευταία παραχώρηση αποτελεί το ξύλινο σκάφος μήκους 42,5m, πλάτους 7m, βύθισμα 2,5m και με εκτιμώμενο ύψος από την ίσαλο 7m που είναι παροπλισμένο και ελλιμενίζεται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το οποίο θα ποντιστεί σε κατάλληλη τοποθεσία επί του πυθμένα της χωροθετημένης ζώνης του πάρκου.
Οι "βουτιές" ολοκληρώνονται, σήμερα, και αναμένεται η απόκριση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων για το αν θα προχωρήσει το εγχείρημα των καταδυτικών πάρκων που έχουν ξεκινήσει φορείς με στόχο να προσελκύσουν τουρισμό, παρέχοντας μία ακόμη εναλλακτική, αξιοποιώντας τη θάλασσα της Κρήτης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και στην Φωκίδα, συγκεκριμένος Σύλλογος έχει επί δέκα χρόνια επικοινωνήσει, με την Νομαρχία τότε, την Περιφέρεια μετά, με τους εκάστοτε Δημάρχους μέχρι και σήμερα για καταδυτικό πάρκο στον Κρισσαίο κόλπο. Δηλαδή στον τόπο αυτό, υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα όχι μεμονωμένοι αλλά σε επίπεδο Συλλόγου που βλέπουν πολύ μπροστά. Προσπάθησαν πρίν δέκα χρόνια με προτάσεις και στοιχεία αυτό που σήμερα τρέχει να κάνει όλη η Ελλάδα και το κάνει στο άψε σβήσε. Μόλις το αποφασίσουν οι τοπικοί άρχοντες, ερευνούν τον βυθό των υποψήφιων περιοχών για αρχαία για να ελευθερωθούν από αυτό τον περιορισμό, κάνουν τις μελέτες βρίσκουν τα λεφτά (κατά καιρούς τα τελευταία δέκα χρόνια έτρεξαν πολλά προγράμματα) και φτιάχνουν το πάρκο ή είναι έτοιμοι αν τρέξει άλλο πρόγραμμα να απορροφήσουν τα λεφτά. Στην Φωκίδα έχουν ακούσει τα άπειρα ψέματα, υπεκφυγές, δικαιολογίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους προκειμένου να φτάσουμε δέκα χρόνια μετά να μην έχει γίνει τίποτα παρά μόνο υποσχέσεις που θα μείνουν υποσχέσεις μέχρι να φύγουν και οι σημερινοί και να αναλάβουν οι νέοι και πάλι από την αρχή. Δύο φορές από τον Σύλλογο μας έκαναν ανακοινώσεις ότι βρήκαν επικοινωνία με καλή θέληση αλλά τελικά όλα αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία και σε αυτή την περίπτωση πως όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για την ανάπτυξη του τουρισμού που τάζουν όλοι προεκλογικά αλλά σαμποτάρουν την τουριστική ανάπτυξη. Σαμποτάρουν την θάλασσα για την οποία έρχονται όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και μας παραμυθιάζουν με ανάπτυξη του ορεινού όγκου που επί δεκαετίες ρίχνουν όλα τα λεφτά και δεν έχει πατήσει ξένος το πόδι του εκεί ούτε για δείγμα. Για ποιο λόγο σαμποτάρουν την ανάπτυξη; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Πόση πείνα θέλουμε ακόμα για να καταλάβουμε;

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να "πάρει την κατηφόρα" το βλέμμα των ιθυνόντων του Δήμου "Χάρμαινας" . Από εποχής "Σβαρτζενέκερ" οι ιθύνοντες του ανωτέρω Δήμου έχουν ρίξει ανάθεμα στην Ιτέα και Κίρρα .
Κατάντια είναι η διαμόρφωση των παραλιών Ιτέας - Κίρρας (το ισχυρότερο χαρτί για τουριστική ανάπτυξη της Φωκίδας) να γίνεται σχεδόν αυθαίρετα από δύο εκλεγμένους - αλλά άσχετους σε θέματα θαλασσομηχανικής- και τον εργολάβο του έργου...

Ανώνυμος είπε...

Πικρία και τιποτε αλλο γιαυτή την κατάντια κανένα όραμα ούτε πραγματική θέληση να γίνει το θαλάσσιο πάρκο. Πισωγυρίσματα υποταγή στα ισχυρά συμφέροντα του τόπου που θέλουν ένα νομό στάσιμο. Φτάνει πια πόσο ακόμα υποσχέσεις και φιλολογίες για να περνάει η ώρα