Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Πλήρης η διαφωνία Σαμαρά - Ερντογάν



Η πλήρης διαφωνία που διαπιστώθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Αυτό επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μέσα στη συνάντηση, όταν ο κ. Ερντογάν επανέφερε, με ξεκάθαρο τρόπο, τη θέση περί «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο, στην οποία είχε αναφερθεί και κατά τη διάρκεια της προκλητικής επίσκεψής του στα Κατεχόμενα: «Λοιπόν, κ. πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», είπε ο κ. Σαμαράς.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, το σχήμα της «λύσης δύο κρατών» συνιστά αποχώρηση από το ισχύον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που έχει στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προδιαγράφει μια χαλαρή συνομοσπονδία και διεθνή αναγνώριση για τα Κατεχόμενα. Πρόκειται για μια νέα αφετηρία, εκτός πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος και, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΞ, είναι μια πολύ σημαντική και παράλληλα πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Πέρα από την καταγραφή της διαφωνίας, η διάρκειας 50 λεπτών συνάντηση δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν φαίνεται άλλωστε να υπήρχε τέτοιος στόχος, αφού κατ’ ιδίαν συζήτηση ανάμεσα στους κ. Σαμαρά και Ερντογάν δεν έγινε. Από ελληνικής πλευράς ήταν σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης παρόντες ο κ. Ευ. Βενιζέλος και η κ. Σοφία Βούλτεψη, ενώ από τουρκικής ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και ο μόνιμος ΥΦΥΠΕΞ Σ. Σινιρλίογλου. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Κάρντιφ, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη θα λάβει χώρα στο τέλος Νοεμβρίου και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα έρθει ως επικεφαλής της τουρκικής υπουργικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Στη συζήτηση, ο κ. Σαμαράς επισήμανε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας και έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, καλώντας τον κ. Ερντογάν να ασκήσει την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες του κ. Ν. Αναστασιάδη και ζήτησε λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ε.Ε. Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Σαμαρά ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τυχόν προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: