Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΓΑΛΑΞΙΔΙ: Τσουχτερό πρόστιμο στο Ναυτικό Μουσείο για φοροδιαφυγή!





Η άγνοια των νόμων είναι γνωστό ότι πληρώνεται και μάλιστα αδρά. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Ναυτικού Μουσείου, όπου ο δήμος Δελφών καλείται να πληρώσει γύρω στις 75.000 ευρώ από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επειδή στο Μουσείο λειτουργούσε πωλητήριο, χωρίς όμως να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων.
Η καταγγελία και ο έλεγχος: Ειδικότερα, το ΣΔΟΕ έλαβε ανώνυμη καταγγελία στις 9-6-2010, σύμφωνα με την οποία ο καταγγέλων είχε επισκεφθεί το Μουσείο στις 23-5-2010 καταβάλλοντας ποσό 5 ευρώ για την είσοδό του, ενώ έλαβε ως απόδειξη ένα απλό απόκομμα, χωρίς αρίθμηση, ΑΦΜ κλπ. Στις 5-5-2011 δυο εφοριακοί του ΣΔΟΕ επισκέφθηκαν το χώρο του Μουσείου για να ελέγξουν την ορθότητα της καταγγελίας και ζήτησαν να δουν τα μπλοκάκια με τα εισιτήρια εισόδου. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τρεις κατηγορίες εισιτηρίων με 5 ε για τους πολίτες, 2,5 ε για φοιτητές και άλλα με αντίτιμο 01,00 λεπτό. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ελέγχου η υπάλληλος του Μουσείου ισχυρίστηκε ότι κάνει χειρόγραφα αρίθμηση στα εισιτήρια και παραδίδει τις εισπράξεις στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Η οικονομική υπηρεσία του δήμου από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι από τη σύστασή της (Σεπτέμβριο του 2007) τα έσοδα από τα εισιτήρια καταχωρούνται στο ταμείο του δήμου και προσκόμισε να νόμιμα παραστατικά.
 Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν επίσης ότι στο χώρο του Μουσείου λειτουργούσε ειδικά διαμορφωμένος χώρος με τουριστικά είδη τα οποία έφεραν όλα πάνω τους τιμή, ενώ η υπάλληλος του Μουσείου επιβεβαίωσε ότι το Μουσείου τα διαθέτει προς πώληση. Στις ερωτήσεις των στελεχών του ΣΔΟΕ αν κόβονται αποδείξεις, που τις καταχωρεί, που παραδίδει τις εισπράξεις, η υπάλληλος απάντησε ότι εκδίδονται αποδείξεις είσπραξης και παρέδωσε το τελευταίο μπλοκ εισπράξεων, ενώ υποστήριξε ότι παραδίδει τις εισπράξεις στον αντιπρόεδρο του Μουσείου σε μηνιαία βάση, συντάσσοντας και υπογράφοντας ημερολόγιο εισπράξεων, ενώ διατηρεί τις εγγραφές και σε πρόχειρο τετράδιο για δική της χρήση.
 Από τον έλεγχο προέκυψε ότι επί σειρά ετών το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου πέραν των μορφωτικών και πολιτιστικών σκοπών, ασκεί από το 2006 δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπαγόμενη στο φόρο σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 του ΠΔ 186/1992, αφού πωλεί στους επισκέπτες διάφορα τουριστικά είδη (διακοσμητικά καραβάκια, τουριστικούς οδηγούς, ασημένιους σταυρούς, κάρτες κλπ) και η τυχόν μη υπαγωγή της στο φόρο θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις των όρων του ανταγωνισμού (ΠΟΛ. 1282/1992), όπως αναγράφεται στο πόρισμα.
 Όταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αναζήτησαν τον αντιδήμαρχο Βασίλη Καραγιάννη, τους ενημέρωσε ότι η διοίκηση του Μουσείου ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που είχε ορίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και η θητεία της παρατάθηκε μέχρι 30/11/2011 και άρα δεν ήταν σε θέση να δώσει διευκρινήσεις ως προς τη διαχείρισή του. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον αντιπρόεδρο του Μουσείου ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όντως λαμβάνει τα έσοδα από τις πωλήσεις και προβαίνει στις παραγγελίες για τον ανεφοδιασμό του πωλητηρίου. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι δεν τηρούν βιβλία και εκδίδουν στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά τηρούν πρόχειρο ταμείο και τα κέρδη διατίθενται για μικροπαρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης του Μουσείου. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνέταξαν λίστα με όλο το υλικό που κατάσχεσαν προκειμένου να καταλογιστούν οι παραβάσεις.
 Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις στις 6/7/2012 κλήθηκε σε ακρόαση ο Δήμαρχος προκειμένου να υποβάλλει τις απόψεις του δήμου για τις καταλογισθείσες παραβάσεις. Στις 7/8/2012 ο Δήμαρχος απέστειλε έγγραφο διευκρινίσεων με το οποίο γνωστοποιούσε τις συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Ναυτικού Μουσείου από το 2007 έως το 2011, υπονοώντας ότι οι παραβάσεις αφορούν προηγούμενες διοικήσεις, τις οποίες όμως δεν έκαναν δεκτές οι ελεγκτές, καθώς έκριναν ότι στο σκέλος του καταλογισμού δεν αντικρούουν τις παραβάσεις και δεν προβλέπεται από τον ΚΒΣ.
Άμεσα πρέπει να γίνει προσφυγή για το πρόστιμο: Στην πραγματικότητα, από όσα αναγράφονται στην έκθεση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, το συνολικό ποσό από τις εισπράξεις του πωλητηρίου από το 2006 έως τον έλεγχο ήταν 9141,10 ε, ενώ το πρόστιμο που επιβλήθηκε αγγίζει τις 73.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Βασίλης Καραγιάννης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μέχρι την επίσκεψη του ΣΔΟΕ η νέα Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε τίποτε σχετικό. «Δεν είμαστε στη διοίκηση και όσες φορές είχαμε ρωτήσει αν όλα βαίνουν καλώς μας καθησύχαζαν. Ό,τι έγινε οφείλεται καθαρά σε άγνοια και είναι σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση. Ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει όλη του τη ζωή σε αυτό. Απλώς, προφανώς δεν γνώριζαν πως έπρεπε να λειτουργεί», τόνισε.
 Στις 3/12/2012 ο κ. Καραγιάννης έστειλε το πόρισμα στην αντιδήμαρχο κ. Λαΐνη για να ασκήσει τις νόμιμες ενέργειες κατά του προστίμου, δηλαδή προσφυγή στο Πρωτοδικείο με στόχο να πετύχουν τη μείωσή του που είναι εφικτό να πέσει ακόμη και κάτω από τις 30.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: www.orafok.gr


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: