Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ’92 ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ



Τη σύγκρουση με τους συνδικαλιστές επέλεξε η κυβέρνηση προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη, όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κυρίως στην Αττικό Μετρό και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

Τη μετωπική σύγκρουση, όμως, επέλεξαν και τα συνδικάτα ως απάντηση στην κυβερνητική τακτική. Η κατάσταση θυμίζει το άγριο σκηνικό που είχε διαμορφωθεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992, οπότε τα πράγματα είχαν φτάσει στα άκρα. Η κυβέρνηση καθώς και η διοίκηση της Αττικό Μετρό «παίζουν» με την απειλή είτε της επίταξης είτε των απολύσεων και της παύσης πληρωμών, ώστε να σπάσουν το μέτωπο των συνδικαλιστών.

Είναι η έβδομη κατά σειρά ημέρα που το Μετρό είναι κλειστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι κήρυξαν νέα εικοσιτετράωρη απεργία. Παράλληλα, στον Ηλεκτρικό και στο Τραμ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέες στάσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου αποφασίστηκε εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια και η διοίκηση έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.
 
Προσφυγή ΣΤΑΣΥ στη ΔικαιοσύνηΗ ΣΤΑΣΥ Α.Ε., εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς, ανακοίνωσε ότι προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια κατά των κινητοποιήσεων.

Η εταιρεία, αφού υπενθυμίζει ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι κινητοποιήσεις της Τρίτης κρίθηκαν παράνομες και απαγορεύθηκε η συνέχισή τους, τονίζει ότι «δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».

«Καλούμε τους εργαζομένους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος» διαμηνύει η ΣΤΑΣΥ Α.Ε..

«Δώστε στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά μας»

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ και ΣΗΑΜ) σε ανακοίνωσή τους προς τη ΣΤΑΣΥ και το Υπουργείο Υποδομών αναφέρουν:

«Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού. Έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις στους μισθούς μας. Μας έχετε εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά. Τώρα καταργείτε και τα τελευταία κεκτημένα μας (δικαίωμα στην απεργία – Σ.Σ.Ε.). Δεν σας ενδιαφέρει εάν ασθενούν και νοσηλεύονται τρεις συνάδελφοί μας με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απόρροια της πολιτικής που ακολουθείτε και των αντεργατικών ενεργειών σας».
 
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: