Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΤΕΑ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ - ΦΩΤΟ




Στο διαδίκτυο (www.ebay.com) βρήκαμε μια ωραία συλλογή από παλιές καρτ-ποστάλ που ξετυλίγουν θαυμάσια το κουβάρι των αναμνήσεων των χρόνων, που κύλησαν σε μια εποχή που αποκαλύπτει ιστορία, πολιτισμό και μια άλλη αισθητική αντίληψη για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Ιτέας.
Κάρτες από τις αρχές του 20ου αιώνα που σταλθήκαν από τουρίστες, σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Γάλλια, ακόμη και κάρτες που έστειλαν στρατιώτες της Αντάντ όταν είχαν στρατοπεδεύσει στην Ιτέα το 1917 κατά το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Να μην ξεχνάμε και σε ανάρτηση* που κάναμε πριν λίγες ημέρες που βρήκαμε στο blog ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ σε άρθρο της εφημερίδας ΑΣΤΥ της 3ης Μαΐου του 1899 η Ιτέα με το λιμάνι της, αλλά και η Κίρρα αναφέρονται πως είναι κέντρα  υποδοχής ξένων επισκεπτών, που στη συνέχεια θα ταξίδευαν σε Δελφούς και Άμφισσα.  Υπήρχαν ξενοδοχεία και εστιατόρια με Ευρωπαϊκό στυλ και στα περισσότερα το όνομα τους αναγραφόταν στα Αγγλικά και στα Γαλλικά, διότι τέτοιους επισκέπτες περίμεναν οι πονηροί Ιτεείς όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί ο αρθρογράφος τους επαγγελματίες της εποχής. Τα Grand Hotel παίρνουν και δίνουν Grand Hotel PYTHIE, Grand Hotel LERON, ακόμα και Grand Hotel PAPALAYOS!
Ανάμεσα στις κάρτες που βρήκαμε, μερικές είναι σπάνιες, όπως η έγχρωμη με φοντο τους Δελφούς στην αρχή του άρθρου, αλλά και σε μερικές από αυτές υπάρχει κείμενο του αποστολέα στην πίσω πλευρά τους.

* ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:  “ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΕΑΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΣΑΝ” – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΡΓΑΦΗ ΤΟΥ 1899


 
----------------------------

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραια ιστορικα στοιχεια ωραιο και το λιφτινκ του σαιτ