Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Guardian: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αθήνα, απειλείται η εύθραυστη κυβέρνηση.

Guardian: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αθήνα, απειλείται η εύθραυστη κυβέρνηση
Εκρηκτική είναι η εικόνα που περιγράφει από την Αθήνα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» με τις «επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, τραπεζών, ακόμα και σε εμπορικό κέντρο», να πυροδοτούν σενάρια για κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της εύθραυστης κυβερνητικής ισορροπίας.
«Σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων», μεταδίδει η ανταποκρίτρια Ελενα Σμιθ, «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημειώθηκε σειρά εκρήξεων από γκαζάκια έξω από γραφεία πολιτικών, κομμάτων, τράπεζες και σπίτια δημοσιογράφων».
«Σήμερα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο- με τους αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής να επιδίδονται σε ένα κυνήγι που δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα- κλιμακώνονται οι φόβοι ότι η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας μπορεί να πληγεί από εξτρεμιστές αποφασισμένους να εκμεταλλευτούν την οργή κατά των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας», σχολιάζει ο Guardian.
«Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανήσυχη», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμη για να διέλθουμε ομαλά τη φετινή χρονιά».
«Σε μία χώρα όπου εθεωρείτο μέχρι πρότινος ότι το φάντασμα της τρομοκρατίας είχε εκλείψει- με τη διάλυση της 17 Νοέμβρη- η εμφάνιση ομάδων έτοιμων να αναλάβουν πρωτοφανές ρίσκο έχει σημάνει κόκκινο στις αρχές», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιρροή των ακροδεξιών εξτρεμιστών, οι οποίοι έχουν συνταχθεί γύρω από τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση, με επικεφαλής τους συντηρητικούς, υποσχέθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και ανέλαβε την εξουσία, να δώσει έμφαση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη».
Οπως αναφέρει ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ, «η αστυνομία, καταπνίγοντας τους παραδοσιακούς αντιεξουσιαστές αντιπάλους της προσπαθεί να επιβεβαιώσει το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, ενώ οι αναρχικοί με τη σειρά τους είναι αποφασισμένοι να την ταπεινώσουν με συμβολικές επιθέσεις».
Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του γνωστού ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ, για τον οποίον η απόφαση να χτυπήσει κάποιος σε ένα εμπορικό κέντρο με έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να πυροδοτηθεί κατά λάθος και να σκοτωθούν αθώοι χωρίς να ο αρχικός στόχος, «είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας για κλιμάκωση της βίας».
«Σε καιρούς ομαλούς τέτοιες ενέργειες δεν έχουν επιρροή.. Σήμερα ωστόσο ανησυχώ ιδιαιτέρως για την επίδραση που μπορεί να έχει η αρνητική δημοσιότητα στη χώρα και τους επίδοξους επενδυτές, ειδικά ενόψει τουριστικής περιόδου», υποστηρίζει ο κ. Ντόκος.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όσους αμερικανούς πολίτες επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: